ARHIVA
Objavio: smedia.rs 20.05.2013 | 21:14     Smedia preuzela: 20.05.2013 | 21:14

NJEGOŠ DOBIO OREOL, HRVATI TRAŽE DA I TUĐMAN BUDE KANONIZOVAN: Kako se postaje svetac?

0
337
NJEGOS-DOBIO-OREOL-HRVATI-TRAZE-DA-I-TUDjMAN-BUDE-KANONIZOVAN-Kako-se-postaje-svetac
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Posle vladike Nikolaja Velimirovića, u red svetaca „ušao“ je još jedan vladika - Petar Petrović Njegoš. Koji su uslovi da bi neko dobio „svoj dan“ u crkvenom kalendaru?Od ove godine, 19. maj biće dan praznovanja Svetog Petra Drugog Petrovića Njegoša, čuvenog crnogorskog vladike koji je proglašen za sveca. Mitropolija crnogorsko-primorska čuvenog vladiku je dva veka posle njegovog rođenja svrstala u red onih koji su vodili bogougodan život, predstavivši ga u arhijerejskoj odeždi na ikoni koja se nalazi u Cetinjskom manastiru; u desnoj ruci drži lovćensku crkvu svetog Petra Cetinjskog, a u levoj svitak sa stihovima iz „Luče mikrokozme“ posvećenim Hristu.
Fascinantno: Digitalnom tehnologijom predstavio Teslu! (VIDEO)
Đoković: Teslin um me fascinira
Cetinje: Njegoš proglašen za sveca


-Trebalo je to da se dogodi mnogo ranije – izjavio je profesor Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić. - Činjenica je da se o proglašenju Njegoša za svetitelja govori već punih 100 godina. Jedan od razloga zbog kojih to još nije učinjeno jesu i pogrešna tumačenja njegovih dela, koja su kasnijim analizama odbačena.

Zasluge velikog vladike

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije objasnio je da je „Njegoš sagledao sudbinu svih svetova, zemaljskih naroda, a posebno sudbinu svoga naroda, naročito kroz Kosovo, Miloša Obilića i kneza Lazara“.

- To je Njegoš, to je njegovo osećanje ljudskog stradanja, patnje, borbe između dobra i zla, između Boga i satane, između istine i laži, svetlosti i mraka. To njegovo saznanje je tu zapisano, a naročito u rečima o kosovskoj grobnici – podsetio je Amfilohije i dodao da će na predstojećem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) biti pokrenut postupak kanonizacije Njegoša na svepravoslavnom nivou.

Ovozemaljski život – „ulaznica“ za crkveni kalendar

- Uslovi za kanonizaciju u SPC su visoko izražena moralnost, posvećenost ljudima i Bogu, život u skladu sa deset Božjih zapovesti, mučenička smrt ili stradanje zbog bezrezervne vere u Isusa Hrista, ali i čuda koja je počinio za života, odnosno posle smrti – objašnjava za S media portal sveštenik Dragan Nikolić. - U čuda se ubrajaju netruležne mošti, mirotočenje, miomirisne mošti, kao i isceljenje pred moštima, što je dokaz da u zemlji počiva osoba čija duša ima moć da sprovede u delo Božju zamisao koja glasi ’pomozi bratu svome i sestri svojoj’.

Prema rečima našeg sagovornika, za sveca, najzad, može biti proglašen i onaj ko ima veliko poštovanje u narodu.

Odluka je uvek na Saboru

Procedura kanonizacije izgleda tako što predlog koji daje nadležni vladika najpre razmatra komisija, čiji članovi potom prosleđuju svoje mišljenje članovima Sabora. Ovo telo je, podseća sveštenik Nikolić, ujedno i jedino ovlašćeno da odluči da li će neko biti proglašen za sveca ili ne. Proslavljenje novog svetitelja biva obavljeno na liturgiji koju služe patrijarh i svi arhijereji.
Srbi iz dijaspore: Tesla je zaslužio oreol!
Najveći srpski naučnik Nikola Tesla takođe je bio predložen za kanonizaciju.
Podrška ideji stigla iz većine zemalja sveta u kojima žive Srbi, počev od matice, preko Amerike, Brazila, Australije... Obrazloženje da Tesla bude proglašen za sveca dali su aktivisti njegove naučne fondacije, podsećajući da je Tesla bio „čovek koji je rano otkrio Boga, a potom i nebeska prostranstva i kosmičku energiju“.

Verski analitičar Živica Tucić podseća da Crkva mora biti jako oprezna prilikom kanonizacije. Prema njegovim rečima, trebalo bi proveriti ceo život osobe koja je predložena za sveca, jer bi svetitelj trebalo ljudima da bude primer, da se ugledaju na njega.

Patrijarh Pavle već na ikonama, vernici čekaju njegovu kanonizaciju

I dok u nekim pravoslavnim crkvama važi pravilo da od smrti osobe koja je predložena za svetitelja mora da prođe najmanje dve decenije, u SPC-u ne postoji nikakvo vremensko ograničenje. Otud i mogućnost da u narednim godinama za sveca bude proglašen i prethodni patrijarh Pavle. Iako njegova kanonizacija još nije spominjana na Svetom arhijerejskom saboru SPC, među vernicima se odavno govori da je on svakako bio crkveni velikodstojnik koji je na svom primeru pokazao kako izgleda „život u Hristu“. Zato vernici s nestrpljenjem iščekuju da nadležni vladika, kako to procedura nalaže, uputi inicijativu članovima Svetog sabora da patrijarh Pavle bude proglašen za svetitelja.

Uoči prve godišnjice od smrti patrijarha Pavla, 2010. godine, njegov lik oslikan je na freskama u dva pravoslavna hrama - u srpskoj crkvi u Australiji i u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Sveštenik Nikolić pojašnjava da freskopisanje nije u suprotnosti sa kanonima SPC i objašnjava da to nije uvod u kanonizaciju:
- I ranije se događalo da neko bude oslikan na fresci mnogo pre nego što bude proglašen za sveca.

Tuđman - "Veliki Franjo Hrvatski"

Ono što, međutim, može da baci tamnu senku na davanje belog oreolo ljudima koji su živeli po Božjim pravilima jeste politizacija, a upravo takvi vetrovi duvaju iz Hrvatske.
Prošle godine stigle su najave da bi Franjo Tuđman, pokojni predsednik Hrvatske i vođa HDZ-a, koji je umro pre nego što mu je suđeno u Hagu zbog ratnih zločina nad Srbima u Hrvatskoj, mogao da bude upisan među svetitelje Rimokatoličke crkve. Biskup šibenski Ante Ivas Tuđmanu je dao i svetiteljsko ime – „Veliki Franjo Hrvatski“. Podršku je dao i aktuelni predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koji je poručio da je Tuđman „u ključnim trenucima imao najvažniju ulogu u stvaranju hrvatske države“...

S. M.
Foto: Gulliver/Tinkstock
comments powered by Disqus