ARHIVA
Objavio: smedia.rs 03.04.2011 | 00:41     Smedia preuzela: 03.04.2011 | 11:56

Sahranjen poslednji srpski don (FOTO)

0
5989
Sahranjen-poslednji-srpski-don-FOTO
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Boško Radonjić sahranjen je juče na gradskom groblju u Užicu. Ispred kapele na Novom groblju od Radonjića se oprostio veliki broj prijatelja i poštovalaca, a na poslednji put je otišao sa muzikom iz filma „Kum".Od poslednjeg „velikog bosa"Boška Radonjića, kako su ga nazivali, oprostila se porodica i više stotina prijatelja.

Između ostalih, poslednjem ispraćaju su prisustvovali i Luka Karadžić, poslanica Nove Srbije Aleksandra Janković, novinar Milomir Marić, bivši generalni inspektor MUP-a i član SOPO-a Vladimir Božović, Srđan Adžemović Adžem, šef obezbeđenja lidera NS Velimira Ilića, Oliver Mandić, Aca Bulić...


Komemoracija Bošku Radonjiću počela je na beogradskom Novom groblju oko 10 sati, pred više desetina ljudi. Pokraj kovčega ispred kapele u crnim uniformama postavljena u stavu mirno stajala je straža SOPO-a, kao i nekoliko momaka obučenih u nošnje, dok su polučasovno opelo držala dva sveštenika. U gromoglasnom govoru koji je održan u čast Radonjića, govornik je podsetio na život pokojnika i na njegove zasluge.

U porodičnoj grobnici

- Boško je imao put koji je dosledno sledio, a taj put je zacrtao još Sveti Sava. Postoje dve smrti, jedna kada čovek fizički umre, a druga kada ga porodica i prijatelji zaborave. Kada me budu pitali gde je Boško, staviću ruku na srce i reći tu je, u srcu! Boško nikada nećeš biti zaboravljen - rekao je stasiti govornik.

Pored kovčega u rodnom gradu, od Radonjića se oprostilo više stotina prijatelja koji su došli iz Užica, Čačka, Beograda, sa Zlatibora... Supruga Sabrina, sinovi Boško i Aleksandar, sestra Margita, sestričine, sestrići, bratanci i ostali rođaci, primali su saučešće pored kovčega na kome je stajala Boškova slika a pored nje je pisalo „Poslednji b o s s Boško Radonjić". Da se zaključi koliko je Boško bio poštovan, dovoljno je bilo videti dugu kolonu ljudi i sa ove i sa one strane zakona, političara, običnih građana, koja je došla da izjavi saučešće.
Umro Boško Radonjić, kum "poslednjeg dona"
Zašto bogata Jovanka Broz nema ništa?
Srbiju drma “Vikiliks groznica“

- Boško je bio srpski dobrotvor, darovao je mnoge manastire i crkve... Postao je svetski putnik, mnogo toga prošao, ali se ipak vratio u svoj rodni grad - rekao je sveštenik užičke crkve i dodao. - Za neke je bio kontroverzna ličnost, a za nas prijatelje, bio je dobra i čista duša.

Boško je do svoje večne kuće ispraćen u dugoj, nemoj koloni, koju su predvodili sinovi i supruga uz posmrtni marš i muziku iz filma „Kum" i sa zastavama koje su nosili pripadnici Ravnogorskog pokreta Srbije iz Valjeva. U uz uzdahe čuli su se šapati: „Bio je to veliki čovek", „Mnogo mi je pomogao u životu". Počivaće u porodičnoj grobnici gde su mu sahranjeni otac, majka i braća koja su streljana.

Kažu da je bio veliki čovek

Boško Radonjić je rođen 17. maja 1943. godine u kućici u užičkom naselju Dovarje, kao trinaesto najmlađe dete u porodici poznatog učitelja Dragomira i Milice Radonjić. Još su mu žive dve starije sestre. Zbog nemoći, starija sestra nije mogla da dođe iz Beograda u Užice da prisustvuje, dok je sestra Margita sa svojom porodicom iz Čačka došla da se poslednji put oprosti od brata.

U kući gde se Boško rodio danas živi njegova bratanica Gordana Marković.

- On je bio divan čovek za porodicu, prijatelje. Svakome od nas je pomagao, znao je da nas sasluša, za svaki problem njemu smo se obraćali. Pamtim da mi je otac Dragoslav, Boškov brat, pričao da je među prvima imao fiću u gradu - priča nam Gordana uz veliku tugu.

- Kuća je ostala nepromenjena. Boško nije želeo da se bilo šta menja u njoj. Mnogo je patio što nije mogao da bude tu kada mu je majka umrla i što nije mogao da dođe na sahranu. Bio je u Americi. Taj bol ga je stalno držao - dodala je Gordana.

(foto: P r e s s)
comments powered by Disqus