ARHIVA
Objavio: smedia.rs 07.02.2012 | 12:43     Smedia preuzela: 07.02.2012 | 12:43

Ovo su najspektakularnija bekstva iz zatvora! (VIDEO)

0
8441
Ovo-su-najspektakularnija-bekstva-iz-zatvora-VIDEO
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Pokušaj Sretka Kalinića i Željka Milovanovića da pobegnu iz pritvorske jedinice ličio je na film: odvalili su vrata, savladali čuvare, iskočili kroz prozor, ali su ipak uhvaćeni. Slični poduhvati zabeleženi su kroz istoriju. Napisane su knjige, snimane serije i filmovi...Sretko Kalinić i Željko Milovanović su najpoznatiji srpski kriminalci, a od danas im se na listu nedela piše i pokušaj bekstva iz zgrade Specijalnog suda u Beogradu. Malo im je falilo i da se nađu na slobodi, pošto su došli do dvorišta zgrade suda. Svi radnici službe obezbeđenja koji su radili u bloku gde su ova dva lica bila smeštena su suspendovani i protiv njih će se voditi disciplinski postupak, kao i krivični postupak ukoliko se utvrdi da postoje elementi krivičnog dela, a istraga će pokazati šta se stvarno desilo.
Ovako izgleda ćelija iz koje je "Zver" hteo da pobegne (FOTO)
Sretko Kalinić pokušao bekstvo! (VIDEO)
Ovakvih pokušaja bekstva bilo je na stotine širom sveta. Neka su uspela, neka su se završila smrtnih ishodom. Kopali su se tuneli, koristili helikopteri, čamci...

IRA na slobodi

U najvećem bekstvu u istoriji Velike Britanije, 25. septembra 1983. iz zatvora u Antrimu u Severnoj Irskoj pobeglo je 38 pripadnika Irske republikanske armije (IRA) koji su bili osuđeni za ubistva, mučenja i bombaške napade. Prilikom bekstva, jedan policajac je umro od srčanog udara, a još 20 ih je povređeno.
Zatvorenici su uspeli da pobegnu i pored toga što su zidovi bili visoki pet metara i opasani bodljikavom žicom; uspeli su da savladaju i čelična vrata koja su se elektronski otvarala.


Čuvare su uzeli kao taoce i skinuli im odeću. Sat vremena nakon toga u zatvor je stigao kamion za nabavke, a zatvorenici su naterali vozača da im pomogne u bekstvu; vezali su mu nogu za pedalu i naredili mu gde da ih vozi. U sledećih nekoliko dana 19 zatvorenika je uhapšeno, dok je ostalima pomogla IRA. Jedan deo grupe završio je u SAD, ali su kasnije pronađeni i isporučeni, dok su pojedini amnestirani.

Hudini

Alfi Hinds je bio britanski kriminalac i „umetnik bekstva“ koji je, dok je služio 12-godišnju kaznu zbog krađa, tri puta uspešno pobegao iz zatvora. Na kraju je oslobođen zbog dobrog poznavanja britanskog pravnog sistema. Uspeo je da pobegne pored zaključenih vrata i preko zida visokog zida sedam metara, zbog čega je dobio nadimak Hudini.

Teksaška sedmorka

Teksaška sedmorka je grupa zatvorenika koja je pobegla iz zatvora u Teksasu u decembru 2000. Uhapšeni su mesec dana kasnije, jer su njihove fotografije prikazane u emisiji „Najtraženiji“.

Imali su nekoliko dobro razvijenih planova, uspeli su da nadjačaju devet civilnih supevizora, četiri oficira i još nekoliko pritvorenika. Prilazili su čuvarima sa leđa, udarali ih, vezivali, krali im odeću, kreditne kartice. Uspeli su da se domognu zatvorskog kamiona i pobegnu. Ipak, dvojica su izvršila samoubistvo, a preostala petorica osuđena su na smrtnu kaznu.

Bekstvo iz Alkatraza

Tokom 29 godina rada bilo je ukupno 14 pokušaja bekstva iz najpoznatijeg američkog zatvora – Alkatraza. Prema zvaničnim podacima, propao je svaki pokušaj bekstva, a zatvorenici su ili poginuli ili su ponovo uhapšeni. Ipak, 1937. i 1962. nekoliko robijaša je pobeglo, posle čega im se gubi svaki trag. I dalje postoji sumnja da su preživeli, ali se o njihovoj sudbini, najverovatnije nikad neće saznati.

Frenk Moris i braća Anglin su prokopali svoje ćelije, popeli se na vrh zatvorskog bloka, isekli šipke, i kroz ventilaciju uspeli da dođu do krova. Odatle su se spustili niz cevi i preko ograde stigli do obale. Tu su napravili mali splav i potom nestali. Veruje se da su se udavili u zalivu San Franciska, ali i dalje postoji crv sumnje da su uspeli i da su živeli na slobodi.

Najstarije poznato bekstvo

Bekstvo iz Libi zatvora je najpoznatije bekstvo tokom građanskog rata u Americi. U februaru 1864. više od 100 zatvorenika je pobeglo, a njih 59 se spasilo se u vojnim snagama juga. Zatvorenici su uspeli da pobegnu kroz podrum gde su iskopali tunel. Posle 17 dana kopanja uspeli su da iskopaju tunel do fabrike duvana, odakle su nestali u noći.

Helikopterom do slobode

Paskal Paje je poznat po tome što je dva puta pobegao iz strogo obezbeđenog zatvora u Francuskoj, i to pomoću helikoptera! Pomogao je i svojim saborcima u zatvoru, takođe helikopterom.


Paje je bio osuđen na 30 godina zbog ubistva tokom pljačke. Nakon prvog hapšenja 2001. je uhapšen i na ukupnu kaznu mu je dodato još sedam godina. Potom je ponovo pobegao 2003. helikopterom koji je ukraden sa aerodroma u Kanu. Uhapšen je tek četiri godine kasnije u Španiji. Tamošnje vlasti su ga identifikovale, iako je imao nekoliko plastičnih operacija.

Pobegao iz turskog zatvora

Bili Hejz je bio američki student koji je uhapšen 1970, kada je pokušao da prokrijumčari dva kilograma hašiša u Tursku. Osuđen je na 30 godina zatvora, ali je nakon prebacivanja u zatvor u Marmarisu počeo da planira bekstvo.

U obližnjoj luci bilo je nekoliko desetina ribarskih brodića. Danima se skrivao u betonskoj kanti i u najboljem trenutku je iskoristio priliku da otpliva do luke. Odatle je stigao do Grčke, gde je dobio novi američki pasoš, a potom je prešao pola sveta, kako bi se vratio kući. Napisao je knjigu na osnovu koje je snimljen film „Ponoćni ekspres“ (Midnight expreš).

Najpoznatije – „Veliko bekstvo“

Najpoznatije bekstvo je takozvano „Veliko bekstvo“ 76 savezničkih vojnika iz nemačkog zatvora. U ovoj akciji učestvovalo je više od 600 zarobljenika. Kopali su tri tunela ispod baraka, sa planom da izbiju van zidina, u obližnjoj šumi.

Ovaj plan podrazumevao je veliki napor, upotrebu drvenih blokova i lampi. Nakon što su uspeli da se domognu svojih pasoša i uniformi počeli su sa bekstvom 24. marta 1944. Nažalost, preračunali su se i tunel je izašao u vidokrugu čuvara. Njih 76 je srećom uspelo da pomogne, ali je već sledeći vojnik primećen...

Željko Milovanović važi za najpoznatijeg srpskog begunca iz zatvora. Opširnije OVDE!

D.M.
comments powered by Disqus