ARHIVA
Objavio: smedia.rs 25.05.2013 | 16:09     Smedia preuzela: 25.05.2013 | 16:09

Drama na prajdovima u Moskvi i Kijevu, uz pesnice, šutiranje, hapšenja... (FOTO, VIDEO)

0
225
Drama-na-prajdovima-u-Moskvi-i-Kijevu-uz-pesnice-sutiranje-hapsenja-FOTO-VIDEO
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
U Moskvi gej aktiviste na neodobrenom skupu napala grupa pravoslavnih hrišćana koji su nosili ikone i krstove. Uprkos sudskoj zabrani, najmanje 100 aktivista za zaštitu prava LGBT populacije okupilo se danas i u Kijevu na prvoj Paradi ponosa u Ukrajini, gde je, takođe, došlo do nereda.Ruska policija je danas privela najmanje 30 boraca za prava gej populacije i njihovih protivnika na neodobrenom skupu u Moskvi.
Mapa homofobne Evrope: Četvrtina Srba nema ništa protiv LGBT populacije (FOTO)
NEUSPELI PRAJD: Totalni haos na gej paradi u Gruziji, sukob desničara s policijom, ima povređenih (FOTO, VIDEO)

Gej aktivisti su pokušali da razviju transparent ispred Donjeg doma ruskog parlamenta, kojim se osuđuje zakon donet u januaru, ali ih je napala grupa pravoslavnih hrišćana koji su nosili ikone i krstove, preneo je AP.

Donji dom ruske Dume izglasao je u januaru zakon kojim se javni događaji i širenje informacija o LGBT populaciji maloletnim licima kažnjava novčano do 16.000 dolara. Zakon još čceka konačno odobrenje.Uprkos sudskoj zabrani, najmanje 100 aktivista za zaštitu prava LGBT populacije okupilo se danas i u Kijevu na prvoj Paradi ponosa u Ukrajini.

Učesnici su nosili transparente protiv diskriminacije i ponižavanja gej populacije. Skup, koji su obezbeđivale jake policijske snage, trajao je pola sata.Na istom mestu okupili su se i protivnici Parade ponosa, uzvikujući parole protiv homoseksualaca. Policija je privela 13 osoba koje su provocirale učesnike Parade i cepali im postere.Među okupljenima su, kako je prenela ukrajinska agencija UKRINFORM, bili i gradonačelnik Minhena i jedan član Evropskog parlamenta.

Sud u Kijevu je pre dva dana zabranio održavanje prve Parade ponosa u Ukrajini. Prošle godine organizatori su otkazali paradu u poslednjem trenutku jer su se na lokaciji planiranoj za okupljanje pojavili skinhedsi s namerom da napadnu učesnike.Antipatija prema pripadnicima gej populacije je još snažna u Ukrajini i drugim delovima nekadašnjeg Sovjetskog saveza u kome je homoseksualnost bila zakonom zabranjena. Neki veruju da tome doprinosi i uticaj pravoslavne crkve, navela je američka agencija.

Prošle nedelje Parada ponosa otkazana je i u Tbilisiju u Gruziji pre nego što je počela, jer se na mestu njenog održavanja okupilo više hiljada antigej aktivista.

Demonstranti, predvođeni sveštenicima, probili su jak policijski kordon, uzvikujući parole protiv pripadnika gej zajednice i bacajući kamenice na vozila.

(Tanjug)
Foto: Beta/AP Photo/Ivan Sekretarev; Beta/AP Photo/Ivan Sekretarev; Beta/AP Photo/Efrem Lukatsky
comments powered by Disqus