ARHIVA
Objavio: smedia.rs 12.02.2012 | 13:56     Smedia preuzela: 12.02.2012 | 13:56

Skupo će nas koštati ova zima

0
1117
Skupo-ce-nas-kostati-ova-zima
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Skoro svako treće preduzeće u Srbiji obustavilo je ili redukovalo proizvodnju, zbog ekstremno niskih tempratura.Ekonomisti procenjuju da će konačni račun biti pola milijarde evra gubitka privrede.

U Vladi Srbije kažu da će voditi računa da se struja ne isključuje firmama koje imaju posla, posebno za izvoz, ali još ne izlaze s procenom koliko će ovaj mraz koštati jer se, kažu, ne zna ni koliko će potrajati ovakvo vreme i vanredna situacija, prenosi RTS.

Koliko je preduzeća popustilo mrazu i smanjilo ili prekinulo proizvodnju, ne zna se tačno, ali zbog štednje struje sve ih je više.
Sneg ne prestaje, problemi u saobraćaju (VIDEO)
Srbija i jutros u "debelom minisu"
Angažovanje ledolomaca košta tri miliona dinara dnevno

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić nije mogao da kaže kolika će tačno biti šteta prouzrokovana ovom elementarnom nepogodom, kao i da će se procjne raditi kada počne normalna proizvodnja.

Zbog vremenskih nepogoda biće manja industrijska proizvodnja, izvoz i uvoz, promet u trgovinama, a sve to znači i manje prihode u budžet.

Miroslav Zdravković, urednik sajta Makroekonomija.org, kaže da je još rano govoriti o kumulativnoj šteti jer sledi period poplava, a nakon poplava pitanje šta će biti s poljoprivrednim rodom koji dospeva u maju i junu.

Prema njegovim rečima, sada se može se reći da je to 500 miliona evra, 1,5 odsto manji bruto društveni proizvod u ovoj godini i pitanje je da li će u drugoj polovini godine ova šteta moći da bude nadoknađena.

Rudarsko-topioničarski basen Bor isključio je postrojenja i opremu na otkrivanju rudnih ležišta, ali je u većoj meri zadržao osnovnu proizvodnju, dok fabrika "Jumko" namerava da u ponedeljak i utorak proizvodnju svede na 20 odsto.

U "Jumisu" ističu da bi za njih svaki neradni dan značilo minimum pet miliona evra manje i da bi nastao veliki problem i nedostatak para za likvidnost, a Valjaonica aluminijuma u Sevojnu, Željezara u Smederevu, 14. oktobar, IMT, IMR - samo su neke od fabrika u kojima je proizvodnja stala.

(RSrna)
comments powered by Disqus