ARHIVA
Objavio: smedia.rs 23.04.2012 | 13:52     Smedia preuzela: 23.04.2012 | 13:52

Misteriozni nestanci poznatih: Ovo su ljudi od kojih nema ni traga ni glasa (VIDEO)

0
7131
Misteriozni-nestanci-poznatih-Ovo-su-ljudi-od-kojih-nema-ni-traga-ni-glasa-VIDEO
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
U jeku profesionalne slave- izgubio im se svaki trag! Žena pilot Amelija Erhart, novinar Ambros Birs, istraživač Džon Kabot... deo su najmisterioznijih nestanaka u svetu. Na listi nestanaka i zatvorenici kojima je uspelo bekstvo iz „Alkatraza...Bili su jedinstveni u svojim profesijama- novinarstvu, avijatici, moreplovstvu... Brilijantni umovi i karakteri koji se „rađaju jednom u 100 godina“. Bili su cenjeni i poštovani....A onda su, na zadatku nestali- nepovratno..
Oni drugi, „slavni“ u svetu kriminala- ostaće upamćeni po neverovatnim bekstvima iz zatvora ili nečuvenim otmicama aviona.
Ovo su najspektakularnija bekstva iz zatvora! (VIDEO)
Bekstvo iz ruskog zatvora - helikopterom!
Bekstvo spremalo 600 robijaša

Do dan danas, njihovi nestanci - ostali su misterija. Jedno je sigurno, istorija će ih uvek pamtiti po jednom- neverovatnoj smelosti!

Žena koja je osvojila nebo

Amelija Erhart (Amelia Earhart) – Čuvena američka žena avijatičar nestala je 2. jula 1937. nad vodama Pacifičkog okeana uputivši se u svoju misiju obletanja celog sveta. Amelja se kao prva žena koja je preletela Atlantik, smatra jednim od najznačajnijih pionira avijacije. Amelija je nažalost nastradavši u 39 godini, ostala ponos svog rodnog mesta - Kanzasa!

Misteriozno bekstvo iz “Alkatraza”

Frenk Moris i Džon i Klarens Anglin - Zatvorenici jednog od najčuvanijih zatvora“Alkatraz” - nestali su 1962, nakon što su pobegli iz istog. Iako je za njima pokrenuta vrlo intenzivna potraga, ova trojka, koja je “pobedila “ zidine “Alkatraza” - nikada nije pronađena.
Čovek koji je oteo “Boing 727” , a potom nestao
D. B. Kuper ( D. B. Cooper)- Čovek čiji identitet do danas nije otkriven- ostao je upamćen kao jedna od ličnosti sa najmisterioznijim nestankom- ikada! Kuper je 1972. oteo avion Boing 727 u vazdušnom prostoru između Portlanda, Oregona, Sijetla i Vašingtona. Sa sumom od čak 200.000 dolara – koju je tražio za otkup, Kuper je padobranom iskočio iz aviona. Ipak, nikada više nije lociran, njegov pravi ID još je nepoznanica.

Napisao pismo i nestao u „nepoznatom pravcu“

Ambroz Birs (Ambrose Gwinnett Bierce ) - Poznati američki novinar, publicista, satiričar.. autor čuvenog “Đavoljeg rečnika”. Poslednji trag koji je ostao za čuvenim piscem jeste pismo koje je 1913. napisao bliskoj prijateljici, takodje novinarki- Blanš Partington (Blanće Partington). Završivši pismo rečima: “ Odlazim sutra na nepoznatu destinaciju”, Birs je zaista i nestao bez traga. Svojim misterioznim nestankom uvrstio se u riznicu najneverovatnijih nestanaka u američkoj književnosti.. O njegovoj sudbini se špekulisalo od toga da je izvršio samoubistvo, do toga da je tragično nastradao u tada revolucijom zahvaćenom Meksiku.Smelost ih odvela u nepovrat

Džon Kabot ( John Cabot )- Italijanski istraživač je čovek koji se 1498. otisnuo brodom, ne bi li našao Japan. Sa tog puta se nažalost- nikada nije vratio. Kabot je krajem 15. veka (1497) otkrio delove severne Amerike, pod komandom Henrija sedmog.
Ričard Džon Bingam (Ricard John Bingham) - 7. grof od Lucana, poznat kao Lord Lucan- nestao je u ranim jutarnjim satima 1964. Ovaj poznati britanski aristrokrata, nestao je iste noći kada je u svojoj kući ubio dadilju koja je pazila decu- Sandru Rivet. Prema pisanjima brojnih knjiga, Bingam je verio Rivetovu, a potom je i ubio.

Raul Vilinberg (Raoul Wallenberg)- Švedski diplomata, koji je spasao oko 30 hiljada Jevreja u nacistima okupiranoj Mađarskoj, nestao je 1945. godine. Vilinberga su naime uhapsile sovjetske trupe, nakon čega za njim nema „ni traga ni glasa“.

Persi Favset (Percy Fawcet)- Ovaj britanski istraživač krenuo je na smeli poduhvat portage za izgubljenim antičkim gradovima. Ovaj rizični korak u istraživačkoj karijeri možda ga je koštao života, jer o njemu nema informacije još od 1925. kada je viđen u džunglama Brazila.

Mari Seleste (Mary Celeste)- Brod pod ovim imenom, bez svih sedam članova posade- pronađen je 1872. kod Azorskih ostrva.

Jelena Kostadinović
Foto: Vikipedija
comments powered by Disqus