ARHIVA
Objavio: smedia.rs 08.01.2012 | 11:46     Smedia preuzela: 08.01.2012 | 12:06

Par koraka za brzinsko preuređenje svih prostorija

0
2341
Par-koraka-za-brzinsko-preuredjenje-svih-prostorija
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Prihvatite savete profesionalaca koji smatraju da preuređenje uvek treba započeti od poda. Nameštaj koji "beži" od zidova, tepih kao osnova i dodatan kutak za sedenje bili bi glavni saveti dizajnera.Dnevne sobe koje nisu dizajnirali profesionalci uglavnom su iste - nameštaj je raspoređen po krajevima prostorije. Fotelje, ormari i ostatak nameštaja tesno su prislonjeni uza zid, ističu dizajneri interijera Margi Vorder Bruež i Džordž Snead, pa savetuju kako da izbegnete “ukalupljeni” izgled vašeg prostora u nekoliko poteza.

Ekspresno preuređenje uvek počnite od poda, odnosno od tepiha. On predstavlja osnovu za uređenje prostorije i daje smernice za odabir boja. Takođe, najveći komad nameštaja nikad ne stavljajte uz najmanji zid prostorije. Rasporedom nameštaja uz zidove, koji liči na raspored oko logorske vatre, sobi uvek daje manji izgled. Premeštanjem delova nameštaja u srednji deo sobe istovremeno ćete povećati udobnost i funkcionalnost.

Ako imate dovoljno prostora, napravite dodatni kutak za sedenje. U jednom delu može da se čita, a u drugom piše ili igraju društvene igre za sobnim stolićem. U prostor možete da uklopite i dekorativne police na koje možete da stavite ukrasne detalje i umetničke predmete. ***Nameštaj koji "visi u vazduhu" (FOTO)

SPAVAĆA SOBA


Dodajte svetiljke i noćne lampe koje će blagim svetlom sobi dati mekši i topliji izgled. Monohromatski izgled spavaće sobe razbijte raznobojnim jastucima upadljivih boja i zanimljivih oblika ili elegantnim pokrivačima.

Jastuci su posebna vrsta dekorativnih detalja jer ih možete rasuti i raspršiti po čitavoj sobi. Bez straha se poigrajte različitim uzorcima, bojama i teksturama tkanina.

Porodičnim fotografijama nije mesto u prostorijama kroz koje prolaze gosti, tvrde dekorateri Margi i Džordž. U podnožje kreveta obvezno stavite dugu, usku stolicu ili dekorativnu sobnu klupu koja će vizuelno “usidriti” krevet i dodati sobi novu dimenziju.

PREDSOBLJE I HODNIK


Nameštaj u hodniku razmestite tako da dobijete prostor za stolicu. Na pod stavite lep tepih koji će utopliti pod i omekšati ga. Dodajte boje i detalje. Rasteretite hodnik, sklonite s poda gomilu obuće, a odeću sa zidne vešalice stavite u ormare.

U veće predsoblje možete da postavite stolić ili podnu svetiljku kako prostorija ne bi zavisila isključivo o jakom osvetljenju sa plafona. Mali hodnik možete povećati ogledalom. Ulazni prostor oplemenite detaljima. Na ormarić ili policu stavite dekorativnu vazu s cvećem koje će prostoru dati vaš lični pečat. ***Kako odabrati idealan stočić za kafu

DNEVNA SOBA

Rasporedom fotelja u slovo L, a ne u U nećete vizuelno zatvoriti prostor, pa ćete moći da uredite dodatni kutak za sedenje. U dnevnu sobu stavite dodatne lampe kako biste se igrali svetlom - u sobi, u zavisnosti od veličine, može biti od tri do pet lampi.

Boravak oživite jastučićima, detaljima i umetničkim predmetima. Prostoriju ćete učiniti zanimljivijom ako joj dodate novu dimenziju - zidnim svetiljkama, zidnim svećnjacima ili drugim 3D ukrasima. Slike ne vešajte u visini očiju, nego ih grupišite i stvorite novu kompoziciju, piše 24 sata.hr.
comments powered by Disqus