ARHIVA
Objavio: smedia.rs 04.03.2013 | 18:54     Smedia preuzela: 04.03.2013 | 18:54

DAČIĆ NAKON SASTANKA SA TAČIJEM: Nema dogovora o karakteru zajednice opština

0
100
DACIC-NAKON-SASTANKA-SA-TACIJEM-Nema-dogovora-o-karakteru-zajednice-opstina
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Nakon razgovora sa Hašimom Tačijem, Ivica Dačić rekao da osim načelne saglasnosti da zajednica devet srpskih opština na Kosovu treba da bude formirana, nije bilo značajnog napretka. Dačić demantovao Tačijevu izjavu da je postignut usmeni dogovor da se demontiraju srpske bezbednosne strukture na severu Kosova.Premijer Srbije Ivica Dačić izjavo je nakon šeste runde dijaloga sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem da danas nije postignut dogovor o ovlašćenjima za zajednicu srpskih opština i da će se razgovori nastaviti 20. marta.

On je istovremeno demantovao Tačijevu izjavu da je postignut usmeni dogovor da se demontiraju srpske bezbednosne strukture koje navodno postoje na severu Kosova, jer, kako je ponovio, Srbija na Kosovu nema nikakve bezbednosne strukture.

Tači: Nema dogovora, ali sam optimista kad je reč o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije
DRŽAVNI VRH O NASTAVKU DIJALOGA: Od Prištine se očekuje kompromis, Beograd ostaje pri konceptu zajednice srpskih opština (VIDEO)
Državni vrh razmatra tri scenarija za Kosovo

Nakon razgovora sa Tačijem, u kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton u Briselu, Dačić je rekao da osim načelne saglasnosti da zajednica devet srpskih opština na Kosovu treba da bude formirana, nije bilo značajnog napretka.

"Razmenili smo mišljenja, ali su ostale razlike u vezi sa karakterom zajednice opština", izjavio je Dačić, ponavljajući da Beograd nastavlja da insistira da ta zajednica ima izvršna i zakonodavna ovlašćenja.

Svestan da je rok koji je postavljen za postizanje dogovora kratak, Dačić je ipak istakao da zbog toga neće biti odluka koje bi išle na štetu srpskih nacionalnih interesa ili zakona i Ustava Srbije.

"Evropska unija nam je važna, ali nećemo odstupiti od temeljnih principa na kojima počiva naš predlog za pravedno rešenje na Kosovu", dodao je premijer.

Dačić je najavio sledeću runda dijaloga za 20. mart i dodao da još gaji umereni optimizam da se do rešenja može doći pre izveštaja Evropske komisije o napretku dijaloga, koji će biti podnet sredinom aprila.

ZAVRŠENA ŠESTA RUNDA DIJALOGA: Nema dogovora, novi susret Dačić-Tači 20. marta

(Tanjug)
Foto: Beta/AP Photo/Darko Vojinovic)
comments powered by Disqus