ARHIVA
Objavio: smedia.rs 22.03.2012 | 16:56     Smedia preuzela: 22.03.2012 | 16:56

Šokantno: Deca u Srbiji seksualno opšte već sa šest godina!

0
7871
Sokantno-Deca-u-Srbiji-seksualno-opste-vec-sa-sest-godina
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Deca sve ranije stupaju u seksualne odnose, a granica se spustila na predškolski uzrast, saznaje S media portal. Dostupnost eksplicitnih sadržaja i nezainteresovanost roditelja da više vremena provode sa svojom decom stvaraju niz problema za koje niko nema rešenje.Seks među decom je sve učestaliji. Ne libe se ničega, žele da eksperimentišu, a ne razmišljaju o posledicama. Zapravo, nisu ni sposobni da ih sagledaju. O ovom problemu niko ne govori. Roditelje je sramota, pedagozi zatvaraju oči, a nadležne institucije negiraju problem.

Kako S media portal saznaje, u seksualne odnose ulaze i deca sa samo šest godina.

Deca su vaspitno zanemarena

-Iako ova pojava nije rasprostranjena, ona zabrinjava - kaže za naš sajt pedagog Snežana Milošević-Ješić.

- Nedаvno sаm bilа u situаciji dа rešаvаm problem šestogodišnjаkа kogа je mаjkа zаteklа u sobi s drugom, vršnjаkom, u seksuаlnom odnosu! Ispostаvilo se dа je dete bez nаdzorа cele zime gledаlo, sа drugаrimа nа rаčunаru u njegovoj sobi, porno film. Bio je zbunjen, postiđen i jаko, jаko uplаšen. Sve vreme je ponаvljаo: ’Ali mene je srаmotа! Ali oni su to rаdili!’ Stideo se dа o tome pričа, jer se nа njegа tih dаnа sručilа bujicа kritikа, grdnje, kаzni, pа i bаtinа od svih ukućаnа. Iz togа je shvаtio dа je to što je rаdio nešto strаšno i srаmotno. Sа druge strаne, bio je zbunjen jer mu niko zа sve to vreme slobodnog gledаnjа filmа ništа slično nije rekаo. On je sve to prihvаtаo ’zdrаvo zа gotovo’, jer nikаkve informаcije sа strаne nije dobijаo.

Naša sagovornica kaže da deca rastu bez nadzora, bez uspostavljenih granica i da su zapostavljena u neograničenoj slobodi koju ne umeju da kontrolišu.

-Zаnemаrene su njihove potrebe zа fizičkim аktivnostimа, svežim vаzduhom, druženju sа stvаrnim, a ne virtuelnim drugаrimа i ljudimа.Zаto oni probаju sve i svаštа, jer im brzo stvаri postаju dosаdne. U školаmа nаstаvnici idu linijom mаnjeg otporа, neće dа se zаmerаju. Ne znаju dа rešаvаju probleme, ne znаju štа će decom, ne znаju štа će sа roditeljimа.

Bludničenje u osnovnim školama

Dakle, ni škole više nisu mesta na kojima bi deca trebalo samo da uče i da se druže. Kontakti među vršnjacima su postali perverzni, pa je sve više slučajeva seksualnih odnosa, maltretiranja i bludničenja po školama. Postalo je uobičajeno da se učenici tokom odmora snimaju po toaletima, sve češće u nepriličnim pozama. Ne libe se ni da imaju seksualni odnos, a oni stariji i da stupe u emotivnu vezu sa profesorima.
Požarevac: Roditelji u strahu od đaka-silovatelja
Roditelji se seksualno iživljavali pored bebe

Istraživanje sprovedeno u Leskovcu pokazalo je da deca u tom gradu imaju seks već sa osam godina!

I u Beogradu učenici drugog razreda u svojim telefonima imaju slike golih žena, a svoje vršnjakinje prate do toaleta gde ih fotografišu, saznaje S media portal.

Roditelji „mrtvi-hladni“

-Kad sam im uzela telefone, zgrozila sam se. Fotografišu devojčice ispod suknji, slikaju ih u wc-u. Skidaju i slike golih žena sa interneta ili preuzimaju kao aplikacije - kaže za naš portal učiteljica u jednoj osnovnoj školi u Beogradu.

Ona je zbog prigovora roditeljima, bila i suspendovana, pa je zato insistirala na anonimnosti:

-Majke devojčice u drugom razredu vode na časove trbušnog plesa. Moje učenice dolaze u školu golog stomaka i imitiraju pokrete. Kada sam ukazala roditeljima da to nije u redu, kao i da njihova deca imaju fotografije u telefonima koje ne priliče njihovom uzrastu, nastala je opšta pobuna posle čega sam suspendovana. Iz razgovora sa kolegama shvatila sam da je situacija je još gora sa učenicima od petog do osmog razreda! Roditelji uopšte ne obraćaju pažnju na tu decu, ali su odgovorni i pojedini nastavnici, koji se prave slepi pred svim što se dešava.

Snimaju seks

Pre dve godine Srbiju je šokirao snimak 13-godišnje devojčice koja je u svlačionici imala seksualni odnos sa učenikom osmog razreda. Video je brzo počeo da kruži po školi, a na kraju su reagovale nadležne institucije. Ipak, broj ovakvih slučajeva koji ne stignu do javnosti je mnogo veći, tvrde za S media portal psiholozi i pedagozi.
Učenice u vezi sa profesorima

Sve češće učenici započinju i odnos sa profesorima, kao što je slučaj 17-godišnje devojke iz Prokuplja koja je godinu dana bila u vezi sa 20 godina starijim profesorom.
„Sve vreme me je lagao da me voli i da će da se razvede zbog mene. Kada sam shvatila da me laže, jednog dana sam u pripitom stanju otišla u školu i sve ispričala direktoru i psihologu, koji su zatim obavestili policiju“, izjavila je ova devojka.

-Deca stupaju u seksualne odnose sve ranije – kaže za S media portal dečiji psiholog Violeta Zoraja.

- Granice se pomeraju. Nesvesno eksperimentišu, ali je problem što to čine sa opasnim sadržajima. Na televiziji je seks na sve strane; pogledajte medijske zvezde, estradu, njihov način oblačenja. Sve to jako pogubno utiče na decu, jer sebe mogu da dovedu u situaciju da postanu predmet zloupotrebe, izrugivanja, ucenjivanja, što utiče na njihovo psihičko zdravlje. Jadna naša deca!

Naša sagovornica ističe da bi pod hitno trebalo uvesti seksualno obrazovanje u škole, kako bi deca shvatila najosnovnije stvari.

-To je polazna tačka. Seksualno obrazovanje je neophodno. Pored toga, i društvo nekako mora pomoći roditeljima da deca ne skrenu sa pravog puta, da ne bi kasnije došlo do posledica, prevremenih trudnoća i problema u njihovom emotivnom, seksualnom i socijalnom životu. Pored pedagoga, škola, roditelja, neophodno je da država na adekvatan način cenzuriše neprimerene sadržaje na televiziji ili internetu – ocenjuje psiholog.

Seksualno obrazovanje - neophodno

Seksolog dr Savo Bojović podržava inicijativu da se uvede predmet seksualno obrazovanje:

-Tako bi se smanjio broj neželjenih trudnoća, a bilo bi i manje polno prenosivih bolesti. Moraju da uče kako da se zaštite. Na kraju krajeva, neko mora da im objasni i šta je kondom i kako da ga koriste.

Bojović ističe da je mentalno i fizički osoba zrela oko 18. godine i da bi tek tada trebalo da počne sa seksom.

-Ovde niko nije uradio preciznu studiju o tome, ali veliki broj dece kreće sa seksualnim aktivnostima mnogo ranije. Sreo sam nekoliko devojčica koje su zatrudnele u 13. godini. Devojke se utrkuju da na sebi imaju modernu, izazovnu odeću, pa se ponekad šokiramo šta sve pokazuju vršnjacima i nama odraslima. Utrkuju se u tome koja će da deluje pomamnije. Hormoni prorade, a deca ne razmišljaju kao odrasli, pa posle nastane haos – navodi seksolog Bojović.

Država bez strategije

Država, za sada, nema plan da se izbori sa preuranjenim seksualnim aktivnostima. Ministarstvo prosvete posle svakog slučaja koje uzdrma javnost pošalje slično saopštenje:

“U nastavnom planu postoji dovoljno sadržaja o reproduktivnom zdravlju koji su uključeni u program biologije i da se ne planira uvođenje seksualnog obrazovanja.”

Ni institucije zadužene za kontrolu medijskog programa nisu posvećene iskorenjivanju eksplicitnih scena na televiziji. Tako u rijaliti emisijama nije neuobičajeno da u sred bela dana vidimo „imitiranje“ seksualnog odnosa u bazenima, svlačenja i upotrebu seksualnih termina bez ikakve kontrole. Prosto, „bip“ ili zamagljivanje polnih organa nije dovoljno da se od dece sakrije neprimereni sadržaj.

D.M.

Photo: Thinkstock
comments powered by Disqus