ARHIVA
Objavio: smedia.rs 17.08.2011 | 23:38     Smedia preuzela: 18.08.2011 | 01:38

Napravio najveći opanak na svetu!

0
2110
Napravio-najveci-opanak-na-svetu
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Slavko Strugarević na Zlatiboru prodaje razne opanke, od suvenira od dva centimetra pa do ogromnih brojeva. Onaj najveći za Ginisa, od 3,2 metra, čuva u Vrnjačkoj Banji.Slavko Strugarević, opančar iz Vrnjačke Banje koji ima 75 godina, za sebe kaže da je najmlađi opančar u Srbiji. Opanak mu je omogućio da ga i buduća pokolenja pamte pošto je napravio najveći opanak na svetu od 3,2 metra, koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Slavko opanke raznih veličina, počev od suvenira od dva centimetra pa do najvećih brojeva, raznog dizajna, prodaje na Zlatiboru. Kraj njegove radnje stoji i opanak od dva metra, ali ima i veći od 3,2 metra, koji je suviše težak za prenošenje, pa je ostao u Vrnjačkoj Banji, gde ima radionicu. Taj džinovski opanak je 2006. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda, kada je bio izložen u Beogradu četiri dana.

Princezi pravio papuče
- Opanak od 3,2 metra bio bi broj 450. Za džinovski opanak utrošeno je deset najvećih bikovskih koža površine oko 40 kvadrata. Izrađen je na kalupu koji je bio težak 1.080 kilograma, a sam opanak meri 222 kilograma. Kožu smo dobili od fabrike kože iz Rume, koja nije ništa naplatila. Na njemu je radilo nas deset majstora, dok su uložak za taj opanak radila dva italijanska plastičara. Pre ovog džina izradio sam nešto manji opanak, dužine oko dva metra. Uvek sam voleo da pored redovnog posla uradim nešto neobično, nešto po čemu će me pamtiti - rekao je Slavko.
Parkiranje za Ginisa! (VIDEO)
Pogledajte 150 devojaka ispod jednog tuša! (VIDEO)
Hamburger težak 352 kilograma

Dobijao je Slavko za opanak od dva metra 10.000 nekadašnjih nemačkih maraka i to od muzeja iz Saudijske Arabije koji iz svih država sveta ima suvenire. Ali nije hteo da ga proda, a ni opanak za Ginisa nije za prodaju.

On godinama odlazi na Međunarodni sajam kože i obuće u Beogradu gde ima svoj štand.

- Na moj štand uvek dolaze Karađorđevići. Princezi Katarini sam pravio papuče i sandale i odneo joj u Beli dvor. Sada imam sa njima dogovor da radim obuću za njihovu robnu kuću u Grčkoj - hvalisavo će Slavko.Njegove štandove po sajmovima posećivale su poznate ličnosti, pa i predsednik Boris Tadić. Ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina, koji je poželeo da vidi džinovski opanak, ugostio je u svom domu u Vrnjačkoj Banji.

Zanat u izumiranju

Slavko kaže da ima dosta vrsta opanaka, u svakom kraju Srbije nose se različiti opanci. Koštaju od 800 do 1.200 dinara, a ima i onih posebnih što koštaju od 10.000 dinara. To su opanci čiji je vez od pseće kože. Kožu štave sami, a njegova izrada traje sedam dana.

Slavko u Vrnjačkoj Banji ima sedam radnika, uglavnom strarijih od njega. Opančarski zanat izumire, a Slavko kaže da je teže naći radnike nego prodati robu.

- Svako selo u Srbiji ima kulturnoumetničko društvo za koje su potrebni opanci, ima i sirovine dosta, ali mi je najteže da nađem radnike. Dođu mladići, rade po nekoliko meseci, a onda napuste. Ja ove godine navršavam 50 godina od kada sam otvorio svoju opančarsku radnju. Za to vreme sam unapredio posao, kupio sam mašinu iz Italije, polovinu đonova štancujem, oputu radim na specijalnoj mašini koju nema niko, ali to ovom naraštaju nije zanimljivo - jada se deda Slavko.

(P r e s s)
comments powered by Disqus