ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 22.03.2010 | 16:14

Svetski dan voda

0
1954
Svetski-dan-voda
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Danas se obeležava Svetski dan voda, a ovogodišnja tema je "Čista voda za zdraviji svet", kako bi se istakao značaj njenog kvaliteta i zaštite.Voda će u narednim decenijama biti traženija od nafte, a najsurovije prognoze govore da će se zbog vode i ratovati. Zbog toga se svakog 22.marta u poslednjih 17 godina obeležava svetski dan Voda. Dan služi kao apel da čuvamo vodu i štitimo njen kvalitet.

U Srbiji situacija još uvek nije alarmantna, iako smo ispod evropskog kvaliteta vode. O tome za Radio S govori i Danica Baćanović pomoćnik ministra zaštite životne sredine.

"Nažalost voda prve klase imamo strahovito malo. To su one vode koje mogu da se piju sa izvora. Imamo najviše voda druge i treće klase, ali i četvrte. U Srbiji se nalazi najzagadjeniji vodotok u Evropi Veliki Bački kanal. Ipak, pozitivno je to što se u poslednje dve godine više pažnje posvećuje tom problemu. Priprema se i nov zakon o vodama koji će u potpunosti biti u skladu sa evropskim direktivama", kaže Baćanović.

Svetski dan voda obeležava se svake godine 22. marta. Taj dan je usvojen rezolucijom UN-a u decembru 1992. godine. Već od 1993. godine ovaj dan je počeo da se obeležava i vremenom značaj ovog dana je počeo da raste.

Ovim danom Ujedinjene nacije žele da podsete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta. Takođe od 2005. do 2015. se obeležava decenija voda tako da Svetski dan voda ima poseban značaj tokom ovih godina.

Prema podacima UN, oko milijardu ljudi u svetu nema pristup zdravoj i čistoj vodi.

Dušan Mladjenović


Kvalitet voda u Srbiji na visokom nivou


Kvalitet voda u Srbiji je na visokom nivou, ali je neophodno kontinuirano podizanje svesti o tome da čista voda znači život i da naši životi zavise od toga na koji način štitimo njen kvalitet, rečeno je danas na skupu pod nazivom "Čiste vode za zdraviji svet", u Beogradu.

Na tom skupu, održanom u Starom dvoru, povodom Svetskog dana voda, istaknut je značaj boljeg održavanja vodenog ekosistema.

Kvalitet vode utiče na celokupno zdravlje i kvalitet života stanovništva, rečeno je, i istaknuto da zbog bolesti koje se prenose zbog neprečišćavanja vode u svetu svake godine umre više od 1,5 milioan dece.

Sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan skrenuo je pažnju da su podzemni izvori pijaćih voda najveće bogatstvo Beograda kojih uskoro neće biti mnogo ako ovako nastavimo da se ophodimo prema vodi.

"Sekretarijat za zaštitu životne sredine čini sve što može da bi zaštitio podzemne izvore vode", rekao je Trivan.

Dr Marina Mandić-Miladinović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje predstavila je projekat "Kvalitet vode za piće iz beogradskog vodovodnog sistema" u kome je voda za piće ocenjena kao zdravstveno bezbedna.

Ona je dodala da je količina teških metala (olovo, živa, arsen, hrom, nikl ) koja je registrovana u pijaćoj vodi značajno ispod dozvoljenog granica.

Na skupu su dodeljene i povelje zaslužnim pojedincima i ustanovama u oblasti vodoprivrede.

Uprava Beograda Svetski dan voda obeležava od 2005. godine.
comments powered by Disqus