ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 13.06.2011 | 08:45

Gajenje i negovanje ruža

0
5871
Gajenje-i-negovanje-ruza
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Ruže su jedan od najlepših cvetova, a svakako poseban ukras svake bašte. Ukoliko ste odlučili da svoj prostor oplemenite ovim cvetovima, imamo za vas uputstvo kako da dobijete dobre rezultate.Potreban alat: Makaze za orezivanje voća, motika, ašov, lopata

Zemljište: Ružama je potrebno dobro pripremljeno pođubreno zemljište sa dovoljno vlage i redovno okopavanje.

Mesto: Sunčano i polusenovito mesto, zaštićeno od vetra, bez podzemnih voda.

Priprema zemljišta: Pred kraj leta ili u ranu jesen zemlju treba dobro i duboko izriljati (40 cm u dubinu) uz dodatak pregorelog stajskog i mineralnog PK fosfornog đubriva. Đubrivo se dodaje da bi se obezbedile dovoljne rezerve hrane bez obzira na sastav i plodnost zemljišta.
Neposredno pred sađenje zemlju treba sitno isitniti. Rupe treba da budu duboke i široke po 40 cm. U rupu se ne sme dodatno dodavati đubrivo zbog oštećenja korena koje može nastati u tom slučaju.

Priprema sadnica: Na korenu se odstranjuju sve obolele žile, oštećene se prekraćuju do zdravog dela, a zdrave skraćuju na 15 do 20 santimetara.
U koliko se ruža sadi u jesen sa nadzemnog dela se uklanjaju samo slabe i oštećene grančice dok se glavno orezivanje vrši u proleće.
Prolećno orezivanje vrši se tako što se jači izbojci skrate na tri do četiri okca dok se slabiji prekraćuju na dva okca.

Ruže se mogu saditi samo za vreme mirovanja vegetacije, a najbolje u jesen po prestanku vegetacije od kraja septembra do polovine novembra. U proleće se sadnja vrši krajem marta. Jesen je bolja za sadnju ruža od proleća.

Posle sađenja sadnice treba obilno zaliti bez obzira na vlažnost zemljišta. Po upijanju vode motikom treba pažljivo prigrnuti zemlju oko nadzemnog dela biljke u visini od najmanje 10cm. Ruže sasađene u proleće zagrću se nešto manje.

Ruže zasađene u jesen ili u proleće treba postepeno odgrtati od sredine marta do kraja aprila, najbolje prilikom okopavanja. Sadnice zasađene u proleće se postepeno odgrću na 20-30 dana posle sadnje. Najbolje je definitivno odgrtanje izvršiti po oblačnom i kišovitom vremenu.

Svaka boja ruže ima svoje značenje. Crvena simbolizuje ljubav, ružičasta otmenost i zaljubljenost, tamno roze zahvalnost, bela nevinost, prijateljstvo, poštovanje, žuta platonsku ljubav, ljubomoru i neveru, narandžasta strast, plava – tajnovitost a ljubičasta zaštitu.
Okopavanje plevljenje i zalivanje: Zemljište oko biljke treba redovno okopavati i pleviti kako ne bi bilo korova i kako bi se očuvala vlaga u zemljištu. Treba odstraniti precvetale cvetove, suve grančice i izbojke. Izbojke koji nisu krenuli do kraja leta treba odseći do osnove. Ako je zemlja suva treba izvršiti zalivanje a kada se prosuši i okopavanje.

Prihranjivanje: Đubrivo koje smo dodali u zemlju pre sadnje ruže je dovoljno za naredne dve godine. Samo u slučaju da je zemljište peskovito i siromašno u maju treba dodati azot ravnomernim posipanjem oko sadnice po celoj površini. Ne treba posipati po bokoru jer se sadnica može ošteteiti. Ovo je dovoljno za celu godinu. Prskanje bi trebalo obaviti sredinom jula nekim folijarnim đubrivom. Ovo sredstvo pored osnovnih elemenata NPK sadrži i biljne hormone koji pomažu biljkama da bolje usvajaju hranljive sastojke iz zemljišta. Krajem jula treba još jednom pođubriti nekim lako rastvorljivim kalijumovim đubrivom koje će pomoći odrvenjavanju izbojaka i time uticati na bolje prezimljavanje ruža.

Zaštita od bolesti i štetočina: Ako se pretera u upotrebi azotnih đubriva ruže postaju osetljive na gljivične infekcije. Zbog toga je važno uravnoteženo đubrenje. Vremenske prilike takođe mogu stvoriti uslove za nastajanje mnogih gljivičnih oboljenja. Pored gljivičnih postoje i virusni i bakterijski uzročnici bolesti ruža. U ovom slučaju ne postoje zaštitna sredstva pa obolele biljke treba uništiti. Što se tiče štetočina koje napadaju ruže postoji široka paleta preparata kojima se oni mogu ukloniti.

(Moja radionica)
comments powered by Disqus