ARHIVA
Objavio: smedia.rs 01.11.2011 | 09:29     Smedia preuzela: 01.11.2011 | 09:29

Ribice u kući su melem za oči

0
2449
Ribice-u-kuci-su-melem-za-oci
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Postoji toliko mitova koji okružuju ovaj hobi da mogu da upropastite interes ljubitelja riba i rekalsacije koju donosi pogled na akvarijum.Pokušaćemo da ispravimo nekoliko zabluda o akvarijumima u kući. A to su:

Održavanje akvarijuma je veoma skupo - Ovo je apsolutno netačno. U stvari, što veći akvarijum, to lakše za održavanje. Slatkovodne ribe su lake za održavanje i veoma isplative. One su izdržljive i mogu lako da se prilagode novom okruženju. Jedini troškovi koji dolaze sa održavanjem osnovnih potreba akvarijuma je hrana za ribe, filtracija i dovoljno osvetljenja, ali oni su zaista niski i ne bi trebalo da vam budu prepreka da obezbedite sebi fantastičan prizor u kući.

Voda u akvarijumu mora da se menja svakodnevno - Pogrešno i opasno, jer može ubiti ribe. Pravilo je da se ne menja voda u potpunosti već, u idelanim uslovima, samo 10-20 odsto svake nedelje. Ako imate sistem za filtriranje, onda čak i mesec dana imate lufta pre nego što bi trebalo da promenite 30-50 odsto vode. Bakterije u vodi pomažu da riba preživi i menjanje vode u potpunosti može biti štetno.

***Kućni ljubimci nas čine zdravijima!

Riba čistač (som) čisti akvarijum od fekalija i algi - Izmet riba je nezdrav za bilo koju vrstu riba i ni jedna to ne čini, iako vam se čini da dotična vrsta liči na usisivač. Ako su se pojavile alge u akvarijumu, potrebno je da ih vi pročistite. Nema ribe koja može da vam održava akvarijum bistrim i čistim. Posebno som.

Mali akvarijumi bi trebalo da budu za početnike - Netačno. Ako ste početnik, ne bakčiće se malim akvarijumima, jer su mnogo teži za održavanje. Veliki akvarijumi su laki za održavanje i smrtnost riba je na niskom nivou. Ribe u malom akvarijumu (posebno zlatne ribice) su veoma loša ideja: imaju vrlo malo prostora za kretanje i lako umriru.

Prenaseljavanje akvarijuma je štetno - Još jedan mit. Ribama je potrebno dovoljno kiseonika za disanje, ili mogu da se uguše u rezervoaru. Njima je, takođe, potrebno da se otpad koji stvaraju rastopi i obradi pre nego što se otruju. Ukoliko često menjate vodu, to će biti dovoljno dobro za opstanak riba.

***Riba postala zavisnik od čokolade!

Vlasnici akvarijuma uništavaju prirodno okruženje - Ribe koje se prodaju u prodavnicama za kućne ljubimce se gaje u zarobljeništvu. Ove ribe ne mogu da prežive u prirodnom okruženju i bacanje ribe "nazad" u jezero ili reku zaista može da pokvari ekosistem. Ove ribe ne mogu da prežive u prirodnom ambijentu gde moraju da same traže hranu ili sakrivaju se od grabljivaca.

Održavanje zdravog akvarijuma je lako. Sve što je potrebno je promena vode jednom ili dva puta mesečno. Ribe su srećnije i ostanu zdrave na taj način. Ako je voda u akvarijumu dobra, ništa im više nije potrebno.
comments powered by Disqus