ARHIVA
Objavio: smedia.rs 18.02.2013 | 08:46     Smedia preuzela: 18.02.2013 | 20:23

RUSKI NAUČNICI POTVRDILI: Pronađeni delovi meteorita (VIDEO, FOTO)

0
4108
RUSKI-NAUCNICI-POTVRDILI-Pronadjeni-delovi-meteorita-VIDEO-FOTO
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Ruski naučnici tvrde da su pronašli delove meteorita koji je u petak eksplodirao iznad Urala. Delovi za koje se smatra da su pripadale meteoritu promađeni su u blizini jezera Čebarkul. Za "antimeteorski štit" potrebno blizu dve milijarde dolara.Ruski naučnici izjavili su da su pronašli ostatke meteorita koji je u petak eksplodirao iznad Urala jačinom atomske bombe i od čijih zvučnih eksplozija je oštećeno nekoliko hiljada zgrada i povređeno oko 1.200 ljudi.
Misteriozni objekat na nebu iznad Rusije: Vanzemaljci spasili zemlju od sudnjeg dana (VIDEO)
ŠTA JE TO NAPRAVILO RUPU U LEDU U RUSKOM JEZERU: Ronioci nisu uspeli da pronađu delove meteora! (VIDEO)
SVEMIR SE NE SMIRUJE: Posle Rusije i Kube, vatrena kugla proletela iznad Kalifornije (VIDEO)

Meteorit težak oko 10 tona, ušao je u Zemljinu atmosferu supersoničnom brzinom od najmanje 54.000 km na sat i raspao se na delove oko 30-50 km iznad tla u Čeljabinskoj oblasti, preneo je AFP.

Uprkos intenzivnom pretraživanju zamrznutog jezera Čebarkul u kome je primećena ogromna rupa za koju se pomislilo da je izazvana padom meteorita, ruski ronioci nisu uspeli da pronađu njegove delove, ali članovi Ruske akademije nauka, koji su juče izveli hemijske testove na neobičnim stenama tvrde da one potiču iz svemira.

"Mi tvrdimo da delovi supstance koje je pronašla naša ekspedicija u blizini jezera Čebarkul imaju sastav meteorita",
izjavio je kasno sinoć za RIA Novosti član Ruske akademije nauka Viktor Grokhovski.

Federalni univerzitet Urala, nezavisno od izjave Grokhovskog, postavio je saopštenje na svom veb sajtu sa fotografijom osobe koja drži parče porozne crne stene.

"Ovaj meteorit pripada klasi kondrita" navedeno je u saopštenju univerziteta i dodato da će meteorit najverovatnije biti nazvan Čebarkulski meteorit.Za "antimeteorski štit" potrebno blizu dve milijarde dolara

Ruski stručnjaci iz federalne agencije za kosmička istraživanje Roskosmos, njenog glavnog naučno-istraživačkog instituta CNIIMAŠ i Instituta za astronomiju Ruske akademije nauka, izradili su nacrt federalnog programa za borbu protiv kosmičkih pretnji, uključujući pad meteorita, vredan blizu dve milijarde dolara.

"Procenili smo taj iznos, za deset godina on će iznositi 58 milijardi rubalja", rekla je danas načelnica odeljenja u Institutu za astronomiju RAN Lidija Rihlova, prenela je agencija RIA Novosti.


(Tanjug)
Foto: Beta\AP
/Oleg Kargapolov, Ćelyabinsk.ru
comments powered by Disqus