ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 11.08.2011 | 00:23

Modni saveti Koko Šanel

0
3436
Modni-saveti-Koko-Sanel
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
"Moda bledi, ali stil ostaje isti." Ovo su reči legendarne dizajnerke Koko Šanel. Umrla je 1971. godine, ali principi o životu i svetu mode nisu se promenili.Koko Šanel je iskreno verovala da je lepota u jednostavnosti. Predstavljamo vam deset saveta koje je čuvena kreatorka delila ženama:

PARFEM JE PODJEDNAKO VAŽAN KAO I ODEĆA
"Žena koja ne nosi parfem nema budućnost", govorila je Koko Šanel. Ona je savetovala žene da stavljaju parfem na mesta gde bi volele da ih muškarac poljubi. Šanel je 1922. godine predstavila miris koji je osvojio milione žena i muškaraca.

"LUKSUZ MORA BITI UDOBAN, INAČE NIJE LUKSUZ".
Dnevna i večernja toaleta Šanela kreirana je tako da ne sputava pokret. Niske potpetice, bluze bez rukava ispod jakne, torbe na dugim ručkama - sve je trebalo da pruži ženi udobnost. Koko Šanel nikada nije stvarala modu zarad mode.

SAVRŠENA SUKNJA BI TREBALO DA POKRIJE KOLENA
Koko je smatrala da su kolena žena ružna, pa je odlučila da bi bilo dobro da se sakriju ispod odeće. Šanel je dizajnirao nekoliko jednostavnih suknji za poslovne žene. Uglavnom su ravne i uske, ali neverovatno elegantne.

PANTALONE ŽENE ČINI SLOBODNIM
Koko Šanel je prva dizajnirala i zaista nosila pantalone, u vreme kada su žene više volele da se pate nošenjem korseta i dugih suknji. Njena smelost je kritikovana, ali ubrzo je jedna po jedna žena počela da oblači pantalone. Sada to zvuči čudno, ali trebalo bi da zahvalimo Koko Šanel za mogućnost da udobno sedimo i brzo se krećemo. Koko je najčešće nosila pantalone kraćih nogavica u kombinaciji sa skupim klasičnim džemperom preko dana. Za veče je kreirala široke pantalone po kojima je Marlen Ditrih, između ostalog, postala upamćena.

OBOŽAVANA MALA CRNA HALJINA
Koko Šanel predstavila je malu crnu haljinu 1926. godine i na taj način dala veliki poklon svim ženama na svetu. Ona je želela da stvori haljinu koja će biti idealna za dan i noć, da bude seksi i raznovrsna, da izgleda drugačije čim se promene modni detalji. Ako je pre Šanel crna smatrana bojom žalosti, posle nje je postala klasika i moderna. Ona je ponudila damama sopstveni model elegancije i one su to prihvatile sa zahvalnošću.

SAVRŠENO ODELO TREBALO BI DA KOMBINUJE MUŠKE I ŽENSKE ELEMENTE
Koko Šanel je uzela odeću svog momka i lako je prilagodila svojoj figuri. Ona je eksperimentisala sa svim odevnim predmetima koje su bile odličje muškog roda, od džempera koje su nosili školarci do jakni od tvida. Imala je slabost prema prugastim prslucima pomoraca, koje je upotpunila sa bezbroj perli.

JAKNE BI TREBALO DA BUDU MEKANE
Koko je 1925. godine dizajnirala svoju prvu mekanu jaknu koja je odgovarala ženskoj figuri i nije ometala kretanje. To je bio potpuno novi pristup, jer su do tada jakne za žene morale da budu veoma rigidne i neprijatne za nošenje. Šanel je ponudila damama delikatnu svilu, komotna ramena i uske rukave.

ŠTO VIŠE DETALJA, TO BOLJE
Koko Šanel je volela modne detalje. Sama je nosila tonu. Kombinovala je bižuteriju sa skupim nakitom. Retko kada je iko mogao da je vidi bez niza bisera, perli od rubina, smaragda, dragog kamenja, broša, beretke ili šešira koji je volela da natuče gotovo do obrva.

MODERNE CIPELE MOGU BITI U DVE BOJE
Koko Šanel je obožavala kombinaciju crne i bele, tako da njene čuvene crno-bele sandale nisu bile iznenađenje. Koko je verovala da u takvim cipelama žena izgleda seksipilnije, a njeno stopalo manje.

TORBA NA RAME NE NAJBOLJA, JER OSTAVLJA RUKE SLOBODNIM
Crna postavljena tašna na lanac remen stvorila je Šanel da dopuni izgled poslovne žene, a do danas se smatra jednim od najklasičnijih modela torbi.

D.B.
comments powered by Disqus