ARHIVA
Objavio: smedia.rs 23.01.2012 | 14:54     Smedia preuzela: 24.01.2012 | 07:54

Firma koja uvodi Bus plus radi sa "nezavisnim Kosovom"!?

0
12844
Firma-koja-uvodi-Bus-plus-radi-sa-nezavisnim-Kosovom
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Firma Kentkart koja uvodi Bus plus sistem, na svom sajtu navodi da se Prizren nalazi u Republici Kosovo! Ovaj sistem nije zaživeo ni u tom gradu, ali ni u Skoplju. Zanimljiva je i vlasnička struktura srpskih firmi u ovom projektu: od sina ministra, do masonske lože...Građani Beograda zatrpani su porukama da kupe Bus plus kartice, kako bi 1. februara mogli bez brige da se voze u gradskom prevozu. „Personalizovano” i “nepersonalizovano” - postale su hit reči, dok će termine “otkucavanje” i “poništavanje” zameniti još jedna hajtek reč - “validacija”. I dok se o Bus plus karticama uglavnom sve zna, mnoge stvari iza kulisa ovog projekta ostaju nepoznate...

“Validirajte priznanje Kosova?!”

Naime, ostaje nejasno zašto je ovaj sistem naprasno uveden. Nejasno je i ko je vlasnik firmi Apex i Linus koje su zadužene za organizaciju karata i kontrolu putnika.

Ono što se zna je da je sistem izradila turska firma Kentkart, čije usluge upotrebljavaju i korisnici gradskog prevoza u Dohi, Amanu, ali i Prizrenu. Ništa ne bi bilo čudno da pored imena grada ne stoji – Republika Kosovo!

I u Skoplju su probali da uvedu ovaj sistem, ali je on propao za kratko vreme. “Moja karta”, makedonska verzija Bus plusa, trebalo je da počne da se koristi u svim autobusima gradskog prevoza, ali je instalirana samo kod privatnika.

Ipak, oni se nisu dugo radovali, pošto sistem naplate nije profunkcionisao. Iako se na zvaničnoj internet prezentaciji Kentkarta nalazi i sajt “Moje karte”, taj link vodi ka nepostojećoj strani!
Sistem propao i u Prizrenu
Jedina veza samozvane Republike Kosovo i Kent karta je to što je sistem bio implementiran u Prizrenu, kaže Perović za S media portal i objašnjava:
- Ovaj sistem je bio uveden u 200 autobusa u Prizrenu, ali to više ne funkcioniše jer je bilo malo ljudi da bi bilo isplativo.
Ona, međutim, nije mogla da objasni zbog čega je ovaj sistem nije funkcionisao u Makedoniji, gde je posle kratkog vremena propao.

Zanimljiv je podatak da je Kentkart sistem automatske naplate uveo samo u autobuse privatnih prevoznika i u Damasku i Amanu.

Ko je vlasnik?

Vlasnička struktura firmi Lanus i Apex Solutions nalazi se pod velom tajne. Kao menadžer se navodi Veljko Vlahović.

Zanimljivo je to da je Lanus d.o.o. 2008. pripojio firmu PHT International, koja je tada bila u vlasništvu Radeta Terzića, bivšeg tužioca, smenjenog u operaciji “Sablja”.
„Bus plus” sistem u javnom prevozu od 1. februara
Ko nema kartu ne može da uđe u autobus
Šta vam kontrolori GSP-a ne smeju?

Drugi vlasnik firme PHT International je Tahir Hasanović, nekadašnji visoki funkcioner Nove demokratije, a sada sekretar Regularne masonske lože Srbije.

Gde će radnici GSP-a?

Apex i Lanus ubiraće prihod od prodaje karata i kazni. Pola kontrolora koji su radili u GSP-u prešlo je da radi za Apex, kaže za S media portal portparolka Bus plus sistema Gordana Perović.
Zone samo za neke putnike
Zone ne postoje za vlasnike personalizovanih kartica, svi se voze po jednoj ceni, dok za sve ostale važe zone, kaže za S media portal Gordana Perović.

- Deo kontrolora GSP-a je prešao u Apex, a zaposleni su i novi sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, i sada ih ukupno ima 200 – kaže portparol Bus plusa.

Bez obzira što će ubuduće biti u sklopu privatnog preduzeća, kontrolori će moći da u slučajevima kada je to potrebno, u pomoć pozovu komunalne policajce.
- Ne radimo samostalno kao privatna firma, mi smo pod kontrolom grada Beograda i Direkcije za javni prevoz – objašnjavaju u Bus plusu.

(S media)
comments powered by Disqus