ARHIVA
Objavio: smedia.rs 13.12.2011 | 00:07     Smedia preuzela: 14.12.2011 | 00:07

CERN: Otkrivena "Božija čestica"?

0
1028
CERN-Otkrivena-Bozija-cestica
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Naučnici CERN-a prvi put su detektovali "nagoveštaj prisustva Higzovog bozona" (“Božje čestice”), svetog grala savremene fizike. Ukoliko bi se ispostavilo da je zaista pronađena, bilo bi to najveće naučno otkriće u poslednjih 60 godina.U Ženevi su naučnici Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) saopštili da su prvi put detektovali "nagoveštaj prisustva Higzovog bozona" (“Božje čestice”), svetog grala savremene fizike. Oni ipak kažu da je i dalje prerano za donošenje definitivnih zaključaka.

Naučnici kažu da su dva eksperimenta u Velikom hadrnskom sudaraču pokazala nagoveštaj prisustva Higzovog bozona iste mase, što je, kako prenosi BBC, među njima izazvalo "porast uzbuđenja".
CERN: Čestice se kreću brže od svetlosti
Cilj Srbije do kraja godine postane pridruženi član CERN
Naučna „prečica“ za EU

Oni ipak dodaju da nemaju dovoljno podataka da bi mogli da tvrde da je došlo do otkrića.

Fabjola Đanoti, vođa eksperimenta ATLAS u Velikom hadronskom sudaraču, nedaleko od Ženeve, kazala je da je signal centriran na oko 126 GeV (Giga elektron volti).

- Mislim da bi bilo veoma lepo od Higzovog bozona da bude tu - rekla je Đanoti na seminaru na kojem su predstavljeni rezultati dosadašnje potrage za "božjom česticom".
Još uvek je prerano za donošenje definitivnih zaključaka - istakla je ona, navodeći da je potrebno sprovesti još istraživanja i prikupiti još podataka.

- Sledećih nekoliko meseci će biti veoma uzbudljivo... Ne znam kakvi će biti rezultati - dodala je naučnica.

Postojanje ove čestice postiji samo u teoriji, ali nikad nije otkrivena. Ona daje atomima masu. Njeno otkriće bi pomoglo da potvrdi standardni model fizike elementarnih čestica, kao i da se "popune" neke od preostalih praznina u razumevanju univerzuma.

Ako su naučnici otkrili da je postojanje Higza dokazano to bi moglo imati dalekosežne posledice u fizici.


(Blic)
comments powered by Disqus