ARHIVA
Objavio: smedia.rs 29.11.2012 | 07:21     Smedia preuzela: 29.11.2012 | 15:55

Srbija još jednom ponižena: Haradinaj oslobođen! (IZ ČASA U ČAS)

0
9323
Srbija-jos-jednom-ponizena-Haradinaj-oslobodjen-IZ-CASA-U-CAS
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Haški tribunal oslobodio Ramuša Haradinaja, Izdriza Baljaja i Ljahiju Brahimaja. U Prištini počelo slavlje. SNS predlaže da se prekinu svi razgovori s Hagom, dok Ivica Dačić kaže da je u pitanju još jedna politička, a ne pravedna presuda. Haradinaj je napustio Haški tribunal i krenuo je za Prištinu.Haški tribunal oslobodio komandante Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuša Haradinaja, Idriza Baljaja i Ljahiju Brahimaju, protiv kojih je, na ponovljenom suđenju, postupak vođen zbog zločina nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine.

Očekuje se da će oko 17:00 časova stići u Prištinu, dok se njegovo obraćanje građanima na trgu Majke Tereze u Prištini očekuje oko 19 časova. Na aerodromu u Prištini stotine ljudi već čekaju.


Iz časa u čas

09: 30 Nije dokazano da je Haradinaj znao za zločine u Jablanici. On je, kad je saznao, davao hranu zatočenicima. Nije odgovoran za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu.

09:29 Sudije: Pojedinici vojnici možda su imali plan da muče Srbe, ali se za to ne terete u optužnica. Nema dokaza da su Haradinaj i Baljaj bili uključeni u plan mučenja Srba.

09:30 Sudije oslobodile Haradinaja, Baljaja i Brahimaja. Ustanovili su da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

09:27 Sudije: Dokazano mučenje Srba, ali nije dokazano postojanje plana za mučenje žrtava.

Haško tužilaštvo: Odluka o eventualnoj žalbi posle analize presude

Kada budemo pažljivo proučili presudu donećemo odluku o eventualnom ulaganju žalbe na oslobađajući presudu Ramušu Haradinaju, izjavio je specijalni savetnik glavnog haškog tužioca Frederik Svinen. Opširnije OVDE.

Pogledajte kako izgleda Haradinajeva žena (VIDEO)

Opštem slavlju zbog oslobađanja Ramuša Haradinaja, danas se u Prištini, naravno, pridružila i njegova supruga Anita. Očekuje se da će Haradinaj obratiti građanima na trgu Majke Tereze u Prištini oko 19 časova. Pogledajte kako izgleda njegova supruga. Opširnije OVDE.

AI: Ko je onda počinio zločine?

-Posle današnje presude ostaje pitanje - pošto je sud utvrdio da trojica bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova nisu krivi, ko je onda počinio te zločine? Da li će iko ikada za njih odgovarati pred sudom? pita se Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel. Opširnije OVDE

Vlada Srbije: Težak udarac međunarodnoj pravdi

Vlada Republike Srbije ocenjuje da selektivna pravda i zataškavanje zločina ne vode stabilnosti, navodi se imeđu ostalog u saopštenju Vlade povodom oslobađajuće presude koju je danas izrekao Haški tribunal Ramušu Haradinaju.Opširnije OVDE.

Miroslav Drecun izjavio je da je evidentno da je došlo do političkog pritiska na Tribunal, posebno kada se pogleda oslobađanje hrvatskih generala, potom Nasera Orića, a sada i Haradinaja. Poslanik Srpske napredne stranke je upitao kako je moguće da Tribunal u Hagu, ali i srpsko Tužilaštvo za ratne zločine nisu prikupili dovoljno dokaza da Haradinaj bude osuđen, zbog čega je, kako smatra, vreme i za ostavke Vladimira Vukčevića i Bruna Vekarića.


"Ako želimo da svoju decu poštedimo poniženja i poraza moramo nastaviti razgovore sa kosovskim Albancima, poboljšati odnose sa Hrvatskom i pronaći zajednički jezik sa svetom. Političari nemaju pravo na emocije", izjavio je šef poslaničkog kluba LDP Čedovmir Jovanović, povodom današnje presude Ramušu Haradinaju.


Vučić: Presuda Haradinaju šamar pravdi i pokušaj da se prekroji istorija

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kaže da je cela Srbija šokirana presudom Haradinaju, ali da to nije šamar Srbiji, već šamar pravdi i udarac za sve koji su izgubili svoje u ratovima. Mi Srbi smo uspeli da kažemo da osuđujemo naše zločince, odnosno zločince koji pripadaju našem narodu i jedino što tražimo je da budu osuđeni zločinci koji su to činili protiv pripadnika našeg naroda, naglašava Vučić. Opširnije OVDE

Haradinaj: Vreme je za pomirenje, vodiću vladu svih građana Kosova!

Uskoro ću preuzeti poziciju političkog lidera zemlje koja mi po pravu pripada i vodiću vladu koja predstavlja sve građane Kosova, koji god jezik govore, odakle god da dolaze i bez obzira na njihovu etničku pripadnost, poručio Ramuš Haradinaj nakon oslobađajuće presude. Njegov advokat navodi da optužnica nikada nije trebalo da bude podignuta, jer se "Haradinaj borio za nacionalnu slobodu i nije trebalo da sedi na istim optuženičkim klupama kao koljači iz Beograda". Opširnije OVDE

Hašim Tači: Presuda Haradinaju pravična, borba OVK sveta
Kosovski premijer čestita građanima Kosova na očekivanoj oslobađajućoj presudi Haradinaju, Brahimaju i Baljaju i poziva ih da dostojanstveno proslave, navodi se u Tačijevom saopštenju povodom presude Haškog suda. Opširnije OVDE.


Zverstva koja nisu dokazana: Pogledajte gde su i kako skončali svedoci protiv Haradinaja! (FOTO+VIDEO)
Haški tribunal danas je oslobodio kosovskog premijera Ramuša Haradinaja za zločine nad Srbima počinjene u Jablanici. Kako su i gde skončali svedoci protiv bvišeg komandanta OVK pogledajte OVDE


Poslanik DS Borislav Stefanović izjavio je da oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju neće doprineti pomirenju i miru u regionu. „Presuda iz Haga dolazi posle prve skandalozne presude hrvatskim generalima kao druga negativna poruka Srbiji i njenim građanima”, izjavio je nekadašnji šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom.


”Oslobođenje ratnog zločinca je najveća katastrofa i najveća osuda ljudskog morala i da su oni koji su je doneli pogazili sve što podrazumeva pravo i pravda. To znači potpuno demaskiranje Haškog tribunala kao jedne političke, a ne pravne, sudske ustanove", izjavio je potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić.


Nikola Selaković izjavio je da Tribunal u Hagu odlukom da oslobodi Ramuša Haradinaja drugi put za 10 dana "pljunuo u lice srpskim žrtvama" i pokazao da nema medjunarodne pravde i prava. "Odluka Tribunala je sramota za medjunarodno pravo i pravdu, i sada je pred Srbijom dilema da li i kako treba nastaviti saradnju s Tribunalom", izjavio srpski ministar pravde.


Šef poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije (SPS) u Skupštini Srbije Branko Ružić danas je ocenio da je oslobadjajuća presuda bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju "šamar Srbiji i medjunarodnoj pravdi i dokaz da vlada sila, a ne pravda".


Šef poslaničke grupe SPO-D H S S Aleksandar Jugović izjavio je da je odluka Tribunala u Hagu da oslobodi Ramuša Haradinaja, sramota, šamar i ruganje pravdi, Srbiji i srpskim žrtvama.


Dragan Đilas izjavio je danas da oslobadjanje Ramuša Haradinaja pred Tribunalom u Hagu predstavlja veliku sramotu za medjunarodnu zajednicu. "Ovo je težak i bolan trenutak za naš narod", rekao je predsednik Demokratske stranke. Opširnije OVDE.


"Pokazalo se da je Tribunal golo sredstvo za ostvarivanje interesa zapadnih sila i antisrpski sud. Oslobadjajuće presude za ubice Srba znače da se haški Sud svrstao u red neposrednih izvršilaca zločina nad srpskim narodom", izjavio je predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica.


Povodom današnje oslobađajuće presude Ramuša Haradinaja Oliver Ivanović kaže da se tako nešto moglo i očekivati naročito posle oslobađanja hrvatskih generala Markača i Gotovine. Ovo se očekivalo i javno mnjenje je pripremljeno za tako nešto, rekao je bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Del Ponte: Nisam iznenađena presudom

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte nije iznenađena oslobođenjem Haradinaja. -Istraga protiv Haradinaja bila je veoma teška. Nije bilo saradnje Tužilaštva sa zemljom, nije bilo saradnje sa Kosovom, tako da je bilo veoma teško prikupiti dovoljno dokaza kako bi se podigla optužnica- kaže Del Ponte. Opširnije OVDE

Vukčević: Za presudu kriva neprofesionalna zaštita svedoka! (VIDEO)
- Oslobađajuća presuda Haradinaju je nepravedna i rezultat je neprofesionalne zaštite svedoka - kaže tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. - Ipak, mi moramo da nastavimo saradnju u regionu - istakao je Vukčević. Opširnije OVDE

Predsednik Nikolić: Tribunal je formiran da bi se sudilo srpskom narodu
Najnovija odluka Tribunala nije bazirana na pravu i pravdi, ocenjuju u pres službi predsednika Srbije Tomislava Nikolića. "Tribunal je formiran da bi se sudilo srpskom narodu", poručuju iz Predsedništva. Opširnije OVDE

Vljora Ćitaku: Čekam da se oglasi Vuk Jeremić (FOTO)

Ministarka za evropske integracije u Vladi Kosova Vljora Ćitaku slavi oslobadjanje Ramuša Haradinaja na Tviteru. -Čekam da se oglasi Vuk Jeremić - napisala Ćitaku. Opširnije OVDE
- Presuda je bila očekivana. Tužilaštvo nije odbacilo postojanje zločina koji su se dogodili u Haradinajevom rejonu, ali nisu imali dokaze koji bi potvrdili da je Haradinaj odgovoran za te zločine - kaže za S media portal Nataša Kandić, prdesednica Fonda za humanitarno pravo.

Dačić: Još jedna politička, a ne pravedna presuda (VIDEO)

Oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju očekivana je i poslednja je u nizu političkih, a ne pravnih i pravednih presuda Tribunala, poručio Ivica Dačić. On keže da je u interesu Srbije da, ipak, nastavi dijalog sa Prištinom bez obzira na presudu. Opširnije OVDE

Ljajić: Dalje urušavanje kredibiliteta Haškog suda

Oslobadjajuća presuda za Ramuša Haradinaja samo će dalje urušiti kredibilitet Tribunala. Presuda će otežati proces pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije i rast popularnosti desničarskih organizacija u Srbiji, izjavio Rasim Ljajić. Opširnije OVDE

Šta je Haradinajeva rođaka napisala na Tviteru (FOTO)

Haški tribunal oslobodio je danas bivšeg vođu OVK Ramuša Haradinaja. Pogledajte šta je tim povodom napisala na Tviteru njegova rođaka Meliza Haradinaj. Opširnije OVDE

SNS: Prekinuti sve razgovore s Haškim tribunalom

Najoštrije osuđujemo oslobadjajuću presudu Ramušu Haradinaju koja je, posle sramnog oslobadjanja hrvatskih generala, najstrašnije ponižavanje srpskih žrtava od strane Tribunala u poslednjih deset dana, saopštila SNS. Opširnije OVDE

Tahiri: Istorijska presuda, Haradinaj se vraća politici

Član predsedništva stranke Besnik Tahiri pozdravio oslobađajuću presudu Haškog tribunala, naglasivši da je to važna i istorijska odluka. Opširnije OVDE

Slavlje i vatromet u Prištini: Danas stiže Haradinaj (FOTO)

U Prištini već počelo slavlje povodom oslobađajuće presude Haškog tribunala. Očekuje se da će Ramuš Haradinaj danas stići u Pritinu i održati govor građanima. Opširnije OVDE

Kosovo u ekstazi pred dolazak Haradinaja (FOTO)

Pred današnje izricanje presude bivšim komandantima OVK, kosovski Albanci već spremaju svečani doček i najavljuju novi politički angažman haškog optuženika. Opširnije OVDE

Vučić na Fejsbuku: Plаšim se dа će Haradinaj biti oslobođen (FOTO)

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da se plaši da će presuda nekadašnjem komandantu OVK Ramušu Haradinaju biti oslobađajuća i da će to biti još jedno poniženje za Srbiju. Opširnije OVDE

Haradinaj – krvnik koji izmiče pravdi (VIDEO)

O svim zločinima Ramuša Haradinaja možete pročitatiOVDE

(S media)
Foto: Tviter, AP/Beta
comments powered by Disqus