ARHIVA
Objavio: smedia.rs 30.11.-0001 | 00:00     Smedia preuzela: 13.05.2011 | 16:04

Kako prepoznati rak jajnika?

0
15792
Kako-prepoznati-rak-jajnika
Kako vam se dopada novi Smedia sajt?
 
Odličan je
Ne sviđa mi se
Ne sviđa mi se izgled, ali mi se sviđaju tekstovi
Sviđa mi se kako izgleda, ali ne i tekstovi
Nemam stav
Svaka 15 žena oboleva od raka jajnika, koji se po učestalosti nalazi odmah iza raka grlića materice i endometrije, dok je smrtnost žena koje obole veća nego u druga dva slučaja. Iako, od raka jajnika najčešće obole žene u menopauzi, između 50. i 60. godine života, on se može javiti bez obzira na životno doba.U nekim slučajevima, žene neće imati nikakve rane simptome bolesti koji bi mogli da pokažu da nešto nije u redu, mada čest osećaj nadutosti, bol u predelu stomaka i karlice, manjak apetita i brz osećaj sitosti za vreme jela, urinarni problemi kao što je nagla potreba za mokrenjem i česte potrebe za mokrenjem mogu da budu znak ove bolesti.

Ukoliko se jedan ili više tih simptoma javljaju više od dva-tri puta nedeljno, odmah zakažite pregled. Neki od simptoma mogu biti više ili manje uobičajeni kod nekih žena, pa je često potrebno duže vreme da shvate da nešto nije u redu.

Ono po čemu još mogu da se prepoznaju simptomi je to što počinju naglo, a drugačiji su od uobičajenih menstrualnih ili probavnih bolova i smetnji. Takođe, simptomi se javljaju svaki ili gotovo svaki dan i ne prolaze.

Pored nabrojanih simptoma, još se mogu javiti – umor, smetnje sa varenjem, bolovi u leđima, bolovi za vreme seksualnog odnosa, zatvor i promene u menstrualnom ciklusu. Ono što najviše zbunjuje je da se svi ti simptomi javljaju i kod žena koje nemaju rak jajnika, što otežava prvobitnu dijagnozu.

Zašto kasni menstruacija?
Transplantacija materice ipak moguća?
Stvoren veštački jajnik
Novi pomak u borbi protiv raka jajnika
Rak jajnika počinje da se širi kada maligne stanice uđu u prostor abdomena, pa prelazi na druge organe na tom području. U kasnijoj fazi, rak se širi na limfne čvorove i celo telo, pa vrlo često dolazi do otkazivanja bubrega ili pluća.

Rak jajnika ne mora biti žarište: rak se može proširiti na jajnike sa pluća, želuca, debelog creva i materice.

Laparoskopskom operacijom se utvrđuje da li osoba boluje od raka kako bi započelo lečenje i zbog određivanja stadijuma raka biopsijom uzetog tkiva, peritonealne tečnosti i limfnih čvorova.

KOJE ŽENE SPADAJU U RIZIČNU GRUPU?
* Između 10 i 20 posto žena koje obole od raka jajnika imaju osobu u užoj porodici koja je obolela od raka jajnika ili dojke. Žene u ovoj rizičnoj grupi imaju veće šanse da obole od raka jajnika u ranim četrdesetim. One kojima je otkrivena mutacija gena BRCA1 u BRCA2 imaju između 16 i 60 procenata šanse da obole od raka jajnika.

* Starije žene – najčešće one u menopauzi, posle 50. godine života.

* Žene koje nikada nisu imale decu.

* Žene kojima je menstrualni ciklus počeo pre 12. godine života i one kojima je menopauza počela kasnije nego što je uobičajeno. Što više menstrualnih ciklusa žena ima, to su veće šanse za razvijanje raka jajnika.

* Žene koje ne koriste zaštitu od začeća i seksualno su aktivne, a ne mogu da ostanu trudne.

* Određena istraživanja su pokazala da žene koje koriste određene hormonske terapije imaju malo veću šansu da obole od raka jajnika. Zbog toga, mnogi ginekolozi ne preporučaju hormonske terapije u vreme menopauze ili prepisuju blage doze za ublažavanje simptoma, ali ne preporučuju dugo korišćenje.
(Žena)
comments powered by Disqus