ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 01.08.2011 | 14:34

Francuski buldog je idealan ljubimac za stan

0
5664
Francuski-buldog-je-idealan-ljubimac-za-stan
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Francuski buldozi su veoma traženi kućni ljubimci zbog svog čvrstog, ali komičnog karaktera. Ako izaberete ovog psa dobićete vernog prijatelja koji ne laje i ne traži mnogo fizičke aktivnosti.Mada će mnogi na prvi pogled reći da je francuski buldog "izrazito ružan pas", već u sledećem trenutku, njegov veseo karakter odmah će "zavesti" i najnepoverljivije.

Vlasnici ovih pasa oduševljeni su njegovim crtama lica i mimikom, pa se često može čuti kako "samo što ne progovore". Oči ovog psa su najizraženije na njegovom licu i otkrivaju čitav spektar osećanja, pa se često može videti da se smeje ili neutešno tuguje. Deluju i vrlo radoznalo zbog podignutih ušiju koje su nalik na šišmiša, pa se zaista može steći utisak da vrlo aktivno komuniciraju, pišu Novosti.

Francuski buldozi rastu do visine od oko 30 centimetara, a idealna težina im je od devet do 13 kilograma, o čemu se mora veoma brinuti, jer su veliki proždrljivci i lako mogu da postanu gojazni. Dlaka ove pasmine ima najrazličitije boje, od crne do bele.

IDEALAN LJUBIMAC ZA STAN
Ukoliko tražite ljubimca za stan, može se reći da je ova pasmina idealna, jer ne podnosi vrućinu pa ga nije pametno u letnjim mesecima držati u dvorištu, a bez kontakta sa ljudima on postaje tužan i depresivan. Još jedan "plus" ovih pasa je taj što imaju kratku dlaku i laki su za održavanje, ali u periodu linjanja, kao i većina drugih rasa, zadaće mnogo posla oko usisavanja, jer se oštre dlake zabadaju u tepih i nameštaj. Ipak, ne zahtevaju mnogo fizičke aktivnosti i istrčavanja, pa neće često vlasnike "terati" u šetnju. Gotovo da uopšte ne laju i veoma su uredni, jedino u slučaju bolesti znaju da balave.

NAJČEŠĆI ZDRAVSTVENI PROBLEMI
Ali, nije baš da nemaju nijednu manu. Za osobe netolerantne na hrkanje, ovaj pas biće prava napast. Njuška francuskog buldoga je veoma kratka pa im otežava disanje i zbog toga hrču dok spavaju, a najviše problema sa disanjem imaju leti, kada su visoke temperature. Pa tako, ukoliko niste potpuno opčinjeni ovom rasom da možete da "zažmurite" na hrkanje, za svog ljubimca izaberite psa neke druge rase.

Zanimljivo je i to da se ovi kučići rađaju carskim rezom jer imaju veoma široku glavu zbog koje nije moguće da na svet dođu prirodnim putem. Karakteristični zdravstveni problemi su i iščašenje kuka, koje je često i kod ostalih pasa, a ređe i problemi sa kičmom. Ovi bucmasti psi zbog svoje specifične građe najčešće ne mogu da plivaju, ali bilo je nekoliko slučajeva gde su uporni vlasnici uspeli da svoje buldoge učine vrsnim plivačima! Nema razloga za brigu ako psa kupite kod registrovanog uzgajivača i uz pomoć veterinara brinete o njegovom zdravlju, jer ćete dobiti psa koji može da živi više od 12 godina.

DRESURA OVOG PSA ZAHTEVA STRPLJENJE
Kada je o njegovom, kako kažu vlasnici, neodoljivom karakteru reč, ovi psi su razigrani i osećajni, često vrlo komični u igri i svim svojim bićem privrženi vlasniku i ukućanima. Ipak, najčešće se najviše vežu za onu osobu koja im posvećuje
Francuski buldog potiče iz Engleske, kao minijaturna verzija engleskog buldoga. Međutim, 1860. godine francuski uzgajivači pasa su uvezli nekoliko ovih malih buldoga iz Velike Britanije i parili ih sa francuskim terijerima pa je tada dobijen pas sa izgledom i karakterom današnjih francuskih buldoga. Ponegde se mogu naći i podaci da su francuski buldozi u stvari mešavina engleskog buldoga, doge i mastifa.
najviše pažnje i koja ih dresira. Dobro se slažu sa strancima i drugim životinjama, uživaju u igri sa drugim psima. Ali naravno, mužjaci francuskog buldoga znaju da budu agresivni i neprijateljski nastrojeni prema drugim mužjacima.

Dresura francuskih buldoga zahteva mnogo strpljenja, jer ovi psi ne reaguju na vikanje i udaranje. Baš kao i sa decom, vaspitaćete ih jedino sa mnogo ljubavi i vremena. Ipak, nemilosrdni su mišolovci, a većina nikako ne voli golubove.
comments powered by Disqus