ARHIVA
Objavio: smedia.rs 28.11.2011 | 09:10     Smedia preuzela: 28.11.2011 | 09:10

Petogodišnjaci boluju od anoreksije

0
746
Petogodisnjaci-boluju-od-anoreksije
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Polovina svih devojčica i trećina dečaka spremni su da preduzmu ekstremne mere da bi imali savršeno telo ili idealnu težinu.Pritisak okoline da imaju savršeno telo znači da će svaki deseti momak posegnuti za steroidima da postane mišićav, a jedna od osam devojaka je će pribeći dijetalnim pilulama ili laksativima da lakše izgubi kilograme.

Stručnjaci su ispitivali decu starosti od 11 do 16 prema kojoj više od polovine devojaka i više od trećine dečaka kaže da upoređuju svoja tela sa osobama koje vide na televiziji i zato oko četvrtine oba pola želi da se podvrgne estetskoj hirurgiji kako bi izgledali kako žele.

***Porodični obroci sprečavaju anoreksiju

Mladi ljudi su sve nesigurniji zbog svog izgleda pa pribegavaju brzim rešenjima koja su štetna po zdravlje i često neispunjavajuća, jer ideali kojima teže su najčešće nedostižni. Rastući problem je to što se problem koji je pogađao uglavnom mlade devojke sada proširio i na mladiće.

Istraživanja početkom godine pokazala su da se i mala deca - od samo pet godina - leče u bolnicama širom sveta od teške anoreksije.

***Izbirljivost je novi poremećaj u ishrani

Za ovakvo stanje među mladima optužuju se poznate ličnosti i njohova priča o savršđenom telu, modna industrija i reklame koje dolivaju ulje na vatru opsednutosti dece da budu što tanji ili što mišićaviji.
comments powered by Disqus