ARHIVA
Objavio: smedia.rs 25.12.2012 | 14:23     Smedia preuzela: 25.12.2012 | 14:23

Jeremić: Jedinstveni po pitanju KiM, platforma u Skupštinu

0
311
Jeremic-Jedinstveni-po-pitanju-KiM-platforma-u-Skupstinu
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Ukoliko ne budemo imali jasnu državnu politiku - a legitimitet državnoj politici može dati samo Skupština - doći ćemo u situaciju da ćemo u pregovaračkom procesu biti oslabljeni, izjavio je predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić.Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić smatra neophodnim da platforma za rešavanje pitanja Kosova i Metohije dobije legitimitet u Narodnoj skupštini i apeluje na nacionalni i politički konsenzus po tom pitanju.

"Ukoliko ne budemo imali jasnu državnu politiku - a legitimitet državnoj politici može dati samo Skupština - doći ćemo u situaciju da ćemo u pregovaračkom procesu biti oslabljeni. To sebi ne možemo da dozvolimo", rekao je Jeremić u intervjuu Tanjugu.
Nikolić: Platforma mora da bude usvojena do 10. januara
Sukob Dačića i Nikolića oko platforme vodi ka prevremenim izborima?
Bačević: Vlada Srbije stoji iza platforme

Jeremić je podsetio da se do sada u svim važnim momentima kada je reč o kosovskom procesu išlo u Skupštinu i znalo šta je državna politika, i naglasio da je i ovog puta važno ozvaničiti tu politiku u parlamentu.

On nije želeo da se izjašnjava o sadržaju platforme, ali je naglasio da je njegovo da zastupa državnu politiku i dodao da će ova politika, ukoliko bude usvojena, biti i "njegova politika".

"Platforma treba da dođe u Skupštinu. Neophodno je da ona bude izdiskutovana i na kraju usvojena. Od trenutka kada je usvojena to treba da bude ''zakovano'' za sve koji predstavljaju državu", rekao je on.

"Ako budemo jedinstveni neće niko moći da nam deli lekcije"

Na pitanje kako vidi debatu koja se trenutno vodi u srpskoj javnosti o tome koliko su ponuđena rešenja realna ili ne, Jeremić odgovara:

"Da li neko dolazi Albancima i govori nerealno vam je to što kažete ''vi ste nezavisna država i oko toga više nećemo da razgovaramo''? To njima niko ne govori iz jednog jedinog razloga - zato što su jedinstveni".

On je izrazio nadu da će i u Srbiji biti postignuto jedinstvo po pitanju Kosova.

"Kada bismo mi bili jedinstveni - a ja se nadam da ćemo to jedinstvo uspeti da postignemo - ne bi bilo toga ko bi mogao da dođe i da nam kaže, diktira i deli lekcije oko toga šta je realno a šta ne", smatra bivši šef srpske diplomatije.

(Tanjug)

FOTO: Beta/ Emil Vaš/EV
comments powered by Disqus