ARHIVA
Objavio: smedia.rs 25.08.2012 | 09:02     Smedia preuzela: 25.08.2012 | 20:48

Požari plamte Srbijom: Na Suvoboru ima povređenih, evakuacija građana (VIDEO)

0
8303
Pozari-plamte-Srbijom-Na-Suvoboru-ima-povredjenih-evakuacija-gradjana-VIDEO
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Tri osobe su povređene, a tri sela ugrožena, u požaru na obroncima Suvobora. Počela evakuacija meštana ugroženih sela. Širi se požar i na Tari, a noćas se zapalila i borova šuma kod Čačka. Ruski avion priključio se gašenju požara na Suvobor.U gašenje požara koji je buknuo na obroncima Suvobora, gde je ugroženo 300 domaćinstava, priključio se i ruski avion "Berijev 200" koji je danas oko 14 sati stigao u Srbiju, a u ugroženim mestima počela je evakuacija stanovništva, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.
Tragedija u Požarevcu: Igrao se revolverom, pa ranio suprugu
Tragedija: U požaru izgorelo dvogodišnje dete
Zlatibor i dalje gori (VIDEO)

On je Tanjugu rekao da će će Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije uputiti dodatne ekipe iz Beograda i Kragujevca kako bi pomogle u gašenju požara.

Marić je kazao da su najugroženija sela između Čačka i Gornjeg Milanovca, a da je najteža situacija u Gornjoj Gorevnici.

Načelnik sektora za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić nešto ranije je zatražio evakuaciju stanovništva iz sela Miokovci, Srezojevci i Gornja Gorevnica, u okolini Čačka, zbog vatrene stihije koja je ugrozila to područje.

Prema njegovim rečima, u požaru na obroncima Suvobora tri osobe su povređene
Izvršene pripreme za evakuaciju stanovništva
Zbog opasnosti od požara izvršene su sve pripreme za evakuaciju stanovnika sela Gornja Gorevnica na obroncima Suvobora, ukoliko to bude neophodno, rečeno je večeras na sednici Kriznog staba u Čačaku.

Ukoliko dođe do evakuacije, za oko 200 meštana obezbeđeni su smeštaj, piće i medicinska zaštita, rekao je na sednici komandant Kriznog štaba za vanredne situacije Vojislav Ilić.
Ilić je kazao da je šteta na području koje je zahvatio požar neprocenjiva, a da pomoć u gašenju pružaju i vatrogasci iz Guče, Kraljeva, Kragujevca i Gornjeg Milanovca.

Načelnik sektora za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić je rekao da se u gašenje uključio i ruski avion "berijev", koji prvo pokušava da ugasi požar po obodima koje je zahvatila vatra.
On je objasnio da se to radi kako bi se sprečilo širenje požara, procenivši da će zagušivanje vatre sigurno trajati više od 24 sata.

"Od požara koji je izbio sinoć u 20.38 sati ugrožena su sela Srezojevci, Gronja Gorevnica i Miokovci. Vatra se širi velikom brzinom, pa vatrogasci i meštani više ne mogu da pomognu u gašenju. Požar je verovatno izazvan varničenjem na niskonaponskim vodovima ili nepažnjom meštana", rekao je Broćić i dodao da nije poznato kada će biti ugašen, imajući u vidu njegove razmere.

Vatrena stihija zahvatila je senjake, kuće i ambare ova tri sela, a prisutan je i veliki broj ekipa Hitne pomoći koje su na raspolaganju ugroženim meštanima.

Pogledajte dramatičan snimak požara na Suvoboru. OVDE

Požar je danas izbio i u Ovčar Banji kod Čačka i širi se velikom brzinom ugrožavajući obližnje vikend naselje.

Lokalna TV Galaksija 32 pozvala je sve vlasnike kuća i vikendica u Ovčar Banji, posebno u mestu Vidova, da hitno dodju do svojih objekata kako bi ih zaštitili od požara.

Proširio se požar na Tari

Požar u Zaovinama na Tari proširio se za 30 hektara i trenutno je vatrom zahvaćeno 130 hektara mešovite šume, rekao je agenciji Beta Petar Rakić, komandir vatrogasno-spasilačke jedinice Bajina Bašta.

Na nepristupačnom terenu sa vatrom se bori 30 vatrogasaca iz Bajine Bašte, Mokre Gore, Vojvodine, a pomaže i helikopter MUP-a Srbije iz vazduha koji je uspeo da spreči njeno širenje u pojedinim pravcima, kaže Rakić.

On navodi da za sada nema opasnosti za naselja i da je najbliže od požara udaljeno 700 metara.

Požar na Čigoti pod kontrolom

Požar na Čigoti na Zlatiboru, koji je sinoć lokalizovan, ponovo je zbog jakog vetra u toku noći počeo da se širi ka naselju Aćimović, ali je u ovom trenutku stavljen pod kontrolu, izjavio je za Tanjug komandant Vatrogasno-spasilačke jedinice Užice Saša Cicvarić.

"Dislocirali smo snage na ovu lokaciju i kuće i ljudi koji žive u naselju Aćimović su obezbeđeni. Vatra je pod kontrolom i naše ekipe će dežurati na ovom terenu", kaže Cicvarić.

On ističe da je lokalizovan i požar koji je juče zahvatio 20 hektara u Ljubišu, kao i da je situacija u ostalim delovima Čigote danas pod kontrolom.Ruski avion za gašenje požara "Berijev 200", koji je poleteo jutros za Srbiju, sleteo je na niški aerodrom "Konstantin Veliki" u 13.35 časova. Opširnije OVDE

(Tanjug/Beta)
Foto: printscr Infobiro video
comments powered by Disqus