ARHIVA
Objavio: smedia.rs 22.02.2012 | 23:14     Smedia preuzela: 23.02.2012 | 01:11

Vozač tramvaja kriv za udes?

0
933
Vozac-tramvaja-kriv-za-udes
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Uzrok sudara dva tramvaja na uglu Ruzveltove i Bulevara kralja Aleksandra još uvek je nepoznat. GSP smatra da je ljudski faktor verovatno uzrok nesreće, a sindikat poručuje da je vozač je pravilno pomerio skretnicu.Prema evidenciji najvećeg gradskog prevoznika, od 958 nezgoda u kojima su lane učestvovala njihova vozila, iz pogona "Centrala" bilo ih je 247. Teret krivice poneli su u 22,2 odsto ukupnih nesreća, dok su "tramvajdžije" u odnosu na prethodnu godinu odgovorne u 64 odsto slučajeva manje.
U sudaru dva tramvaja povređeno 14 osoba
Vozač automobila poginuo udarivši u autobus
Mašinovođa udario u vagon, povređeno sedam putnika

Poslednji incident dogodio se uutorak na uglu Ruzveltove i Bulevara kralja Aleksandra, kada su se sudarile dve "14" i tom prilikom je 26 putnika lakše povređeno. Posebna komisija GSP još ispituje okolnosti ove nezgode.

Proverava se ispravnost tramvaja i skretnice, pa će na osnovu izveštaja biti poznat uzrok udesa, kao i visina materijalne štete na vozilima, objašnjava portparol GSP Slavica Stevanović.

Komisija koja je posle sudara obavila uviđaj, utvrdila je da je tramvajska skretnica bila ispravna. To je nova skretnica postavljena prilikom rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra, ali tramvaj je išao prebrzo i verovatno je uzrok nesreće ljudski faktor.

Međutim iz Sindikalne organizacije saobraćaja GSP "Beograd" zatražili su da se vozač ne okrivljuje za udes dok se ne sprovede ozbiljna i nepristrasna istraga.

Pokušaji pojedinaca da proglase krivce pre provere ispravnosti vozila, šina i skretnica ne mogu nikome koristiti, a najmanje doprinose bezbednosti putnika i zaposlenih u GSP - navedeno je u saopštenju ove sindikalne organizacije i dodaje da je vozač Milenko Dragojlov zbog neispravnosti skretnice kod Vukovog spomenika zaustavio je tramvaj, izašao i ručno pomerio skretnicu u smeru ka Ustaničkoj. Kada je pokrenuo tramvaj, skretnica se naglo, iz nepoznatih razloga, opet prebacila u smeru ka Ruzveltovoj i došlo je do sudara.

Najviše nesreća od 14h do 17h

Tramvaji imaju drugačije tehničke karakteristike u odnosu na ostala vozila. Osim što ne mogu ni milimetar da odstupaju od putanje i zaustavni put im je duži. Pri brzini od 40 kilometara na čas, zaustavni put je 55 metara, a 1-2 sekunde je potrebno za pripremu kočenja. U GSP kažu da je analiza pokazala da je najkritičnije vreme od 14 do 17 časova, a najugroženije deonice su pored Sajma, Ulica vojvode Stepe, Cara Dušana i 27. marta.

(Novosti)
comments powered by Disqus