ARHIVA
Objavio: smedia.rs 26.01.2012 | 20:43     Smedia preuzela: 26.01.2012 | 20:43

Šta nokti otkrivaju o vašem zdravlju?

0
5679
Sta-nokti-otkrivaju-o-vasem-zdravlju
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Promene na noktima veoma često ukazuju i na promene u organizmuDa li ste znali da i nokti mogu reći nešto o vašem zdravstvenom stanju? Beličaste tačkice na njima, cvetanje noktiju ili kvrgice mogu sugerisati da se u telu dešava neka proces zbog kog biste mogli da posetite lekara. Evo nekoliko najčešćih promena.

1. BLEDI, GOTOVO BEZBOJNI NOKTI - ukazuju na to da se u telu dešava neka vrlo ozbiljna bolest – anemija, srčane smetnje, bolest jetre ili na to da je osoba pothranjena.

2. BELI NOKTI - ako imaju poneku tamniju ivicu ili sa žućkastim delovima, mogu upućivati na probleme sa jetrom, kao što je npr. hepatitis.

***Magnezijum smanjuje rizik od moždanog udara

3. ŽUĆKASTI NOKTI - jedan od najučestalijih uzroka žućkaste boje noktiju su gljivične infekcije, kod kojih, ako se razviju, može doći do otpadanja nokta. Ređe, žućkasti nokti mogu upućivati na težak problem sa štitnom žlezdom, psorijazu, probleme sa plućima ili na dijabetes.

4. PLAVKASTI NOKTI - plavkasta boja nokta znak je da telu nedostaje kiseonika što opet može da upućuje na upalu pluća ili na uznapredovalu bolest srca.

5. MALO REBRASTA POVRŠINA NOKTA - može biti indikator toga da se radi o psorijazi ili artritisu. Često se kod takvih stanja javljaju i bledi nokti sa crvenkasto-smeđom kožom ispod nokta.

6. NOKTI KOJI PUCAJU I LISTAJU - suvi nokti koji listaju i pucaju mogu se, osim s nedostatkom nekih nutrijenata, povezati i sa bolešću štitne žlezde. Pucanje i razdvajanje slojeva u kombinaciji sa žućkastom bojom nokta ukazuje na gljivičnu infekciju.

7. OTEČENA BAZA NOKTA - ponekad deo prsta, koji se nalazi uz kožicu nokta, može izgledati otečeno i izbočeno, kao i crveno i upaljeno. Može se raditi o infekciji, ali i o lupusu (sistemskom eritremskom lupusu) koji predstavlja autoimunu bolest vezivnog tkiva.

8. CRNA KOŽA ISPOD NOKTA - ako vidite da se boja ispod nokta promenila u crnu – moguće je da se radi o povredi i hematomu, ali i o - zloćudnom melanomu. Ako niste sigurni kada i gde ste se povredili i zašto je došlo do ovakve boje kože ispod nokta – odmah posetite lekara!

9. NEDOSTATAK VITAMINA I MINERALA - udubljeni nokti sa uzdužnim prugama mogu biti inddikator da patite od nedostatka gvožđa. Bele tačke po noktima sugeršu nedostatak cinka. Takođe, jako izražene zanoktice mogu ukazivati na manjak folne kiseline i vitamina C, dok krhki nokti koji pucaju vrlo često znače manjak vitamina A i kalcijuma, piše Naturala.
comments powered by Disqus