ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 08.07.2011 | 10:16

Male tajne savršenog roštilja

0
2324
Male-tajne-savrsenog-rostilja
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Pravljenje dobrog roštilja nije jednostavan zadatak. Morate da znate koje meso ide na kakvu vatru, da imate dobrog mesara koji vam neće uvaliti loše kobasice i još nekoliko sitnica koje ćemo vam predstaviti u ovom tekstu.* Meso kupujte istog dana kada planirate roštilj i držite ga u posebnoj posudi u frižideru sve dok nije vreme za pečenje.

* Naviknite se da meso stavite u marinadu nekoliko sati pre pečenja, jer ćete tako - smanjiti stvaranje hetrocikličnih amina, a dobićete puniji ukus. Origano umanjuje štetne sastojke koji se stvaraju za vreme pečenja, a maslinovo ulje je osnova najukusnije i najzdravije marinade.

* Sveže začine stavite na meso tek pošto ste ga ispekli na roštilju, u suprotnom rizikujete da ih spržite i pokvarite ukus.

* Grilovane kobasice možete i da presečete na pola pre nego što ih spustite na rešetku da se brže spreme.

* Biftek možete da marinirate, ali i da ga pečete bez prethodne pripreme. Ukoliko želite da ostane ružičast, trebalo bi da bude na četiri centimetra iznad žara, a ako više volite da ostane sočan, pecite na šest centimetara iznad žara.

* Pljeskavice od junećeg mesa natopite sa malo ulja pre pečenja, a dok su na vatri, poprskajte ih uljem da bi dobile hrskavu koricu.

* Kobasice, slaninu i ćevape pecite na kraju, da ne bi izgoreli ili stvarali vatru

* Svinjska rebra možete da marinirate solju, biberom i začinskim biljem desetak minuta pre pečenja. Ona su, sama po sebi, dovoljno masna, pa im marinada od ulja nije potrebna.

* Povrće, posebno krompir možete da pečete i u aluminijumskoj foliji, posuto začinima.

* Riba je savršeno mekana i ukusna ako je pospete omiljenim začinima, uvijete u foliju i tako pečete.

* Pre nego što piletinu stavite na rešetku, posolite je i u nju utrljajte malo ulja i aleve paprike. Biće mnogo ukusnija nego da je držite u marinadi.

D.B.
comments powered by Disqus