ARHIVA
Objavio: smedia.rs 02.11.2012 | 19:51     Smedia preuzela: 02.11.2012 | 19:51

Lepa vest za parove: Vantelesna oplodnja uskoro i u privatnim klinikama!

0
1552
Lepa-vest-za-parove-Vantelesna-oplodnja-uskoro-i-u-privatnim-klinikama
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Rođenje deteta za mnoge parove predstavlja vrhunac veze. Na žalost, neki od njih ne uspeju da se ostvare kao roditelji. Zbog toga je odluka da se o trošku države sprovodi program vantelesne oplodnje doneo olakšanje mnogim parovima. Međutim, nedovoljni kapaciteti bolnca usporavaju realizaciju programa. Veštačka oplodnja uskoro i u privatnim klinikama.Bračna neplodnost jedan je od najvećih problema današnjice I trenutno pogađa preko trista hiljada parova u Srbiji. Prema procenama lekara, svaki sedmi par u Srbiji ima problema sa začećem.

Brza hrana smanjuje plodnost muškaraca
Najnovije otkriće - šansa za neplodne muškarce!
Transplantacija materice sa majke na kćerku


Violeta i Miloš četiri godine su pokušavali da dobiju potomstvo. Posle godinu dana bezuspešnog lečenja, ipak su se odlučili na vantelesnu oplodnju.

- Godinu dana smo pokušavali da rešimo problem, ali nije bilo uspeha. Doktor nam je kao jedino rešenje preporučio vantelesnu oplodnju- kaže Violeta u razgovoru za S media portal.
Njen suprug Miloš napominje da ih je želja za potomstvom dovela u Klinički centar, gde se nadaju da će zahvaljujući stručnosti i posvećenosti lekara uspeti da reše problem.
- Lekari su zaključili da sam ja uzrok naše bračne neplodnosti, jer su utvrdili sporost spermatozoida. Vantelesna oplodnja je jedini način da dođemo do potomstva-kaže Miloš.


Godine kao uzrok neplodnosti

U Srbiji je u 40 do 50 odsto slučajeva uzrok neplodnosti bračnog para žena, dok je u 30 do 40 odsto slučajeva problem muškarac. U ostalim slučajevima u pitanju su poremećaji kod oba partnera. Preporuka lekara je da se parovi koji ni posle godinu dana nisu uspeli da dođu do potomstva obavezno jave lekaru i ispitataju uzrok neplodnosti. Mnogi parovi izgube mnogo vremena dok shvate da imaju problem s plodnošću. S obzirom na činjenicu da se parovi sve kasnije odlučuju na brak i roditeljstvo, mogućnost začeća se bitno smanjuje.

Direktor Istituta za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije Aleksandar Ljubić kaže da sa starenjem dolazi do iscrpljivanja rezervi jajnih ćelija i da bi bračni parovi trebalo što pre da se jave lekaru ukoliko utvrde da imaju problem.
- Utvrđena je veza između starosnog doba žene i smanjenog fertiliteta. Taj pad počinje u ranim tridesetim i povećava se u četrdesetim godinama – kaže doktor Ljubić.
Od svih pacijentkinja koje se jave, kod 28,5 procenata se desi trudnoća i dođe do porođaja. To je veoma zadovoljavajući procenat na evropskom nivuou.

Republički fond za zdravstveno osiguranje finasira prva dva pokušaja vantelesne oplodnje, dok bračnim parovima u Beogradu gradska uprava plaća i treći pokušaj.

Zoran Jovanović iz Fonda za zdravstveno osiguranje kaže za S media portal da je zahvaljujući programu vantelesne oplodnje do sada rođeno 1.300 dece.
- Svako ko ispunjava uslove može biti učesnik programa. Nephodno je da žena ima do 40 godina, da nije rađala i da nema žive dece, ali i da joj je funkcija jajnika očuvana- napominje Jovanović. Jako je bitno da je par prošao kroz odgovarajuće lečenje i da je utvrđena nepolodanost.

Duga lista čekanja

Violeta i Miloš još nisu ušli u program vantelesne oplodnje, jer je spisak parova koji čekaju prilično dugačak.

Lista čekanja je smanjena, ali i dalje postoji i stalno se dopunjava. Iako su lekari voljni da izađu u susret svim parovima, često se dešava da bolnice koje su obuhvaćene programom vantelesne oplodnje nemaju dovoljno kapaciteta da prime sve zainteresovane parove. U tom slučaju jedino rešenje je angažovanje privatnih klinika, čime bi se liste čekanja smanjile.

Slobodan Bjelotović iz Ministarstva zdravlja kaže da je bivša Vlada donela odluku da ukine ugovor sa privatnim klinikama.

- To je bila politička odluka koja je bitno usporila čitav proces-kaže Bjelotović. - Privatne klinike su značajno pomagale da proceš vantelesne oplodnje bude efikasniji.

Međutim, i taj problem bi uskoro mogao da bude rešen, jer će već u toku meseca biti raspisan tender koji će omoogućiti privatnim klinikama da dostave potrebnu dokumentaciju kako bi potvrdile da imaju kapacitete i sposobnost da učestvuju u programu vantelesne oplodnje.

Privatne klinike spremne da pomognu

Aleksandar Obradović iz Konzorcijuma privatnih bolnica tvrdi da su privatnici spremni da na sebe preuzmu odgovornost i da imaju dovoljno iskustva i znanja da pomognu parovima koji imaju problem sa sterilitetom.

- Privatne klinike raspolažu sa dovoljno kapaciteta i biće spremne da već u decembru nastave da rade na programu za vantelesnu oplodnju - kaže Obradović.

Vesna Milenković iz udruženja "Roda" napominje da Srbija svakog meseca ima 100 beba manje zbog sprečenosti privatnih klinika da učestvuju u realizaciji programa vantelesne oplodnje.

- Strogi kriterijumi propisani za ulazak u proces vantelesne oplodnje od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i obimna dokumentacija sprečavaju mnoge parove da uđu u program - tvrdi Milenkovićeva.

Državne ustanove imaju kapacitet da trenutno realizuju samo 50 odsto od ukupnih zahteva za vantelesnom oplodnjom. Angažovanjem privatnih klinika lista čekanja biće znatno smanjena, pa i ukinuta. Proces vantelesne oplodnje trenutno se obavlja u četiri državne ustanove: Klinički centar Srbije, Klinički centar Niš, Klinički centar Vojvodine i GAK Narodni front.

Jelena Živković
Foto: Guliver/ThinkStock
comments powered by Disqus