ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 28.09.2011 | 12:47

Zaboravnost prvi znak bolesti

0
1582
Zaboravnost-prvi-znak-bolesti
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Neadekvatno lečenje „alchajmera“ nije retkost. I Srbiji od ove bolesti pati svaka deseta osoba starija od 65 godina.Svaki deseti građanin Srbije, stariji od 65 godina, oboleo je od Alchajmerove bolesti, a manje od četiri odsto bolesnika uzima potrebnu terapiju. Ovo su procene na osnovu dosadašnjih istraživanja, ali precizna statistika u Srbiji još ne postoji.

Ova bolest uglavnom se dijagnostikuje u kasnoj fazi, a za maksimalno dejstvo terapije, veoma je važno njeno rano otkrivanje. Povodom obeležavanja svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti, profesor doktor Elka Stefanova, specijalista neuropsihijatrije u Centru za poremećaje pamćenja i demencije Klinike za neurologiju KCS, upozorava da se nakon prvih simptoma treba javili lekaru specijalisti:

- Prvi znaci su zaboravljanje događaja koji su se nedavno desili, razgovora sa osobama u poslednjih nekoliko sati, teškoće u nalaženju reči i pamćenju novih informacija.

Problem je i što porodice ne shvataju dovoljno ozbiljno simptome bolesti verujući da su one normalan deo starenja, što se pacijenti kasno obraćaju lekaru, a lekari opšte prakse kasno upućuju pacijente na dalja specijalistička ispitivanja, i kasno otpočinju lečenje.

- Iako postojeći lekovi ne mogu dovesti do potpunog izlečenja, mogu značajno da utiču na usporavanje toka Alchajmerove bolesti odnosno produžetak kvalitetnijeg života pacijenta i njihovu dužu samostalnost - kaže prof. Stefanova za Novosti.
comments powered by Disqus