ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 25.09.2009 | 14:09

Kuba podržava teritorijalni integritet Srbije

0
566
Kuba-podrzava-teritorijalni-integritet-Srbije
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Kuba podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije i zalaže se za poštovanje medjunarodnog prava.Ambasadorka Kube u Beogradu Mersedes Martines Valdes je istakla da se Havana zalaže za odbranu principa iz Povelje Ujedinjenih nacija, i dodala da Kuba i Srbija imaju dobre prijateljske odnose.

Kuba nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i podržala je Srbiju kada je na Generalnoj skupštini UN zatražila da se pitanje Kosova prosledi Medjunarodnom sudu pravde.

Ambasadorka Kube je zatražila i okončanje američke blokade prema njenoj zemlji, i pozvala Srbiju i ostale države da 28. oktobra na Generalnoj skupštini UN glasaju za rezoluciju kojom Havana predlaže ukidanje embarga koji sprovodi zvanični Vašington.

"Srbija je do prošle godine uvek podržavala rezolucije koje u UN predloži Kuba, tako da očekujemo da i sada to bude slučaj, jer su naše dve zemlje u prijateljskim i dobrim odnosima, i verujemo da će se Beograd pridružiti našem stavu da se prekine američka blokada Kube", dodala je Valdesova.

Američkom blokadom se, "flagrantno i sistematski krše ljudska prava naroda Kube", kao i ustavna prava gradjana SAD, kojima se ne dozvoljava da putuju na Kubu.

Prema podacima ambasade Kube, od kada su SAD 1959. godine uvele blokadu Kubi, toj zemlji je naneta ekonomska šteta veća od 86 milijardi dolara.
comments powered by Disqus