ARHIVA
Objavio: smedia.rs 08.03.2013 | 07:07     Smedia preuzela: 08.03.2013 | 19:27

Poslednji ispraćaj Uga Čaveza (FOTO, VIDEO)

0
1205
Poslednji-ispracaj-Uga-Caveza-FOTO-VIDEO
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Telo preminulog predsednika Venecuele Uga Čaveza biće izloženo posle sahrane na odru još sedam dana.Više od 30 šefova država prisustvuje danas oproštaju od predsednika Venecuele Uga Čaveza koji je preminuo u utorak u 58. godini posle dvogodisnje borbe s kancerom.

U Karakasu su danas, u prisustvu lidera sa pet kontinenata, počele različite ceremonije, od kojih je prva formalna državna sahrana predsednika Uga Čaveza, posle koje će uslediti polaganje zakletve njegovog naslednika.

Na sahranu Čaveza, koji je bio predsednik Venecuele 14 godina, a u utorak je umro u 58. godini, posle dvogodišnje borbe s rakom, došlo je oko 30 svetskih lidera, dok se ispred vojne akademije, gde se ceremonija održava, okupio veliki broj pristalica.

Potpredsednik Venecuele Nikolas Maduro, posle sahrane, treba da položi zakletvu za privremenog predsednika. On će imati zadatak da raspiše izbore u roku od 30 dana.

Sahranu je počeo Maduro koji je na Čavesov kovčeg položio mač Simona Bolivara -borca za nezavisnost iz 19. veka koji je bio Čavesova inspiracija.
POSLEDNJE REČI UGA ČAVEZA: "Ne želim da umrem, ne daj da umrem!"
ODLAZAK ČAVEZA: Venecuela u suzama, svet u žalosti (FOTO)
Panamski diplomata izneo šokantnu tvrdnju: Ugo Čaves umro pre dva meseca! (VIDEO)
Zatim su se pored kovčega smenjivale počasne straže koje su ćutanjem odavale poštu predsedniku. Prvu su formirali latinoamerički i karipski lideri, među kojima su bili predsednik Kube Raul Kastro, predsednik Čilea Sebastijan Pinjera i predsednik Ekvadora Rafael Korea, izveštavaju mediji.

Drugu su formirali Čavesovi saveznici izvan regiona, iranski predsednik Mahmud Ahmdainežad i beloruski predsednik Aleksandar Lukasensko. Usledile su straže istaknutih Venecuelanaca.

Iz kabineta predsednika Tomislava Nikolića najavljeno je da će Srbiju na sahrani predsednika Venecuele predstavljati Oliver Antić u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije.

Ožalošćeni koji su bili unutar vojne akademije uzvikivali su: "Čaves nije umro, već se razmnožio!" Okupljeni ispred vojne akademije, odeveni u crvenu odeću, pevali su: "Čaves živi!" i "Borba se nastavlja!"

Više od dva miliona ljudi prošlo je pored Čavesovog kovčega, a njegovo telo će biti balsamovano i trajno izloženo u vojnom muzeju u Karakasu gde je Čaves 1992. kao vojni oficir zarobljen posle neuspelog puča.

Zgrada će biti pretvorena u "muzej revolucije", rekao je Maduro.Privremeni predsednik Venecuele Nikolas Maduro saopštio je juče da će telo preminulog predsednika Uga Čaveza, čija će zvanična državna sahrana biti održana danas, potom biti izloženo na odru još sedam dana.

Telo Uga Čaveza biće balsamovano "kako bi narod Venecuele mogao večno da ga gleda", kazao je Maduro, ističući da će Čavesovo telo, nakon državne sahrane, biti izloženo na odru još sedam dana, kako bi Venecuelanci koji čekaju u dugim kolonama mogli da ga vide, prenosi Rojters.

(S media, agencije)
Foto: Beta, AP Photo/Miraflores Pres Office
comments powered by Disqus