ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.04.2013 | 17:04     Smedia preuzela: 30.04.2013 | 17:04

LEPOTA MOŽE DA VAS KOŠTA ŽIVOTA: Solarijum opasniji od sunca!

0
4950
LEPOTA-MOZE-DA-VAS-KOSTA-ZIVOTA-Solarijum-opasniji-od-sunca
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Pred godišnje odmore brže-bolje pohrlimo u solarijum, na “pripremu” kože za more. No, trebalo bi da znamo da ta “lepota” može da nas košta – zdravlja! Na taj način se svesno izlažemo riziku obolevanja od kancera kože i da ultraljubičasto zračenje kvarcnih lampi posebno može da ugrozi zdravlje dece i mladih do 30 godina.Nekada je bela put bila odlika pripadnika visokog društva, dok su “karamel ten” imali radnici na plantažama… Danas je to sasvim drugačije - što pre “nabaciš” boju, to si više “fensi”… Šta košta, nek’ košta – i para i zdravlja!
Maloletnicima zabranjen solarijum!
Prirodni melemi za opekotine od sunca
Upropastila se preteranim sunčanjem (FOTO)
Mesta na telu koja zaboravimo da zaštitimo od sunca

Tako jedna devojka, na jednom od sajtova, objašnjava zašto ide u solarijum: “Odem ponekad par puta nedeljno, nekad samo jednom u pola godine, zavisi od love. Jednom je nestalo struje, bila sam zatvorena 20-ak mintua, a unutra, k'o u kovčegu, sunce ti poljubim! Nisam zavisna od solarijuma, ali volim kad sam preplanula, ili kad bar nisam bela kao akrep, pošto mi je koža prirodno svetla..”

Neću da budem bela kao akrep!
Ipak, trebalo bi da znate da su "kreveti za sunčanje” opasni po zdravlje i da se u Evropi vodi kampanja koja za cilj ima zatvaranje svih solarijuma koji se koriste u kozmetičkim salonima. Stručnjaci upozoravaju da zraci, posebno u turbo solarijumima, mogu imati i do 12 puta jače kancerogeno zračenje od sunčevog!
Ako ste, uprkos svim upozorenjima, rešili da idete u solarijum poslušajte savete dermatologa.

U solarijumu se koža ne priprema za leto!
Stručnjaci iz Dermatološkog laser centra “Epilion” kažu za S media portal da je “pogrešno mišljenje da se u solarijumu koža priprema za dalje izlaganje suncu u toku leta” i podsećaju da Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuje korišćenje solarijuma za dobijanje tamne, preplanule boje kože.
-Nije potrebna priprema već konstantna zaštita kože od UV zraka. To se naročito odnosi na decu i osobe sa svetlijim tipovima kože. Trebalo bi da se zna da se u nekim solarijumima emituje UVB zračenje koje je nekoliko puta jače od zračenja sunca u podne. Samo nekoliko evropskih zemalja ima zakonske propise koji ograničavaju emitovanje UV zraka a maloletnicima nije dozvoljeno da ih koriste, kažu u “Epilonu” .
Dermatolozi iz “Epilona” upozoravaju da se broj obolelih od karcinoma kože kao i smrtnost od raka kože u mnogo ranijem uzrastu, povećao u poslednjih tridesetak godina, odnosno od pojave solarijuma!

Ko nikako ne sme u solarijum?
Pre svega, prema preporukama SZO, trebalo bi da znate ko uopšte ne bi trebalo da ide u solarijum:
Osobe svelte puti i očiju, svi koji imaju veliki broj mladeža, kod kojih postoji tendencija ka pegavosti, osobe koje koriste lekove kao što su: antidepresivi, antibiotici, psoraleni, antigljivični lekovi, antidijabetični lekovi, baš kao ni deca i mlađi od 18 godina.
Takođe osobe koje imaju pre-maligne ili maligne promene na koži, osobe koje na sebi imaju kozmetičke preparate, takođe ne smeju da se sunčaju u solarijumu! Žene sa bolestima štitne žlezde, hipertenzijom, mastopatijom i dijabetesom, trebalo bi dobro da razmisle da li da idu u solarijum.

Opasni UV zraci
-Kancerogeni efekat na kožu, pored prirodnih UV zraka, koje emituje sunce imaju i UV zraci koji potiču iz veštačkih izvora, kao što su solarijumi i lampe za sunčanje. Prekomerno kratkotrajno ili dugotrajno izlaganje dejstvu UV radijacije u solarijumima može dovesti do prevremenog starenja kože, slabljenja ili potpunog blokiranja imunskog sistema, oštećenja očiju, uključujući pojavu katarakte i melanoma na oku, kao i karcinoma kože, upozorava prof. dr Ivana Binić, u autorskom članku na sajtu “Stetoskop.info”.

Nije sve tako crno!
No, stručnjaci ističu da se u medicini koriste lampekoje emituju UV zrake kako bi se ublažile promene kod psorijaze i dermatitis, ali da se procedure sprovode po posebnim protokolima i pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja.
Takođe, veštačko sunce podstiče stvaranje u organizmu vitamina D, koji pomaže resorpciju kalcijuma i fosfora, elemenata neophodnih za životnu aktivnost. Takođe, primećeno je da su žene koje idu u solarijum manje sklone prehladama i infekcijama.
Elem, pre nego što sledeći put krenete u solarijum, setite se da godišnje u svetu od malignog melanoma oboli više od 130.000 osoba, dok 66.000 umre. Ne zaboravite i da ukoliko se sunčate danas, posledice mogu da budu vidljive tek sutra, ili za nekoliko godina.
Znajte da mate samo jednu kožu, iz nje u drugu ne ne možete da pobegnete, a koža je, ako niste znali, najveći ljudski organ!

Ljuba Đorđević
FOTO: Printskrin/Jutjub
comments powered by Disqus