ARHIVA
Objavio: smedia.rs 14.02.2013 | 22:54     Smedia preuzela: 14.02.2013 | 22:54

RODITELJI I DECA U PANICI: Da li je mleko koje pijemo opasno po zdravlje? (ANKETA)

0
2414
RODITELJI-I-DECA-U-PANICI-Da-li-je-mleko-koje-pijemo-opasno-po-zdravlje-ANKETA
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Od 300 uzoraka mleka, u 28 utvrđeno prisustvo sumnjive materije. Rezultati super analiza iduće nedelje. Asocijacija potrošača: „Neko mora da odgovara!“ Stručnjaci objašnjavaju kada je aflatoksin opasan po zdravlje.U Srbiji čak ni mleko koje kupujemo u prodavnicama (ni)je bezbedno?!

Ova dilema počela je da muči domaće potrošače pre desetak dana, kada su u javnost „procurile“ informacije iz Hrvatske. Naime, njihova inspekcija ustanovila je prisustvo aflatoksina M1 u mleku koje stiže iz dve fabrike. S obzirom da se mlečni proizvodi tih fabrika nalaze i u rafovima srpskih prodavnica, i ovdašnji potrošači su s pravom u panici.

Ministarstvo poljoprivrede: Reagovaćemo blagovremeno!?

Nadležno ministarstvo sprovelo je vanrednu kontrolu mleka.

Od 300 obrađenih uzoraka mleka na domaćem tržištu kod 28 vrednost aflatoksina je na granici dozvoljenog, potvrdio je za S media portal načelnik Poljoprivredne inspekcije Dragan Katanić.
Rezultati kontrole mleka: Od 300 uzoraka, 28 sumnjivo! Da li ste pili neko od njih?
Trujemo se, ali po zakonu
Zemlje regiona povlače opasno mleko: Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da u Srbiji nema otrovnog mleka iz Hrvatske

- Svi uzorci koji su sumnjivi poslati su na dodatnu superanalizu u nezavisnu laboratoriju – kaže Katanić za S media portal. - Međutim, ta sumnjičavost ne mora nužno da znači da je aflatoksin M1 prisutan u tom mleku. Rezultati će biti poznati početkom naredne nedelje.

On dodaje da će, ukoliko se pokaže da je aflatoksin prisutan u mleku, Ministarstvo postupiti u skladu sa zakonom:
- Reagovaćemo blagovremeno i u skladu sa zakonom. Povući ćemo robu iz prodavnica, obavestiti javnost o kojim proizvođačima se radi i preduzeti druge zakonom predviđene mere.

Asocijacija za zaštitu potrošača: Tužiti sve koji uznemiravaju kupce!

Edina Popov, predsednica Asocijacije za zaštitu potrošača, kaže za S media portal da je situacija oko mleka „nedopustiva kako za interes potrošača, tako i za Ministarstvo“.
Hrvati „otvorili“ pitanje bezbednosti mleka
Ispitivanje prisustva aflatoksina u mleku na tržištu Srbije počelo je prethodnog vikenda, nakon što je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske krajem prethodne sedmice, zbog prisustva aflatoksina, naredilo povlačenje iz prodaje četiri vrste trajnog mleka koje proizvode zagrebački „Dukat“ i varaždinska „Vindija“.
Ranije je Ministarstvo poljoprivrede navelo da mleko koje je u Hrvatskoj povučeno iz prodaje nije uvezeno u Srbiju. Takođe, saopšteno je da je posle ispitivanja utvrđeno da je mleko „Dukat“ uvezeno u Srbiju iz Bosne i Hercegovine - bezbedno.

- Svi nas prestrašuju i potrošači su sluđeni – kaže Edina Popov za naš portal. - Ministarstvo bi moralo da reaguje. Strah i sumnjičavost su prisutni kod svakoga od nas, ali se čini da niko ne razmišlja o posledicama. Ja imam petoro unučadi i ne znam šta da radim.

Ona smatra da je zbog uznemiravanja javnosti prva stvar koja mora da bude preduzeta - kolektivna tužba. Popov prilično ogorčeno podseća da u ovim danima niko ne vodi računa šta priča:
- Ako sumnjamo da Ministarstvo ne radi dobro svoj posao, onda bi njih trebalo tužiti. Ako neko drugi iznosi u javnost neproverene informacije, onda bi Ministarstvo trgovine moralo da reaguje i spreči te organizacije da bez ikakvih dokaza ’seju’ paniku među potrošačima!

Reč stručnjaka: Šta je aflatoksin i koliko je opasan?

U medijima se prethodnih dana pojavila informacija da je aflatoksin M1 kancerogen i da može da izazove teška oštećenja jetre, pa čak i karcinom! Zbog toga su mnogi roditelji odustali da svojoj deci kupuju mleko, strahujući od mogućih posledica.
Načelnica Službe za unapređenje ishrane Zavoda za javno zdravlje Beograd Vesna Pantić-Palibrk objašnjava za S media portal da su aflatoksini grupa jedinjenja koja su toksična za čoveka, a proizvod su metabolizma plesni koji mogu da kontaminiraju hranu.

- Kontaminirana hrana je uglavnom biljnog porekla i tako ulazi u lanac ishrane – pojašnjava Vesna Pantić-Palibrk za S media portal. - M1 aflatoksin je proizvod u organizmu životinja ili ljudi koji su uneli hranu kontaminiranu aflatoksinima. Nalaz toksina M1 u mleku govori da su životinje jele hranu zagađenu aflatoksinom B1. Otud aflatoksin i u mleku.

Rizik, ipak, postoji

Načelnica Službe za unapređenje ishrane upozorava da postavljanje limita prisustva neke materije znači da ona nije bezopasna:

- Ako je definisana maksimalna količina aflatoksina M1, to znači da su stručnjaci procenili da ta količina u našoj svakodnevnoj ishrani ne može da nam ugrozi zdravlje. Čak ni ako unesemo veću količinu, ne znači da ćemo akutno ugroziti zdravlje.

Ali, ipak postoji rizik! Pantić-Palibrk objašnjava i kada:

- Ukoliko biste duži vremenski period unosili veću količinu hrane koja sadrži aflatoksin, tada opasnost po zdravlje ipak postoji.

Dok ne budu stigli rezultati super analiza sumnjivih uzoraka mleka, potrošači u Srbiji moraju sami da odluče da li će kupovati ovu namirnicu ili ne.

Tanja Radunović
Foto: Guliver/Tinkstock, Ilustracija
comments powered by Disqus