ARHIVA
Objavio: smedia.rs 16.01.2013 | 12:08     Smedia preuzela: 16.01.2013 | 13:46

Riza Haljimi za S media: Spomenik ostaje u centru Preševa, hoćemo legalizaciju! (VIDEO)

0
1786
Riza-Haljimi-za-S-media-Spomenik-ostaje-u-centru-Preseva-hocemo-legalizaciju-VIDEO
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Spomenik palim borcima OVPBM ostaje u centru Preševa. Tražićemo legalizaciju - kaže za S media portal poslanik u Skupštini Srbije Riza Haljimi.Spomenik palim borcima OVPBM i dalje stoji u centru Preševa iako je sinoć istekao rok za njegovo uklanjanje. Albanski odbornici sa juga Srbije odlučili su da zatraže legalizaciju spomenika, kaže za S media portal poslanik u Skupštini Srbije Riza Haljimi.
Tači razgovarao sa liderima Albanaca sa juga Srbije: Probleme rešavati dijalogom
Dačić: Ne može spomenik Al Kaidi u Njujorku, pa ne može ni ovaj u Preševu (VIDEO)
Demaći preti: Albanci iz Preševa treba da pokažu da su spremni za rat

- Došli smo do zaključka spomenik treba staviti u proces legalizacije. To će ići preko lokalne samouprave. Mi hoćemo da do rešenja dođe dijalogom. Naravno, insistiramo i na pomoći međunarodne zajednice - ističe Haljimi.

On priznaje da nije bilo zakonskih procedura o postavljanju spomeniku i da su Albanci zbog toga doneli odluku da urade sve kako bi ubrzali podnošenje zahteva za legalizaciju.

Mediji su ranije preneli da bi spomenik mogao da bude pomeren u obližnju džamiju, pod uslovom da bude pomeren i spomenik Žandarmeriji u selu Lučani kod Bujanovca. Haljimi napominje da je taj predlog u startu odbačen.

-U džamiji spomeniku nije mesto. Džamija ima svoju autonomiju. Nema logike o premeštanju, jer Islamska zajednica ima pravo da sama donosi odluke. Međunarodna zajednica je tražila novu lokaciju, ali od tada nismo razgovarali sa diplomatskim predstavnicima. Moramo ponovo da razgovaramo sa njima. Mora da se nađe rešenje koje je prihvatljivo za sve - kaže Haljimi.

Ranije danas predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je za S media portal da će odbornici uložiti žalbu na rešenje o uklanjanju spomenika. Opširnije čitajte OVDE

Sastanak albanskih lidera usledio je pošto je istekao rok koji im je Ministarstvo pravde Srbije dalo da uklone spomenik. Opširnije OVDE.(S media)
Foto: Infobiro
comments powered by Disqus