ARHIVA
Objavio: smedia.rs 08.02.2012 | 19:59     Smedia preuzela: 13.02.2012 | 08:59

Overa zdravstvene knjižice: Lekara, ipak, biramo do juna

0
3863
Overa-zdravstvene-knjizice-Lekara-ipak-biramo-do-juna
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Ministarstvo zdravlja naredilo da do 3. juna građani odaberu svog lekara. Ukoliko to ne učine, neće moći da overe zdravstvenu knjižicu. Pojedini poslodavci su, međutim, nailazili na službenike RZ ZO-a koji već sada zahtevaju striktno poštovanje ove procedure.Iako je prema izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju overa zdravstvene knjižice uslovljena izborom lekara, Ministarstvo zdravlja je 3. decembra prošle godine donelo odluku da njegovu primenu prolongira. Od građana Srbije Republički zavod za zdravstveno osiguranje (R Z Z O) izričito će zahtevati da imaju “svog lekara” tek pri drugoj overi, tj. do 3. juna ove godine.

Ministar zdravlja Zoran Stanković veruje da će u narednih pet meseci građani ispuniti obavezu predviđenu Zakonom.

Portparolka R Z Z O Sanja Mirosavljević objasnila je za S media portal da je Ministarstvo zdravlja ovu odluku donelo kako bi građani imali dovoljno vremena da naprave izbor lekara i tako sebi osiguraju odgovarajuću zdravstvenu zaštitu na primarnom nivou.
Izbor lekara
Lekаr se birа u nekom od domovа zdrаvljа nа području mаtične filijаle zdrаvstvenog osigurаnjа. Kаdа prebivаlište nije nа području mаtične filijаle kojа je osigurаniku izdаlа zdrаvstvenu knjižicu, on imа prаvo dа izаbere lekаrа u mestu svog prebivаlištа.
Osobe kojа privremeno borаve vаn mestа svog prebivаlištа (učenici i studenti, licа smeštenа u ustаnovama socijаlne zаštite, decа u hrаniteljskim porodicаmа) lekаrа birаju u mestu privremenog borаvkа i on je njihov lekаr dok tu borаve.
Lekаr se birа nа period od jedne kаlendаrske godine (od dаnа izborа do 31.12. tekuće godine), sа spiskа lekаrа, koji morа biti istаknut u svаkom domu zdrаvljа.
Ako je osigurаnikov izаbrаni lekаr privremeno odsutаn, zbog korišćenjа godišnjeg odmorа, bolovаnjа, službenog putа..., dom zdrаvljа je u obаvezi dа obezbedi lekаrа koji privremeno zаmenjuje njegovog izаbrаnog lekаrа.

- Po odluci od 3. decembra knjižice se overavaju na tri, odnosno šest meseci – kaže Sanja Mirosavljević za naš portal. - Na tri meseca biće overavane knjižice zaposlenima čiji poslodavci nisu redovno izmirivali obaveze prema državi. Ova mera predstavlja neku vrstu kontrole. Zdravstveno osiguranje u trajanju od šest meseci dobijaće građani koji su zaposleni u preduzećima koja obaveze izmiruju na vreme. Od 3. juna pri overi zdravstvene knjižice, izbor lekara biće neophodan.

Markicu u zdravstvenoj knjižici od 3.juna dobiće svi koji imaju svog lekara opšte prakse, ginekologa, stomatologa ili pedijatra.


Različiti aršini

U Srbiji je svog lekara izabralo 75 odsto građana, odnosno oko šest miliona ljudi. Oni koji to nisu učinili, imali su od početka godine problema da u filijalama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje overe zdravstvene knjižice, uprkos pomenutoj odluci resornog Ministarstva.

Najdrastičniji primer je beogradska privatna firma u kojoj službenici filijale R Z Z O-a nisu overili knjižicu nijednom zaposlenom, samo zato što jedan od radnika nije odabrao lekara!

Na drugom mestu, od pravnice kadrovske službe druge privatne firme saznajemo da jedan od zaposlenih nije imao izabranog lekara, pa su zato njegovu knjižicu overili na tri meseca, uz upozorenje da po isteku ovog roka, obavezno mora ispuniti svoju građansku dužnost.

- U opštini Stari grad naišla sam na službenicu koja nije ni pogledala podatke iz Ugovora o radu, izdala je markice na šest meseci, iako je među zaposlenima bilo i onih koji su Ugovor potpisali na tri meseca – prepričava svoje iskustvo sagovornica S media portala.

U jednom jagodinskom preduzeću saznajemo da je knjižica overena samo zaposlenima koji imaju svog lekara:

- Pravnica je došla sa spiskom kolega koji nemaju svog lekara i rekla da oni moraju to da urade ukoliko žele da koriste usluge zdravstvenog sistema. Kasnije su nas obavestili da ipak ne moramo do juna da biramo lekara.

R Z Z O: Nove mere se sprovode revnosno

Portparolka R Z Z O-a nam kaže da ovo nije moguće.

- Nemoguće je da službenici insistiraju na izboru lekara, jer je resorno Ministarstvo donelo odluku da izbor lekara bude obavezan tek pri drugoj overi. Pristali smo na tu meru, jer smatramo da je važno da građanima damo vremena da se opredele za određenog lekara – kaže Mirosavljević.

Stanković: Birajte ko će da vas leči

O višestrukim koristima prakse odabira lekara za S media portal govorio je ministar Zoran Stanković.
A šta ako niste zadovoljni?
Jednom dаtoj izjаvi o izboru lekаrа, produžаvа se vаžnost аutomаtski svаke kаlendаrske godine, sve dok osigurаnik ne dа izjаvu o promeni izаbrаnog lekаrа.
Dakle, ukoliko niste zadovoljni tretmanom izabranog lekara ili ukoliko iz bilo kog drugog razloga želite da vas leči neko drugi, možete da odete u Dom zdravlja i date izjavu da želite da vas leči neko drugi. U R Z Z O tvrde da će to biti dovoljno. Ako u međuvremenu ne bude izglasan neki drugačiji zakon...

- Mi apelujemo da građani požure da izaberu svog lekara zato što on može mnogo bolje da prati zdravstveno stanje pacijenta; može da planira preventivne preglede i da organizuju dalje lečenja bolesnika. Zato će svako ko odabere ličnog lekara omogućiti sebi mnogo bolju i bržu zdravstvenu zaštitu.

Na prednostima ove prakse insistira i portparolka R Z Z O-a Sanja Mirosavljević. Međutim, građani su u korišćenju zdravstvenih usluga u domovima zdravlja primetili i neke nedostatke.

Naime, postoje lekari koji imaju veliki broj pacijenata, jer su se građani za njih odlučivali po preporuci prijatelja ili poznanika. Sa druge strane, neke od njihovih kolega ne ispunjavaju čak ni dnevnu normu. Zbog toga su mnogi primorani da čekaju u redu kako bi ih pregldao baš lekar koga su izabrali.


Mirosavljević poručuje građanima da zakazuju preglede da bi ovu situaciju izbegli.

Prednosti i nedostaci izabranog lekara

Na pitanje da li je propisan određeni broj pacijenata koji lekar može da primi kao svoje, kako bi se izbegle gužve, Mirosavljević odgovara:
Birajte ko će da vas leči!
Ko ne izabere lekara ostaće bez zdravstvenog osiguranja
Nacija sve bolesnija

- Mi nismo nijednog lekara mogli da limitiramo, zato se pregledi i zakazuju, da bi građani znali kada tačno da dođu, pa se tako neće ni stvarati gužve – kaže Mirosavljević i nastavlja:

- Ja sam, na primer, pedijatra svoje dece preporučila svim svojim prijateljicama zato što sam njime zadovoljna, ali to ne znači da drugi pedijatri u toj ustanovi nisu dobri. Ako vi znate da je u nekoj zdravstvenoj ustanovi neki lekar najbolji, morate biti svesni da ćete morati da sačekate. Zato se pregledi i zakazuju. To, naravno, ne znači da je neki drugi lekar lošiji, već samo da nije poznat ili da nismo čuli za njega.

Ministar Zoran Stanković otišao je korak dalje:

- Ako postoji nesklad između viška i manjka pacijenata, onda će lekar koji ima više pacijenata imati i veću platu. To je inicijalna kapisla za one lekare sa manjkom pacijenata da razmisle zašto se ljudi opredeljuju za drugog lekara; da li je u pitanju sam odnos prema pacijentu, stručna sposobnost samog lekara ili nešto treće.Baš zbog toga Zakon o platama u javnim službama je početak promene odnosa prema radu i rezultatima rada…

Jelena Brkić

Foto: Politika
comments powered by Disqus