ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 11.10.2009 | 00:00

Ona je otkrila ženu ispod haljine

0
2275
Ona-je-otkrila-zenu-ispod-haljine
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Veliku pažnju javnosti, ovih dana, izaziva film “Koko pre Šanel”, inspirisan legendarnom modnom kraljicom, damom koja je prva postavila definiciju ženske mode i dala joj pečat koji i danas mnogi slede i kopiraju. Slavnu Šanel glumi Odri Tatu, koja je u potpunosti uspela da dočara njen lik, a priča je fokusirana na njeno teško detinjstvo, početak karijere i dve najveće ljubavi.“Moj život je dramatična priča o ženi koja je prepuštena sama sebi, svome očaju i veličini, večnoj borbi protiv sebe i drugih, protiv muškaraca, slabosti, privlačnosti, i opasnosti koja vreba iz svakog ugla” - upravo ovako je o sebi nekada davno govorila Koko Šanel.
Rođena je kao Gabriel Boner Šanel 1883. godine, u Francuskoj, u malom gradiću Somir. Imala je 11 godina kada joj je umrla majka, a otac napustio... Od tada je sa sestrom živela u sirotištu u kojem je od opatica naučila da šije, tako da, kada je napustila sirotište, jedini izbor bio joj je da radi kao krojačica. U međuvremenu, dok se nije prepustila modnom stvaralaštvu, oprobala se i kao igračica u kabareu, gde je i dobila nadimak “Koko” (što u prevodu znači “draga”). Prvi butik otvorila je 1910. godine. U početku je kreirala i prodavala šešire, koji su joj tada bili najveća strast. A sa ovim, u to vreme nezaobilazanim modnim detaljem, uspela je da osvoji simpatije slavnih francuskih glumica i operskih pevačica. Zahvaljujući tom uspehu ubrzo je otvorila još dva butika na prestižnim mestima u Parizu. Već 1920. godine o kući “Šanel” pričalo se širom sveta, a njeno ime postalo je sinonim za veliku modnu buntovnicu.
Za Koko Šanel može se slobodno reći da je najveća revolucionarka modne scene. Prva je uspela da oslobodi žensko telo od neudobne odeće, dala mu slobodu pokreta, stavljajući akcenat na siluetu. Jednostavnim, praktičnim, uskim kreacijama, uspela je da istakne ženstvenost i eleganciju, i podstakne žene da drugačije razmišljaju o sebi i svom telu. ”Dizajneri su zaboravili da postoji žena ispod haljine, koja se oblači tako zbog muškarca koga želi da izazove. Ona treba slobodno da se kreće bez uštogljenog stava i pucanja šavova, njena odeća mora da ima prirodne oblike”, objašnjavala je Šanel svoju kreativnost.
Prva je proslavila i crnu boju, postavila je kao jednu od najosnovnijih u ženskom odevanju, a “mala crna haljina” ubrzo je postala zaštitni znak. Mnoge dame su je prihvatile kao nezaobilazan komad u svom ormaru, a poseban pečat i slavu dala joj je glumica Odri Hepbern. Koko je inspiraciju tražila i u muškoj modi. Imperativ joj je, pre svega, bio da stvara udobnu i ležernu odeću, kombinujući muške i ženske komade odeće. Tako je stvorila prepoznatljiva elegantna odela – sako i suknju do kolena. Koristila je materijale i detalje koji su do tada bili rezervisani samo za mušku odeću, prva je kreirala ženske pantalone,
i na taj način uspela da stvori elegantnu, dominantu i snažnu sliku o ženi. Sa cigaretom i muštiklom u ruci, biserima oko vrata, uvek elegantna i upečatljiva, umela je da kaže: “Što je žena ženstvenija, to je snažnija”. Ona je kroz modu uspela da emancipuje ženu tog vremena. Insistirala je na jednostavnosti, prikrivenom luksuzu, izbegavala je raskoš, postavila visoke, bezvremenske standarde. A osim crne haljine i kostima, njene košulje, haljine i suknje od žerseja, marame, biseri, suknje sa naborima, kratki kaputi, kabanice, vunena odela, haljine bez naramenica... i danas su baza u kolekcijama većine kreatora.
Čuvena je i anegdota o tome kako je kreirala jahaće pantalone. S obzirom na to da je obožavala jahanje, a da su žene tada nosile haljine i sedele na konju sa strane skupljenih nogu, Šanel je odlučila da dizajnira pantalone kako bi komotno, u uobičajenom položaju kao i muškarci, mogle da jašu.
“Mnogi su se smejali mom odevanju, ali to je tajna mog uspeha, uvek sam izgledala drugačije, nikada nalik drugima” – govorila je Šanel. Tako je i živela, originalno, tri decenije u prestižnom pariskom hotelu “Ric”, u kome je i umrla 1971. godine, i u kome i danas postoji njen apartman.

SREĆAN BROJ 5

Za Šanel je važilo da je bila veoma sujeverna. Navodno joj je jedna proročica rekla da je njen srećan broj 5 i da će joj doneti veliko bogatstvo. Od tada je Koko svoje revije uvek održavala 5. maja (petog dana u petom mesecu), a ovaj broj našao je mesto i u čuvenom parfemu “ćanel No5”, koji je postigao neverovatan uspeh i veoma brzo postao najprodavaniji širom sveta. Bio je to prvi parfem koji je, 1921. godine, na tržište lansirala dizajnerka, sa svojim imenom na bočici. Zamenio je sve tradicionalne mirise koje su žene do tada koristile.
Naime, sve je počelo kada je Koko prepustila dizajneru Ernestu Bou da kreira "parfem koji miriše kao žena". Napravljen je od preko 80 sastojaka, predstavlja složen miris u kojem ne može da se izdvoji ni jedna komponenta, upravo kako je tražila Šanel - “da ne miriše ni na ružu, ni na đurđevak, nego na kompoziciju mirisnih nota”. Mnoge poznate dame isticale su ga kao jedini pravi parfem, a najviše ga je proslavila Merilin Monro, koja je jednom prilikom izjavila “da bez njega gubi osećaj za mirise”, što je bilo dovoljno da milioni žena pohrle u parfimeriju i uvrste ga u svoju kolekciju mirisa.
A kada bi Šanel pitali kako treba da se koristi parfem, znala je da kaže “nanesite ga na mesta gde želite da budete ljubljeni”.


LJUBAVNICI I ŠANEL

Tako strastvena, buntovna, lepa i uporna, bila je jedna od najpoželjnijih žena tog vremena. Imala je mnogo ljubavnika i prosaca, ali je zbog straha da joj se ne ponovi porodična tragedija, odlučila da se nikad ne uda i da se potpuno posveti poslu. Veruje se da je njena najveća ljubav bio Englez Artur Boj Kapel, koji je bio i njena najveća podrška. Kada je poginuo u saobraćajnoj nesreći, trebalo joj je dosta vremena da se oporavi i preboli. Bila je i ljubavnica poznatog ruskog kompozitora Igora Stravinskog, kao i Vojvode od Vestminstera, koji je posle veze od 10 godina zaprosio, a ona ga je odbila rečima “Bilo je mnogo vojvoda od Vestminstera, a samo je jedna Koko Šanel”. Originalnošću i hrabrošću privlačila je mnoge moćne muškarce, poput Pabla Pikasa i Salvadora Dalija, koji su joj bili veliki prijatelji.

KARL LAGERFILD

Imperiju “Šanel”, 1983. godine, preuzeo je čuveni dizajner Karl Lagerfeld. Uspeo je da sačuva sve ono po čemu pamtimo Koko, kao i da napravi dobar balans između tradicionalnih vrednosti i savremenih, modernih detalja. “Kada god radim na nekoj novoj kolekciji zamišljam Koko Šanel iz davnih dana - strastvenu, hirovitu, buntovnu” - kaže Karl Lagerfild.

S.Kostić
comments powered by Disqus