ARHIVA
Objavio: smedia.rs 28.05.2012 | 20:29     Smedia preuzela: 28.05.2012 | 20:29

S media istražuje: Sezonski poslovi bolje plaćeni od stalnih!

0
3761
S-media-istrazuje-Sezonski-poslovi-bolje-placeni-od-stalnih
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Posao glavnog kuvara ili menadžera restorana na primorju u Hrvatskoj, Crnoj Gori ili Grčkoj donosi mesečnu zaradu od 1.500 evra. U Srbiji najplaćeniji poslovi u ugostiteljstvu i nadničenje. Za berbu malina – 40 evra dnevno!Ukoliko ste srednjoškolac ili student, a želite da ovog leta zaradite nekoliko stotina evra, obezbedite letovanje i/ili novu garderobu ili jednostavno „siđete“ sa roditeljskog budžeta, potražite posao preko neke od brojnih omladinskih zadruga.
Evro pada svuda sem kod nas
Verovali ili ne: Radimo više od Belgijanaca i Hrvata! (VIDEO)
Letovanje skuplje, Grci digli cene

Uslov je da imate između 15 i 30 godina, da donesete fotokopiju đačke knjižice odnosno indeksa, ličnu kartu na uvid, plus dokument na kome stoji vaš matični broj, da uplatite 300 dinara godišnju članarinu i da budete u kontaktu sa operaterima u omladinskoj zadruzi koju ste odabrali kao posrednika za pronalaženje posla.

- Preko omladinske zadruge možete da nađete poslove različitih profila – kaže za S media portal menadžer OZ „Bulevar“ Breda Milić. – Opis poslova se menja na dnevnom nivou. Preko leta je najviše ponuda za pakovanje različitih proizvoda, za poslove u turizmu i ugostiteljstvu, a ima i dosta promocija, traže se mladi za deljenje letaka... Svi omladinci mogu da se informišu preko našeg sajta i naše Fejsbuk stranice, gde se dnevno ažuriraju ponude poslova. Od 1.juna biće potrebno 150 omladinaca koji će raditi na poslovima kontrolora u Beogradu.

U zavisnosti od vrste posla, u Srbiji je mesečno preko omladinske zadruge moguće zaraditi od 23.000 do 27.000 dinara. Ukoliko, pak, imate u rukama zlatan kuvarski ili poslastičarski zanat, možete se nadati duplo većoj zaradi ako vam se „zalomi“ da nađete posao u nekom „jačem“ restoranu u prestonici ili u turističkom odmaralištu poput Zlatibora, Srebrnog jezera, Kopaonika ili u nekoj od srpskih banja.

Ozbiljne pare - preko granice

Mnogo veće pare „smeškaju“ se u bivšim juogslovenskim republikama – Crnoj Gori i Hrvatskoj, ali i u Grčkoj koja, uprkos krizi, potražuje radnike iz bivših jugoslovenskih republika i Bugarske. Kako su im Srbi miliji jer su bliži po mentalitetu od Bugara, veće su i šanse da dobijete posao u nekoj od mnogobrojnih kafeterija, picerija, prodavnica...
Da li biste brali maline za 40 evra dnevno?
U ariljskom kraju, ali i u Mačvi, tokom juna i jula proizvođači muku muče da nađu radnike koji će brati maline. Ovaj posao je fenomenalno plaćen – 40 evra dnevno, za osam sati rada, plus hrana. Pa ipak,zbog specifičnosti uslova u kojima se radi, iz godine u godinu sve je teže naći one koji će prihvatiti da zarade 1.200 evra za mesec dana.

Agencija „Agava“ nudi posredovanje za zaposlenje u ove tri države, obezbedivši pritom penziono i zdravstveno osiguranje svakom ko preko njih dobije sezonski posao.

I dok za Crnu Goru ne postoje posebni uslovi, ko želi da tokom letnje sezone radi u Hrvatskoj morao bi da ima njihova dokumenta. Starosno ograničenje je od 18 do 65 godina, a dužina boravka na primorju od tri do šest meseci (u Crnoj Gori od tri do pet meseci). U agenciji naglašavaju da su poslovi na kojima će ljudi raditi i za koje će biti plaćeni „vrlo različiti, a shodno sopstvenim kvalifikacijama i sposobnostima“.

Tako program obezbeđuje jednostavne predsezonske i sezonske poslove u turističkim centrima, zabavnim i nacionalnim parkovima, odmaralištima, hotelima, restoranima i prodavnicama. Od radnika se traži da budu odgovorni, ozbiljni i fleksibilni, da nisu osuđivani i da govore makar jedan strani jezik – engleski, francuski, nemački, ruski ili italijanski.

Spisak najčešćih, mogućih sezonskih poslova u Hrvatskoj sličan je kao i u Crnoj Gori i Grčkoj: najtraženiji su kuvari, konobari, pomoćnici radnici u kuhinji, roštilj i pica majstori, barmeni, sobarice, trgovci,radnici u kafeteriji, ali i baštovani i prodavci.

Poslovi su locirani u letovalištima, odmaralištima i turističkim centrima, koja uključuju i ostrva, tako da bi radnici iz Srbije kojiimaju hrvatska dokumenta mogli da se nadaju poslovima na Braču, Hvaru, Jelsi, Rabu, ali i u Dubrovniku, Cavtatu, Makarskoj... Posao je u skladu sa nazivom – sezonski: radi se svih sedam dana u nedelji, radno vreme je od osam do 10 sati svakoga dana, ali zato ni zarada nije zanemariva. Kreće se u rasponu od 500 do 1.500 evra mesečno – 500 za sobarice, prodavce i pomoćne radnike u kuhinji, a 1.500 za glavne kuvare i menadžere restorana i malih privatnih hotela na primorju. Boravak i hrana su uključeni u cenu, tako da, ukoliko ne rasipate novac, možete da se vratite kući sa lepom ušteđevinom.

Iz agencije upozoravaju da svaki kandidat mora da ponese dovoljno novca sa sobom za pokriće ličnih troškova tokom prvog meseca boravka i rada.
Sve vreme boravka i rada učesnici programa su penzijski i zdravstveno osigurani.

(S media)
Foto: Gulliver/Thinkstock
comments powered by Disqus