ARHIVA
Objavio: smedia.rs 04.01.2012 | 12:11     Smedia preuzela: 04.01.2012 | 12:51

Najkorisniji čajevi za mršavljenje

0
13762
Najkorisniji-cajevi-za-mrsavljenje
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Čaj, sam po sebi, je lagana tečnost visoke nutritivne vrednosti. Ako se tome pridoda svojstvo podsticanja osećaja sitosti i posledično, manji unos hrane, čaj se može posmatrati i kao sredstvo za mršavljenje. Znate li koji čajevi su najbolji saveznici u postizanju vitke linije?Biljni čajevi se od pamtiveka koriste za lečenje, čišćenje i poboljšanje rada organizma. Međutim, biljni čajevi su, po pravilu, i odlični saputnici u borbi protiv suvišnih kilograma i toksina uzrokovanih preteranim uživanjem (prazničnih) đakonija. Čajevi su, uopšteno, vredan izvor polifenola, vitamina, minerala, aminokiselina i preko 400 drugih blagotvornih sastojaka od kojih mnogi podstiču metabolizam.

Među stotinama vrsta čajnih napitaka, izdvajamo 5 "veličanstvenih" čajeva čije lagano ispijanje može da vam pomogne u lakšem savladavanju nepoželjnih kilograma.

ZELENI ČAJ

Zeleni čaj je superheroj u borbi protiv suvišnih kilograma i čišćenju organizma. Kako bi se proizveo zeleni čaj, sveže ubrani listovi se brzo pare da bi se inaktivirali enzimi i na taj način sprečila fermentacija. Upravo zbog te minimalne obrade zeleni čaj sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola - katehina koji podstiču gubitak telesne mase, ali i blagotvorno deluju na celokupno zdravlje.

Najznačajniji katehin zelenog čaja naziva se (-)-epigalokatehin-3-galat (EGCG) i upravo je on zaslužan za manji obim struka konzumenata ovog izvrsnog napitka. Naime, EGCG povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Takođe, EGCG stimuliše oksidaciju masti što rezultuje smanjenem zaliha masnog tkiva. ***Novi saveti za mršavljenje

Dodatno, čak i pri ishrani koja obiluje mastima, dugotrajni unos EGCG –a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomerne telesne mase.

Uz dokazano dejstvo na liniju, zeleni čaj je delotvoran i u čišćenju organizma jer se pokazalo da povećava proizvodnju ključnih detoksikacijskih enzima i na taj način podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma.

Za najbolje rezultate preporuka je da zeleni čaj ispijate 2 do 3 puta dnevno. Pritom je najbolje piti ga nezaslađenog.

OOLONG ČAJ

Oolong čaj je polufermentisani čaj na granici između crnog i zelenog, ponekad ga označavaju kao "aromatičnog neprijatelja masnoća" jer efektno smanjuje stvaranje masnih naslaga i podstiče mršavljenje.

Poput zelenog čaja obiluje polifenolima koji povećavaju potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane.

Time smanjuju pretvaranje energije iz hrane u masno tkivo, što su potvrdili i japanski naučnici koji su otkrili da ispijanje oolong čaja 15-ak minuta pre obroka bogatog ugljenim hidratima smanjuje skladištenje suvišnih kalorija u masne ćelije.

Dve šolje dnevno, kolika je preporučena doza ovog aromatičnog čaja koji ukusom i mirisom asocira na cveće i voće, dovoljno je da ubrzate metabolizam i suprostavite se suvišnim kilogramima. ***Jo-jo efekat najpopularnijih dijeta

ČAJ OD HIBISKUSA


Hibiskus je jedan od najlepših cvetova tropskih zemalja. Prepoznatljive crvene boje i kiselkaste arome, poseduje blagotvorna svojstva koja se već vekovima na ceni. Jedno od njih je i pomoć u regulaciji telesne mase.

Naime, hibiskus je vredan izvor vitamina C i flavonoida koji pomažu detoksikaciju organizma. Hibiskus je ujedno i diuretik te smanjuje osećaj nadutosti.

Čaj od hibiskusa ujedno obiluje materijam koje inhibiraju enzime čija je uloga apsorpcija masti i ugljenih hidrata. Poznato je da inhibira proizvodnju amilaze – enzima koji razgrađuje skrob i druge složene ugljene hidrate. Takođe, sadrži fazeolamin koji inhibira metabolizam masti. Posledica je smanjena apsorpcija šećera i masti što doprinosi vitkoj liniji.

Kako bi osigurali pozitivno dejstvo čaja od hibiskusa, uživajt u njegovoj intenzivnoj aromi 1 do 2 puta dnevno.

ČAJ OD KOPRIVE

U narodnoj medicini kopriva ima dugu tradiciju u otklanjanju brojnih tegoba. U današnje vreme najviše se koristi kao diuretik kod upala mokraćnih puteva i bubrežnih kamenaca i kao pomoć u lečenju reumatskih tegoba.

Lišće koprive sadrži puno hlorofila, organskih kiselina i 10 posto mineralnih soli s dosta kalcijuma, kalijuma, fosfora i gvožđa. Za koprivu se često u literaturi kaže da je sredstvo za čišćenje krvi jer deluje na način da podstiče razmenu materija pa samim time i uklanjanje štetnih materija što ide ruku pod ruku s procesom mršavljenja. Nema dokazanih štetnih delovanja, a jedine zabeležene nuspojave su lakše želudačano crevne tegobe. Takođe valja napomenuti da se ne preporučuje osobama koje uzimaju lekove za razređivanje krvi poput varfarina, jer može da ulazi u interakciju s njima.

LOTUS ČAJ


Biljka lotus (Nelumbo nucifera) je višegodišnja vodena biljka slična američkom lopoču (water lily) i poznato je lekovito sredstvo kineske i indijske tradicionalne medicine. ***Čudni trikovi za mršavljenje koji stvarno pale

Značajan deo hemijskog sastava ove biljke čine polifenoli koji blagotvorno deluju na zdravlje. Koristi se kao sredstvo za snižavanje krvnog pritiska i kao anti-age namirnica, a nedavna istraživanja su zabeležila i njegov uticaj na telesnu masu. Istraživanje objavljeno 2010. godine u časopisu Nutrition and Metabolism pokazalo je da ekstrakt biljke lotus značajno smanjuje akumulaciju triglicerida u masno tkivo, a povećava razgradnju masnih naslaga.

Isto istraživanje je pokazalo kako se dejstvo ekstrakta biljke lotus povećava u kombinaciji s l-karnitinom. Iako je ovo istraživanje obavljeno na kulturi ćelija, a ne na ispitanicima, biljka lotus svakako dokazuje da ima veliki potencijal kao pomoć pri mršavljenju.

ČAJ JE SAMO JEDNA KARIKA U MRŠAVLJENU!

Ispijanje čajeva "topitelja masnih naslaga" svakako može da pomogne u postizanju i održanju vitke linije, ali ne može da učini čuda. Ukoliko se ne promene loše životne navike, samom konzumacijom čajeva nećete puno postići. Zato je najbolje, da uz ispijanje čaja, pripazite na ishranu i krećete se jer ćete samo tako stići do željenih rezultata, savetuje Zdrava Krava.
comments powered by Disqus