ARHIVA
Objavio: smedia.rs 29.01.2012 | 00:37     Smedia preuzela: 29.01.2012 | 00:37

MUP istražuje nameštene tendere

0
1264
MUP-istrazuje-namestene-tendere
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Pripadnici MUP-a Srbije upali su pre dva dana u sedište Agencije za bezbednost saobraćaja na putevima i počeli kontrolu poslovne dokumentacije zbog sumnje da je ova institucija učestvovala u nameštanju tendera.Prema saznanjima "Blica", pripadnici Ministrastva unutrašnjih poslova, od pre dva dana kontrolišu poslovnu dokumentaciju Agencije za bezbednost saobraćaja, zbog sumnje u nameštanje 36 tendera.

- Policija je preuzela deo dokumentacije. Kontrolišu sve nabavke koje je Agencija izvršila, a zbog sumnje da su određeni tenderi bili namešteni, i da je neko za to dao mito - kaže za “Blic” izvor iz Agencije.
(Ne)očekivano: Milanović prozvao državni vrh, pa ga smenili! (VIDEO)
Homen: Srbija bez šefova podzemlja
Dačić: Neće biti novih specijalnih jedinica u MUP-u

On navodi i da pripadnici policije, po upadu u Agenciju nisu rekli o kojim tenderima i nabavkama se radi, ko je i koliko mito dao i primio. U MUP-a Srbije nisu želeli ni da potvrde, ali ni da demantuju da se vodi istraga o tenderima Agencije za bezbednost.

- Javnost će o svakoj istrazi biti obaveštana kada se ona završi - kažu u MUP-a Srbije.

Bez podataka o tahografima

Agencija za bezbednost saobraćaja na putevima je osnovana odlukom Vlade Republike Srbije u decembru 2009, ali je počela sa radom 1. septembra 2010. Agencijom od tada rukovodi Stojadin Jovanović, nekadašnji šef saobraćajne policije MUP-a Srbije.

Agencija je od decembra 2010. do kraja sprovela 36 tendera, od nabavke kancelarijskog nameštaja i vozila do servisnih sistema, računarske opreme, softvera. Neke firme se kao dobitnici tendera pojavljuju nekoliko puta, a interesantno je da prema dostupnim podacima među obavljenim tenderima nema informacije o poslu izrade prvih memorijskih kartica za digitalne tahografe teretnih vozila i autobusa u Srbiji. Upravo ovaj posao organizovala je Agencija za bezbednost, a posao izrade je dobila firma “Grafocard” iz Beograda.

Početak izrade memorijskih kartica pre samo deset dana objavio je direktor agencije Stojadin Jovanović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, a kojoj je prisustvovao i ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić.


Jovanović je tada izjavio da je završena izrada prve memorijske kartice za digitalne tahografe teretnih vozila i autobusa u Srbiji, i da korisnici od 12. januara mogu predati zahteve u 65 ekspozitura “Dunav osiguranja” i “Dunav auta” širom Srbije. Direktor Jovanović tada je naveo i da će izdavanje memorijskih kartica korisnike koštati 47 evra i 1.500 dinara, i da je ova cena među najjeftinijim u Evropi.

On je naveo i da je agencija sa preduzećem “Grafocard” potpisala ugovor u maju prošle godine, a da su uzorci kartica pre dodeljivanja sertifikata o funkcionalnosti proizvođaču testirani u laboratorijama “Fogra” i “TUV Nord Mobilitat” u Nemačkoj.

Izdavanje memorijskih kartica inače je obavezno po uredbi o vremenu odmora i upravljanja vozača motornih vozila koja obavljaju međunarodni prevoz, kao i o primeni digitalnih tahografa.

Izvor “Blica” nije znao da kaže da li je policija zainteresovana za ovaj ili neki drugi tender Agencije za bezbednost saobraćaja.

Blic
comments powered by Disqus