ARHIVA
Objavio: smedia.rs 15.05.2012 | 08:19     Smedia preuzela: 15.05.2012 | 08:19

Pogledajte: Ruski Sojuz poleteo u svemir! (VIDEO)

0
1185
Pogledajte-Ruski-Sojuz-poleteo-u-svemir-VIDEO
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Ruski Sojuz lansiran je jutros sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, a u posadi su dvojica ruskih i jedan američki kosmonaut, koji bi u četvrtak trebalo da stignu do Međunarodne svemirske stanice.Rusi Genadij Padalka i Sergej Revin i Amerikanac Džozef Akaba poleteli su u tri sata i jedan minut po srednjeevropskom vremenu, sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, u letelici Sojuz TMA-04M.

Kapsula je dospela u orbitu oko Zemlje nekoliko minuta kasnije, saopšteno je iz kontrolnog centra. Spajanje sa Međunarodnom svemirskom stanicom (MSS) predviđeno je za četvrtak u četiri sata i 39 minuta po srednjeevropskom vremenu.
Pogledajte rađanje novog solarnog sistema (VIDEO)
Na desetine milijardi planeta sličnih Zemlji
NASA objavila detaljnu kartu celog svemira (VIDEO)

Na konferenciji za štampu pred poletanje, astronauti su kazali da će, pored zadataka u okviru misije, pratiti evropsko fudbalsko prvenstvo od 8. juna do 1. jula u Ukrajini i Poljskoj, kao i Olimpijadu u Londonu, od 27. jula do 12. avgusta.

Komandant Sojuza Genadij Padalk u svemir je otputovao četvrti put i u orbiti je do sada proveo 585 dana. Za Sergeja Levina to je prvi let u svemir, a za Džozefa Akabu prva duža svemirska misija.

Pred lansiranje, taj astronaut američke svemirske agencije Nasa izjavio je da je srećan što je dobio priliku da leti u Sojuzu, najpouzdanijoj raketi na svetu sa više od 1.700 lansiranja.

Trojica kosmonauta pridružiće se na MSS Rusu Olegu Kononenku, Amerikancu Donu Petitu i Holanđaninu Andreu Kojpersu, koji su sa kosmodroma u Bajkonuru poleteli 21. decembra prošle godine.(Beta)
Foto: Beta/AP
comments powered by Disqus