ARHIVA
Objavio: smedia.rs 31.12.2011 | 12:47     Smedia preuzela: 31.12.2011 | 14:21

Bladi Meri - koktel za jutro posle

0
2208
Bladi-Meri-koktel-za-jutro-posle
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Postoje dve verzije kako je zapravo nastao ovaj koktel. Jedna legenda kaže da je originalni Bladi Meri pravljen od podjednake doze soka od paradajza i vodke i korišćen je kao lek za mamurluk.Ovaj recept tvrdio je da je izmislio komičar, kompozitor i producent Džordž Džesel 50-ih godina prošlog veka. Istoričar koktela Erik Felten napisao je da mnogi sumnjaju u Džeselove tvrdnje, što je dovelo do priče o barmenu Fernandu Piteru “Petriotu” koji je radio St. Redžis hotelu u Njujorku. On je navodno od 40-ih služio ovaj koktel pod imenom “Red Snappers” u hotelskom baru, a izmislio ga je dvadesetak godina ranije dok je radio u Parizu.

Istina je da je Bladi Meri kakav pijemo danas u stvari kombinacija recepata Džesela I Patriota, a barmen je bio taj koji je dodao so, biber i Vorčester sos, piše Opušteno.
***Torta u čast Deda Mraza (VIDEO)

Bloody Mary recept za koktel
SASTOJCI:
*90 ml soka od paradajza
*40 ml vodke
*15 ml soka od limuna
*nekoliko kapi tabaska i Vorčester sosa
*so, biber
*prstohvat rendane kore limuna

PRIPREMA:
U šejker stavimo kockice leda do pola, dodamo ostatak dobro proteresmo i poslužimo uz stabljiku celera.

Ili za veću količina koktela Bloody Mary vam je potrebno:
• 200 ml votke
• 300 ml soka od paradajza
• 100 ml limunovog soka
• 1 kašičica vorčester sosa
• 5-6 kapi tabasko sosa
• so i biber
• stabljika celera
• led

Pripremite ga na sledeći način: Šejker dopola napunimo kockicama leda, ulijemo votku, sok od paradajza i 100 ml limunovog soka. Po želji dodamo nekoliko kapi vorčester sosa i tabaska, začinimo solju i biberom, dodamo prstohvat narendane kore limuna i malo protresemo u šejkeru. Ulijemo (bez leda) u visoke čaše s kockicama leda. U čaše dodamo po stabljiku celera i poslužimo.
comments powered by Disqus