ARHIVA
Objavio: smedia.rs 08.02.2013 | 09:54     Smedia preuzela: 08.02.2013 | 11:23

Americi preti "istorijska" oluja: Otkazani letovi, zatvorene škole, prodavnice opustošene... (FOTO, VIDEO)

0
7607
Americi-preti-istorijska-oluja-Otkazani-letovi-zatvorene-skole-prodavnice-opustosene-FOTO-VIDEO
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Amerika se sprema se dolazak snežne oluje "Nemo". Zvaničnici naložili zatvaranje škola, poslodavcima preporučeno da u narednim danima oslobode radnike obaveza, a građani ispraznili rafove u mnogim radnjama. Najjači udar očekuje Boston.Severoistočne oblasti Sjedinjenih Američkih Država biće danas suočene sa velikom olujom, sa snežnim pokrivačem do pola metra koji bi mogao da stvori velike probleme gusto naseljenim oblastima od Njujorka do Bostona.

Oluja, koju su mnogi nazvali "istorijskom", doneće američkim gradovima na istočnoj obali i duboko u unutrašnjosti tog dela SAD sneg, poledicu i jak vetar.

Kako javlja CNN, naloženo je zatvaranje nekih škola, službe se spremaju za očekivane nestanke struje, a građani su ispraznili rafove u mnogim radnjama.
NEVREME U EVROPI: Snežne padavine paralisale Britaniju i Mađarsku (FOTO)
NEVEROVATAN VIDEO: Počinje lagano, a onda nastaje...HAOS! (VIDEO)
Objavljena slika tragično stradalog mladića: Pronašli ga mrtvog u automobilu nakon šest dana (FOTO)

Zvaničnici su preporučili poslodavcima da u narednim danima oslobode radnike obaveza, a građani su upozoreni da ne idu van kuća bez preke potrebe, jer se očekuju potpune blokade saobraćaja.

Iz predostrožnosti je otkazano više od 2.600 letova, što će imati uticaj na aviosaobraćaj širom zemlje, a danas neće raditi škole u Bostonu, Providensu i Rod Ajlendu.

"U radnjama je kao u zoološkom vrtu, nema više ničeg na rafovima. Mislim da su pokupovali svaku bočicu vode koja je bila u skladištima", rekla je Elizabet Frejzer iz Redinga, čiji se stanovnici spremaju za rekordne padavine i nekoliko dana boravka u četiri zida.

Najjači udar oluje "Nemo" očekuje Boston i to u popodnevnim časovima po lokalnom vremenu. Najavljeno je da će padati oko osam centimetara snega na sat, a da će pokrivač kada oluja prođe biti visok oko metar. Vetrovi nastali posle sudara dve manje oluje duvaće brzinom od 95-120 km/h.Ni Njujork neće biti pošteđen, pa će nakon udara oluje "Sendi" i brojnih poplava, njegova još nesređena infrastruktura morati da se izbori i sa pedesetak centimetara snega.

"Mislim da preteruju. Prvo su rekli deset centimetara, a sada i do pola metra. Kako god bude, naše službe su spremne", rekao je gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, koji je tako posredno nagovestio da mediji u SAD nepotrebno podižu paniku nazivajući "Nema" novom "istorijskom olujom".

Upozorenja od snežne oluje izdata su u Nju Džerziju i Long Ajlendu, kao i u regionima Nove Engleske, uključujući Masačusets, Rod Ajlend, Konektikat, Mejn i Nju Hempšir.Prognostičari su najavili da bi u Novoj Engleskoj i Bostonu ovo mogla da bude jedna od 10 najvećih snežnih oluja koje su pogodile te oblasti.

Ova oluja dolazi u trenutku kad Nova Engleska obeležava 35 godina od snežne mećave koja je paralisala od 5. do 7. februara 1978. godine tu oblast, donoseći sneg koji je bio veći od pola metra.


(S media, Tanjug, b92)
Foto: Beta, AP Photo/NOAA; guliver/thinkstock (ilustracija)
comments powered by Disqus