ARHIVA
Objavio: smedia.rs 08.01.2012 | 08:54     Smedia preuzela: 08.01.2012 | 10:04

Prirodni načini da ublažite zubobolju

0
8715
Prirodni-nacini-da-ublazite-zubobolju
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Do sada se nije pojavila univerzalna formula koja će vas naučiti kako da strpljivo podnesete zubobolju. Svi oni koji kažu da zubobolju nije lako izdržati su aposolutno u pravu.Dobra vest je da sa unapređenom stomatološkom zaštitom i redovnim pregledima, strahoviti bolovi od zubobolje nisu tako česti kao što je to nekada bio slučaj. Ali, kada se bol pojavi u ustima, to je važan signal koji ne bi trebalo ignorisati.

Za prirodniji pristup problemu zubobolje i kako se otarasiti bolova, predlažemo vam sledeće prirodne lekove i načine:

NANESITE ULJE KARANFILIĆA
Ulje karanfilića možete nabaviti u apoteci, ili u nekim bio radnjama. Pratite pažljivo uputstva za upotrebu (zbog preterane upotrebe može da dođe do trovanja) i budite sigurni da ga stavite samo na zub, a ne na desni. U suprotnom, vaše upaljene desni mogu da vam skrene pažnju od zubobolje. Zapamtite, ulje karanfilića neće izlečiti zubobolju, već samo privremeno umrtviti nerve. ***Perite zube - smanjite rizik od upale pluća!

POKUŠAJTE SA BELADONOM

Ovaj homeopatski preparat može da vas u trenutku oslobodi zubobolje i pulsirajućeg dubinskog bola. Takođe može da smanji crvenilo i otečenost.

OHLADITE OTOK
Stavite hladan oblog na spoljašnju stranu vašeg obraza ako imate otok usled zubobolje.

OHLADITE BOL
Držanje kocki leda ili hladne vode u ustima može da vas razreši bola. Ali ako smatrate da to jednostavno pogoršava stanje vaših osetljivih zuba, onda to preskočite.

DRŽITE GLAVU GORE
Podizanje glave može da smanji pritisak u oblasti gde se javlja bol i može da utiče na umanjenje osećaja tupog bola.

TEČNI NEVEN
Neven nam je svim poznata lekovita biljka koja se su narodnoj medicini vekovima koristi za ublažavanje brojnih zdravstvenih problema. Vodica za usta od nevena predstavlja odličan tretman za bolesti desni i upale u ustima. Neven regeneriše mekano tkivo, pa tako ublažava krvarenje desni i zaceljuje rane u ustima.

ISPERITE USTA

Naravno da ne možete isprati bol(mada je to prijatna misao), ali ispiranjem toplom vodom možete da uklonite bilo kakve ostatake hrane koje mogu biti uzrok ili otežavajuća okolnost kod bola. Komad hrane zaglavljen u desnima može da vas zaboli isto onoliko koliko oštećena zubna gleđ. Pomešajte kašičicu soli u čaši tople vode, isperite usta i onda ispljunite.

KORISTITE KONAC
Ne, to nije lek, ali upotreba konca je još jedan način da uklonite ostatake hrane koje su zarobljeni. Gumenim vrhom na vašoj četkici za zube ili čačkalicom (ukoliko se koristi sa oprezom) možete da pomognete i izbacite zaglavljenu hranu. Budite oprezni sa vrućim, hladnim i slatkim. Ove namirnice i pića mogu da pogoršaju već bolnu i osetljivu situaciju. ***Muzika može da ublaži bol

PREKRIJTE ZUB GAZOM ILI GUMOM
Ako je vaš zub osetljiv na vazduh, prekrijte ga tuferom od gaze ili malim komadom zubarske smole(dostupno u mnogim apotekama), ili malo sažvakane žvakaće gume bez šećera (koristite zube na suprotnoj strani da sažvaćete žvaku), dok se ne dokopate zubara.

Mitovi o zubobolji na koje ne smete da padnete:


• Stavite aspirin na zub. Ukoliko želite da koristite aspirin da vam pomogne u oslobođanju od bola, onda ga progutajte uz čašu vode. Ne stavljajte ga na zub ili na desni oko zuba. Aspirin u tabletama ne radi kao akutni lek, on mora da se unese u organizam. Što je još gore, ovakvom direktnom primenom aspirina možete izazvati ozbiljne opekotine na desnima i obrazima, pa će vam biti potrebno četiri do pet dana da rane zarastu.

• Zubobolja znači da ćete izgubiti zub. To više apsolutno nije tačno. Ćišćenje kanala i korena živca, te terpijsko lečenje živca može da sačuva gnojni zub ili zub s oštećenom gleđi. Ovakava terapija podrazumeva bušenje malog otvora u zubu, lečenje ili uklanjanje živca, zatim punjenje kanala, a onda se obično stavlja plomba ili krunica.

• Ako bol nestane, problem je nestao. Bol je upozorenje da nešto nije u redu u vašem telu, tako da ga nipošto ne treba ignorisati. A problem može biti mnogo ozbiljniji od samog bola u zubima, tako na primer bol u donjoj vilici može da ukazuje i na srčane probleme.
comments powered by Disqus