ARHIVA
Objavio: smedia.rs 24.03.2011 | 13:12     Smedia preuzela: 24.03.2011 | 13:12

Ubistvo u selu Duboka: Koliko ratišta - toliko sindroma

0
3201
Ubistvo-u-selu-Duboka-Koliko-ratista-toliko-sindroma
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Nezavisni policijski sindikat Srbije traži pomoć za policajce koji su bili učesnici rata zbog "sve prisutnijeg vijetnamskog sindroma" u Srbiji. – Nije svako nervno rastrojstvo “vijetnamski” ili “vukovarski” sindrom; za dijagnozu bilo kog sindroma potrebno je ipak više vremena - kaže za S media portal psihijatar Veljko Petrović.Poslednji tragičan događaj u selu Duboka kod Jagodine, kada je bivši policajac Vladica Maksimović ubio nevenčanu suprugu Snežanu Bogdanović i teško ranio dvoje meštana, ponovo pokreće pitanje koliko su pripadnici policije pod stresom. U poslednja četiri meseca ovo je drugi slučaj. Podsećamo na slučaj svirepog ubistva majke troje dece u beogradskom naselju Kotež.

Predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije Momčilo Vidojević zbog toga traži da se “takvim” policajcima pruži “posebna pomoć u psihoterapiji, prihvatanje države i društva i ispunjenje dela obećanja političke elite koja ih je svojevremeno mobilisala u rat”.
N P S S: Akcija “Podrška kolegi”
Sindikat smatra da je dolaskom ministra Ivice Dačića na čelo MUP-a situacija znatno bolja. Ministarstvo je skoro pokrenulo i pilot projekat "Podrška kolegi", koji se sprovodi u najvećoj beogradskoj jedinici - Brigadi policije.
Projekat podrazumeva uvodjenje programa primarne psihološke prevencije, ali nije dovoljan, jer obuhvata mali broj jedinica i ljudi i ne zalazi u suštinu problema. Zato je sindikat pokrenuo projekat "Plavo srce", koji se bavi problemima posttraumatskog stresnog sindroma kod policajaca i koji će u narednih mesec dana biti prosledjen MUP-u i svim političkim i drugim društvenim strukturama na razmatranje.


U okviru sistematskih pregleda za pripadnike policije postoji i psihijatrijski pregled, ali je zasebno pitanje da li se tom segmentu posvećuje potrebna pažnja.

Psihijatar Veljko Petrović kaže za S media portal da je sigurno zabrinjavajuća činjenica sve učestalijih mentalnih problema kod pripadnika javnog reda I mira, ali da rešenje nije olako davati dijagnoze raznih sindroma.

- Prema nekim podacima, u ratovima u bivšoj Jugoslaviji učestvovalo je oko 400.000 ljudi. Oko 10 posto populacije posle traumatičnih događaja “uđe” u posttraumatski stresni sindrom, što su pokazatelji svetskog proseka. Međutim, tačan broj ne postoji, jer nema ni tačne evidencije - ocenjuje dr Petrović.

Psihijatri objašnjavaju da su masovne traume posledica ratova koji su vođeni na području bivše Jugoslavije, ali i drugih uzroka – zemljotresa, saobraćajnih udesa, prirodnih i društvenih patnji.
Jagodina: Nasilnik bombom razneo ženu i sebe!
Policajci spasili pačiće (VIDEO)
Novogodišnji praznici – okidač za stres

- Pripadnici policije sigurno su učestvovali u ratnim događajima za nama, ali, ukoliko neko nije odlazio lekara na preglede, konsultacije i savetovanje, ne može se sa sigurnošću tvrditi da je u pitanju bilo kakav sindrom - smatra psihijatar.

On dodaje da svi građani Srbije, pa i policajci i danas imaju mnogo razloga za stres, tako da se nervno rastrojstvo ne mora obavezno vezivati za ratne godine.

- Policija u Srbiji je za poslednje dve decenije “preturila” preko glave mnogo toga. Priče o korumpiranim policajcima, marionetama političkih sistema, totalnom urušavanju ugleda kod građana, pa ponovno uzdizanje, loš materijalni položaj pripadnika MUP-a ili nerešena stambena pitanja, takođe mogu kod neke osobe da izazovu preteran stres koji godinama samo dobija na intenzitetu - objašnjava sagovornik S media portala.

On dodaje da je sigurno da ukoliko se država organizovano i planski ne uključi u rešavanje ovakvih problema nikada nećemo saznati, ali na žalost, ni blagovremeno moći da reagujemo u situacijama kao što su slučajevi u selu Duboka ili naselju Kotež.
Koliko ratišta - toliko sindroma
Na prostorima bivše Jugoslavije godinama se ratovalo. Koliko ratišta - toliko sindroma, u najkraćem bi se mogli objasniti nazivi “balkanski”, “vukovarski”, “kosovski”, pa čak i “partizanski” sindrom (još iz vremena Drugog svetskog rata), ali jedno ih sigurno spaja. Zajednički imenitelj za ove sindrome jeste da je u pitanju posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Prema definiciji Američkog psihijatrijskog udruženja, posttraumatski stresni poremećaj je poremećaj nastao zbog traumatskog događaja koji “prelazi stepen normalnog ljudskog iskustva”, dok su tipični simptomi “ponovni doživljaj traumatskog iskustva, mučna i emocionalna reakcija na to sećanje i mučni snovi”.

Inače, PTSP se prvi put pominje posle Prvog svetskog rata kao “šok od granate”. Najozbiljnija istraživanja počela su tek posle rata u Vijetnamu – organizovano lečenje vijetnamskih veterana počelo je 1979. godine, do 1994. centrima za lečenje obratilo se 700.000 ljudi, a specijalizovane ustanove u Americi postoje čak i danas.

Tanja Radunović
comments powered by Disqus