ARHIVA
Objavio: smedia.rs 22.05.2013 | 08:53     Smedia preuzela: 22.05.2013 | 12:32

Sindikat: U 300 škola održan jednočasovni štrajk upozorenja prosvetnih radnika

0
309
Sindikat-U-300-skola-odrzan-jednocasovni-strajk-upozorenja-prosvetnih-radnika
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Prosvetni radnici članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije danas su stupili u štrajk upozorenja. Sindikat je štrajkove upozorenja zbog kako kažu "katastrofalnog stanja u obrazovanju" najavio i za 30. maj i 4. jun.Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je da se, prema još nepotpunim podacima, pozivu na današnji jednočasni štrajk upozorenja odazvalo oko 300 škola u većim gradovima zemlje.
ANARHIJA U SRPSKIM ŠKOLAMA: Učenici tuku nastavnike, roditelji im pomažu! (VIDEO)
Ministarstvo prosvete: Đaci pobegli sa četiri miliona časova
Srbija - rasadnik genijalaca koji idu u pogrešne škole

U Uniji je agenciji Beta rečeno da se očekuju podaci iz još nekih većih gradova, pa očekuju da će broj škola koje učestvuju u štrajku upozorenja svakako biti veći.

Zbog štrajka članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije nisu držali prvi čas u prepodnevno smeni, a neće ga održati ni u popodnevnoj smeni.

Prema podacima sindikata, štrajku su se odazvalo 22 beogradske škole, 31 škola iz Kruševca, 19 škola iz Kragujevca i isto toliko iz Čačka.

Prvi školski čas u prepodnevnoj smeni nije održan ni u 24 škola u Kraljevu, 11 u Sremskoj Mitrovici, pet u Novom Sadu i 13 škola u Vranju.

Profesori ostali bez đaka i časova

Štrajk upozorenja sindikat je organizovao u znak protesta zbog toga što će zbog sve manje djaka deo zaposlenih u prosveti ostati bez časova ili dela norme, a kako kažu, nadležno Ministarstvo prosvete ništa nije uradilo da se taj problem reši.

U Uniji najavljuju da će štrajk upozorenja organizovati i narednog četvrtka, 30. juna, a ako Ministarsvo prosvete do tada ne bude reagovalo, štrajk će biti pooštren.

Predstavnici sindikata traže od ministarstva da se ograniči broj učenika na 25 u odeljenju, da se odloži primena sistema finansiranja po učeniku do 2020. godine, kao i uvodjenje obaveznog srednjeg obrazovanja.

Unija sindikata prosvetnih radnika tvrdi da će prvi razred srednje škole naredne školske godine upisati 7.000 učenika manje, kao i da će u osnovnim školama biti 1.500 prvaka manje.

Prema procenama prosvetara, zbog toga će oko 600 prosvetara postati tehnološki višak.

(Beta)
Foto: guliver/thinkstock (ilustracija)
comments powered by Disqus