ARHIVA
Objavio: smedia.rs 11.04.2011 | 14:36     Smedia preuzela: 11.04.2011 | 14:36

U ženskom zatvoru nedostaju kadrovi

0
1736
U-zenskom-zatvoru-nedostaju-kadrovi
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Predsednica Skupštine Srbije Slavica DJukić-Dejanović izjavila je danas da je ženski zatvor u Požarevcu organizovana instuticija koja odgovora svojoj nameni, ali
da je nedostatak kadrova jedan od razloga što rezultati nisu još bolji.Ona je posle posete tom zatovru rekla novinarima da treba raditi na motivaciji osudjenica da se uključe u društvene tokove, kako bi sankcija ispunila svoju svrhu - da napravi jednu društveno korisnu osobu.

Predsednica parlamenta je rekla da bi uključivanje zdravstvenih radnika različitih profila doprinelo poboljšanju nivoa zdravstvene zaštite osudjenica.

"Nivo zdravstvene zaštite ovde nije nikako potcenjen, ali s obzirom da se radi o ženama od 18 godina do žena u osmoj deceniji, korisno bi bilo uključiti i neke druge profile da bi se osudjenicama obezbedilo pravo na lečenje koje je jedno od elementarnih ljudskih prava", kazala je DJukić-Dejanović.

Ona je navela da se osudjenice sa kojima je razgovarala nisu žalile na uslove ali da je bilo onih koje smatraju da su nepravedno u zatvoru.

DJukić-Dejanović je kazala da je osudjenice pitala šta je dobro a šta loše u zatvoru, i da je jedna od njih rekla da je dobro što se vodi računa o higijeni, a loše što se ponekad dešavaju kradje.

"Ovde nije obaveza da se nose zatvorske uniforme, a svako može imati svoju garderobu. Nažalost navike zbog kojih se neke od njih nalaze ovde ne mogu odjednom da se prekinu", rekla je ona.

Štrajk glađu zatvorenika na Kosovu
Marini Andrejić 20 godina za ubistvo sina
Ubici supruge kazna zatvora od 14 godina


Predsednica Skupštine je navela da je razgovarala sa tri-četiri osudjenice koje su zadovoljne edukativnim programima koji će im omogućiti da iz zatvora izadju naučene da rade neki koristan posao.

Ona je navela da je najbitnije da su to bile priče nekoga ko vidi šansu posle izlaska iz zatvora.

Predsednica parlamenta je kazala da poslanici, kada donose zakone, moraju misliti na one koji te zakone sprovode, uključujući i zatvorenice ovog zavoda.

"Pravog uvida u našu zakonodavnu aktivnost bez nadzora, bez povezivanja sa predstavnicima institucija, bez razgovora sa osudjenicama i nema. Zato je ova moja poseta model kako mi koji sedimo u poslaničkim klupama treba da obavljamo svoju aktivnost", rekla je DJukić-Dejanović.

U poseti ženskom zatvoru u Požarevcu bili su i stalni kooridinator UN za Srbiju Vilijam Infante, državna sekretarka Ministarstva rada isocijalne politike Snežana Lakićević a u zatvoru ih je dočekao direktor Uprave za izvršenje krivicnih sankcija Milan Obradović.

U ženskom zatovuru u Požarevcu trenutno je 226 osudjenica, od kojih najmladja ima 18 a najstarija više od 75 godina. Kazne na koje su osudjene kreću se od mesec dana do 15 godina.

Zatvor je osnovan ukazom kneza Miloša 1884. i nalazi se u centru Požarevca.


(Beta)
comments powered by Disqus