ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 13.07.2011 | 13:30

Jadranka Stojaković u invalidskim kolicima!

0
15190
Jadranka-Stojakovic-u-invalidskim-kolicima
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Jadranka Stojaković leži nepokretna u apartmanu 113 banjsko-lečilišnog centra u Slatini nadomak Banjaluke. Ubeđena je da je bolest prolazna, da će stati na noge, kao što je na mnogobrojnim koncertima svoje obožavatelje dizala sa sedišta... Zato joj ni sada, u teškim trenucima, sa lica ne silazi osmeh, ne napušta je optimizam. I Zdravko Čolić, koji ju je nedavno zvao, poručio je: “Ne daj se generacijo”.Pisac, kompozitor, izvođač, slikar, kulturni ambasador... Ni sama ne zna koliko je imala koncerata, izložbi. Sve je to iza nje, a pred njom je vreme najvećeg iskušenja.
- Velika mi je želja da se do 12. avgusta, kada mi je zakazan koncert u Rovinju, oporavim i da se sretnem sa publikom, da im pevam za njihovu, ali i za moju dušu. Nadam se da to neće biti iz invalidskih kolica. Ali, ne ide sve po planu. Eto, juče sam štakom zapela u toaletu, pala i ugruvala se. Verujem da će i to proći- kaže Jadranka Stojaković.
Nedavno je kao slikarku Udruženje likovnih umetnika BiH primilo u redovno članstvo, a preko njih će, nada se, isposlovati i invalidsku penziju. Članstvo će joj omogućiti da joj se plati socijalno i zdravstveno osiguranje. Veliki je ona borac. Dok razgovara s novinarem Novosti, pokazuje kako može da pomera kolena. Problem je u stopalima, koja su se spustila i mrdaju se tek koji centimetar. Sve to su posledice povrede koju je zadobila pre dve-tri godine na velikom koncertu u glavnom gradu Japana. Publika je pozvala na bis, ona je krenula sa gitarom, zapela na kabl i pala. Nešto se pomerilo u kičmenom stubu!
Kajli Minog snimila pesmu za Japan (VIDEO)
Rasel Brend deportovan iz Japana

- Japan je bio moj izbor od kraja osamdesetih. Otišla sam tamo na njihov poziv. U Tokiju sam živela i stvarala više od dve decenije. Tu me zatekao i katastrofalni zemljotres. Toliko je drmalo da sam mislila kako je stigao sudnji dan. Ispod mog solitera stvorio se krater, zamlja se odvojila. Taj haos je trajao nekoliko minuta, a za mene kao godinama. Tokiju i Japanu sam rekla definitivno zbogom. A bila sam tamo kao kulturni ataše, promovisala našu muziku, slikarstvo, kulturu...
Još dok je boravila u Zemlji izlazećeg sunca, Jadranka se borila da joj bude vraćen stan u rodnom Sarajevu.
- Budući da sam tokom celog rata bila u Tokiju, stan mi je u ratu uzurpiran. Daleko od kuće nisam imala informaciju da je počeo proces povratka imovine, pa sam propustila prvi rok. Nije tada bilo ni ambasade BiH u Tokiju, nastavlja svoju životnu priču Jadranka Stojaković. Nakon svega, u borbi za povratak imovine, angažuje sarajevske advokate, pomaže joj i Helsinški odbor i druge nevladine organizacije, ali bez rezultata. Bivši korisnici su njen stan prodali, a novi vlasnici se uknjižili. Poznati sarajevski TV novinar Vehid Gunić već je pokrenuo akciju pod nazivom “Sarajevo mora obeštetiti Jadranku i dodeliti joj novi stan”. - - Obilazila me i moja dobra prijateljica i koleginica Ismeta Krvavac, zvao tekstopisac Valerijan Žujo, koji je napisao reči za hit “Sve smo mogli mi”, a nedavno me ovde u Slatini nazvao i Zdravko Čolić, moja stara sarajevska raja, baš me prijatno obradovao i podržao, kaže Jadranka.
Jadranku je nedavno zadesila još jedna neprijatnost. Pre dolaska u Slatinu na oporavak, u hotelu “San” u Laktašima, lopov joj je ukrao - laptop.
- S obzirom na to da sam nepokretna, soba je bila otključana. Spavala sam. Neznanac mi je ukrao viza karticu jedne japanske banke i laptop. U njemu je bila muzika koju sam komponovala za film Mladena Mitrovića. Mladen je, zajedno sa Kusturicom, taj film počeo snimati još pre tri decenije. Snimao je tadašnje klince i nakon toliko vremena te iste aktere je našao danas kao odrasle ljude. U tom kompjuteru je bio celokupan filmski muzički matrijal, za koji sam mogla zaraditi novac da barem platim skupe lekove i boravak u ovom izuzetnom centru. Tako ti je u životu: jedna nesreća izaziva drugu.
comments powered by Disqus