ARHIVA
Objavio: smedia.rs 19.01.2013 | 11:49     Smedia preuzela: 19.01.2013 | 11:49

Poskupljenje cigareta i alkoholnih pića

0
974
Poskupljenje-cigareta-i-alkoholnih-pica
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Do kraja januara se očekuje skok cena cigareta i alkoholnih pića zbog usklađivanja akciza.Cigarete u Srbiji trebalo bi da poskupe za 10 dinara po pokalici do kraja januara zbog usklađivanja akciza, dok se, po tom osnovu, očekuju i više cene alkoholnih pića.

Sekretar Udruženja Privredne komore Srbije (PKS) za trgovinu Gordana Hašimbegović rekla je za Tanjug da vodeće duvanske industrije u Srbiji još kalkulišu, ali bi pakla cigareta mogla da poskupi za 10 dinara.
Od 1. februara 10 odsto skuplji gas za domaćinstva
Nova aplikacija: Koliko država oporezuje svaku kupovinu?
Zaradite u novogodišnjoj noći: Deda Mraz i bebisiter - najbolji sezonski poslovi!

"Razlog tog povećanja je usklađivanje varijabilnog dela akcize po načinu obračuna za 2012.godinu. Sa povećanjem specifične akcize na cigarete do kraja 2016. i uračunatom inflacijom, poresko opterećenje cigareta kroz ovaj namet povećaće se tokom četiri godine na 69 dinara", objasnila je ona.

Hašimbegović je napomenula da su specifične akcize na cigarete već povećane 1. oktobra 2012. godine, sa 33 na 43 dinara, kada je paklica u proseku poskupela za oko 20 dinara.

Ona je napomenula da se akcize za uvozna alkoholna pića u Srbiji koriguju svake godine u februaru, tako se očekuje da će akciza sledećeg meseca biti uvećana u proseku od osam do 10 odsto.

U Ministarstvu finansija i privrede Tanjugu je rečeno da će se iznosi akcize na alkoholna pica, pivo, cigare i cigarilose uskladiti sa indeksom potrosackih cena za 2012. godinu do kraja januara 2013. godine.


(Tanjug, Foto: Beta/AP/Ćarles Rex Arbogast)
comments powered by Disqus