ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 03.09.2011 | 12:54

Najbolji trikovi da uklonite fleke od crnog vina

0
8700
Najbolji-trikovi-da-uklonite-fleke-od-crnog-vina
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Ako vam se dogodi da po sebi prolijete čašu crnog vina, ili nekom od vaših gostiju slučajno čaša padne na novi tepih super-svetle boje, hvata vas očaj i čitava situacija nalikuje nam na noćnu moru, ali problem nije tako zastrašujući, jer se tih mrlja definitivno možete rešiti.Bitno je da su mrlje mokre ili da ih bar održavate mokrima dok ne smislite šta ćete s njima. Naime, jednom kad se osuše, fleke je daleko teže skinuti. Među tečnostima koje uvek možete upotrebiti kada je u pitanju crno vino su voda, razvodnjena soda ili belo vino.

Uzmete li u ruke prvo belo vino, uvažavajući izreku da se klin klinom izbija, treba imati na umu da se na taj način može samo umanjiti mrlja te da pritom ne smemo ribati po mrlji nego samo tapkati kako bi se upio višak tečnosti. Druga opcija prve reakcije je da posolite mrlju i na taj način zaustavite njeno širenje i dalje upijanje. Doduše to je samo prva pomoć te ubrzo treba još nešto preduzeti.

Rešenje za tepihe i drvo

Ukoliko vam se dogodilo da je vaš beli tepih postao crveni od vina, nije tako strašno jer u tom slučaju možete upotrebiti najmoćniji agens – hidrogen peroksid. Njega poprskajte po mrlji, kao i razvodnjenu sodu, pa ostavite da deluje pet minuta i zatim isperite vodom.

Fleke na obojenim tepisima probajte da pospete samo solju, ostavite preko noći i usisajte ujutru. To će, naime, samo smanjiti mrlju koju onda možete oprati sa sodom, osušiti i opet usisati. Naravno, uvek dodatno možete da koristite sapun.

Najbolja opcija ako vam se vino prolije po drvetu je da odmah to primetite i obrišete. Naravno, to je u idealnom slučaju, jer ako mrlju tek vidite jutro posle zabave, onda problem možete da rešite uz pomoć paste od sode i mineralnog ulja. Premažite mrlje s krpom namočenom u pastu, sačekajte pola sata i pređite to područje sa suvom krpom.

Fleke na tekstilu

Ukoliko crnim vinom pokapate pamučnu majicu ili stolnjak, tada u pomoć dobro dođe drugo piće – mleko! Prokuvajte dovoljno mleka da u isto možete da uronite zamrljani deo tkanine. Posle kratkog vremena tamna mrlja će postati bleda i žućkasta, a tada treba odmah istu očistiti nekim drugim sredstvom i ubaciti u mašinu za veš.

Svilene presvlake možete spasiti tako da mrlje polijete destilovanim belim sirćetom i ostavite pet minuta. Nakon toga treba pokušati izbrisati ostatak naizmenično mokrom i suvom krpom.

I na kraju najbolji savet za sve materijale i pokućstvo je da drugi put pripazite i ne prolivate vino po sebi i svojoj kući savetuje She. :)
comments powered by Disqus