ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.10.2012 | 13:53     Smedia preuzela: 30.10.2012 | 13:53

Šoping u Segedinu: Škola preživljavanja za početnike (FOTO+VIDEO)

0
19472
Soping-u-Segedinu-Skola-prezivljavanja-za-pocetnike-FOTOVIDEO
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Ukoliko želite da pazarite 100 grama „Milke“ za 40 dinara ili dečje čizme za 1.100 dinara, „prošetajte“ do komšijske Mađarske. Iako je PDV tamo veći nego u Srbiji, hrana, obuća i odeća drastično su jeftiniji nego kod nas.Da li znate koji je najpopularniji šoping centar u Srba? Verovatno ste pomislili na „Ušće“ ili „Delta siti“ i - niste bili u pravu! Omiljeno mesto za šoping većine Srba nalazi se na dva i po sata od Beograda, u srcu Segedina i zove se „Arkad“.
Srbi opet opsedaju Mađarsku: Segedin nas i hrani i leči!

Sve više građana Srbije odlazi u ovaj mađarski grad kako po osnovne životne namirnice, tako i po garderobu i tehničke uređaje. Motivacija je jasna: bolja ponuda, niže cene i povraćaj poreza. Stoga i ne čudi što je ovakvo putovanje i te kako isplativo.

Strategija koja „pali“


-Najveću uštedu postići ćete ako putem Interneta pratite akcijske ponude ili dođete u vreme sezonskih popusta – savetuje Zoran Vujić iz Beograda. - Ja se najpre dobro informišem gde je najniža cena proizvoda koji me zanima, napravim šoping listu i krenem za Mađarsku.
Cene u hipermarketima

U hipermarketu “Tesco” možete povoljno kupovati kako prehrambene proizvode, tako i dečiju garderobu:
Zimska dečija jakna - 1.700 dinara
Set od pet bodi majica – 1.000 dinara
Dečije čizme - od 1.100 dinara
Kačkavalj trapist 1kg - 452 dinara
Nutela 430gr - 263 dinara
Rama margarin 500gr - 152 dinara
Čajna kobasica 500gr - od 260 do 395 dinara
Suvi vrat u vakumu 1kg - 617 dinara
Zdenka sirevi 140gr- od 69 do 94 dinara
Neskvik 800gr - 535 dinara


I „poslednja moda“ za male pare

Tržni centar „Arkad” smešten je u centru grada, i izdaleka mami natpisima evropskih i svetskih brendova. Po hodnicima ovog trospratnog zdanja sudaraćete se sa srpskim turistima koji vuku ogromne kese iz „H&M“ i drugih radnji.

Iako i kod nas postoje brendovi poput „C&A“, „Zara”, „Terranova“, „Orsay“ i drugi, u segedinskih predstavništvima ovih radnji možete naći delove kolekcija kojih nema na našem tržištu, po cenama nižim za 20 do 50 odsto, posebno u vreme sniženja cena posle praznika i na izmaku sezone.

Još jedna od bitnih razlika u odnosu na srpske radnje je i to što roba iz nove kolekcije nije basnoslovno skupa. Majice, duksevi, suknje, jakne, sve u iznosu od nekoliko stotina, do možda tek nekoliko hiljada dinara.

Kupujte pametno

Pored tržnog centra „Arkad“ veoma povoljno možete kupovati i u manjem trgovačkom centru „Szeged plazi”, kao i u hipermarketima iz lanca „Tesco”, „Cora”, „Metro”, „Lidl“ ili „Spar“.

Ipak, iskusni preprodavci savetuju da je hranu i hemiju najbolje kupovati odmah iza graničnog prelaza Kelebija ili na segedinskom buvljaku, jer se tamo snabdevaju oni koji prodaju na našim pijacama.

-Tamo možete naći 'Milka' čokoladu od 100 grama za 40 dinara, a 'Nutelu' od 630 grama za 250 dinara. Na Kelebiji svi idu u dva velika marketa koja su uz samu granicu, sa mađarske strane, a zovu se 'Hatar' i 'Tompaker'. To vam je zgodno ako mislite da odmah povratite porez, jer po napuštanju Mađarske i overi AFA-e (poreskog obrasca), pešice možete da se vratite do radnje i podignete svoj novac - otkrio nam je Ištvan iz Subotice koji svakoga dana nabavlja robu u Mađarskoj.

Povraćaj poreza samo za najupornije

Međutim, nije baš sve u Segedinu „med i mleko“... Ukoliko hoćete da trgujete, morate se naoružati strpljenjem i imati u džepu novac za reprizni dolazak kako biste „izvukli“ deo para.
Kako stići do Segedina

Srpske turističke agencije organizuju jednodnevne šoping ture do Segedina.
Cena povratne karte je od 1.200 do 1.500 dinara, u zavisnosti da li je polazak iz Novog Sada ili Beograda. Međutim, građani unapred moraju da se informišu da li vodiči agencija žele da čekaju na granici kako bi putnici overili svoje AFA obrasce.

Za početak, euforija koja vas je držala tokom šopinga proći će vas kada shvatite da ćete u proseku čekati i po tri do četiri sata na granici samo da bi vam mađarski carinici lupili pečat na AFA obrazac, a po novac ćete ionako morati da se vratite neki drugi put. Ostaje nejasno zašto je to tako spor proces kada u mnogim zemljama na samoj granici možete čak i podići novac za svega nekoliko minuta.

-Sve zavisi od toga koji carinici su u smeni; neki traže da pokažete svaki komad robe sa računa, a neki i ne pogledaju gepek - pojasnio nam jedan kupac iz Srbije.

Kako do dobijete deo para natrag


Porez u Mađarskoj ide i do 27 odsto u zavisnosti od robe, ali se iznos vraća onome ko po jednom računu - u jednoj prodavnici - potroši najmanje 52.000 forinti, odnosno oko 180 evra. Bitno je da zahtev overite na granici, a onda da se u roku od šest meseci vratite u istu radnju i podignete novac.

Na granici u kilometarskoj koloni mogla se videti dovitljivost naših građana koji su u Segedinu, pored prehrambenih proizvoda i garderobe, nabavljali i gume za automobile, hranu za mačke, zvučnike, omekšivače i praškove za veš, zemlju za rasad cveća, televizore...Ipak, bilo je i onih koji su u Segedin išli prvenstveno zbog odmora i provoda. U ovom gradu nalazi se akvapark „Aquapolis“, koji je idealno mesto za zabavu čitave porodice. Tobogani i bazeni sa toplom vodom, kao i velnes centar učiniće vaš boravak u Segedinu još prijatnijim.


Tekst i foto: Maja Kukavica
comments powered by Disqus