ARHIVA
Objavio: smedia.rs 07.03.2013 | 10:01     Smedia preuzela: 07.03.2013 | 12:36

Pjongjang se priprema za rat sa Južnom Korejom i SAD?

0
416
Pjongjang-se-priprema-za-rat-sa-Juznom-Korejom-i-SAD
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Savet bezbednosti UN danas raspravlja o proširenju sankcije Severnoj Koreji zbog njene treće nuklearne probe izvršene prošlog meseca. Pjongjang poručio da je proba predstavljala čin samoodbrane protiv "neprijateljstva SAD" i zapretila da će preduzeti jače mere ukoliko bude neophodno.U Severnoj Koreji se održavaju velike vojne vežbe, tvrde izvori iz Južne Koreje, nakon jučerašnjeg dodatnog povećanja tenzija između Seule i Pjongjanga.

Novi potez severnokorejskih vlasti dolazi nakon što je Pjongjang zapretio prekidom 60-godišnjeg primirja kojim je 1953. godine završio Korejski rat, javlja BBC.
Severna Koreja preti SAD-u: U dometu ste naših raketa, izbrisaćemo vas s lica Zemlje!
Severna Koreja objavila viziju "napada na SAD": Zapaljeni i razrušeni neboderi u gradu koji podseća na Njujork (VIDEO)
Severna Koreja najavljuje novu nuklearnu probu: Spremne rakete protiv starog neprijatelja SAD

Tokom današnjeg dana očekuje se i nova sednica Saveta bezbednosti UN-a o nametanju oštrijih sankcija Pjongjangu, nakon izvođenja nuklearne probe prošlog meseca.

Posle nedelju dana razgovora iza zatvorenih vrata Savet bezbednosti će najverovatnje i glasati o nacrtu rezolucije koji su podnele Sjedinjene Države i Kina a kojom se cilja na severokorejske diplomate, ograničavanje finansijskih transakcija i pristupa luksuznoj robi, kao i stavljanje na crnu listu njenih trgovaca oružjem.

Diplomate očekuju jednoglasno izglasavanje rezolucije Saveta bezbednost.

Pjongjang je ignorisao sankcije koje su mu uvedene i posle prve dve nuklearne probe 2006. i 2009. i izveo zabranjejnu probu rakete dugog dometa u decembru, a zatim još provokativniju nuklearnu probu u februaru.
Australija blokirala otvaranje ambasade
Australija je danas na neodređeno vreme blokirala planove Severne Koreje da ponovo otvori ambasadu u toj zemlji zbog nedavne probe nuklearne bombe.

Predstavnik australijskog ministarstva spoljnih poslova Patrik Lou rekao je da je vlada prenela Pjongjangu da je njihov zahtev suspendovan dok Ujedinjene ancije razmatraju odgovor na postupak Pjongjanga.

Pjongjang je poručio da je proba predstavljala čin samoodbrane protiv "neprijateljstva SAD" i zapretila da će preduzeti jače mere ukoliko bude neophodno.

Portparol ministarstva obrane Južne Koreje Kim Min-seok izjavio je kako Pjongjang trenutno "sprovodi nekoliko vojnih vežbi u koje su uključene stotine vojnika, marinaca i vazdušnih snaga".

"Budući da se radi o očiglednoj provokaciji, ove vežbe za nas predstavljaju poseban interes", kazao je Min-seok. Južna Koreja već je ranije najavila da će reagovati na bilo kakav oblik provokacije od strane svojih severnih suseda.

(Index.hr, Tanjug)
Foto: Beta, AP Photo/Ahn Young-joon
comments powered by Disqus